Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι 3 κίνδυνοι αύξησης των κρουσμάτων - Χαμηλά οι εμβολιασμοί, σχολεία και λιανεμπόριο - Στους 5.227 οι νεκροί

Οι 3 κίνδυνοι αύξησης των κρουσμάτων - Χαμηλά οι εμβολιασμοί, σχολεία και λιανεμπόριο - Στους 5.227 οι νεκροί
Μονόδρομος τα κλειστά μαγαζιά καθώς οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο
Σχετικά Άρθρα

Με τον εμβολιασμό στην Ελλάδα να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά μόλις στο 0,3% και τα σχολεία να ανοίγουν αύριο Δευτέρα (11/1) η ανησυχία για την πιθανή εμφάνιση και 3ου κύμματος της πανδημίας είναι παραπάνω από ορατή.
Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε μάλιστα ότι «εάν ανοίξει το λιανεμπόριο και τα Γυμνάσια τα κρούσματα του κορωνοΐού θα φτιάσουν τα 2.000 και θα είναι η αρχή για το τρίτο κύμα της πανδημίας», την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα την παράταση του lockdown ως τις 18 Ιανουαρίου, ενώ η χώρα μετρά συνολικά 144.293 κρούσματα και 5.227 νεκρούς.
Με 800 νέα κρούσματα, 362 διασωληνωμένους, 32 θανάτους στις 9/1 και εν αναμονή του ξεκάθαρου αποτυπώματος των εορτών, το μήνυμα των ειδικών είναι η ανάγκη σύνεσης και προσήλωσης στα μέτρα προστασίας για να αποφύγουμε ένα επώδυνο τρίτο κύμα.
Οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων θα επιβάρυνε σε ικανό ποσοστό το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς η κινητικότητα - η οποία ούτως ή άλλων είναι αυξημένη από τις Γιορτές και μετά - θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο.

Μονόδρομος τα κλειστά μαγαζιά

Μετά την απόφαση και την ανακοίνωση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άρση των μέτρων περιορισμού, καθώς ο κίνδυνος να ξεφύγει εκ νέου η κατάσταση, θα ήταν μεγάλος.
Ως εκ τούτου, η απόφασή τους να κρατήσουν τα καταστήματα κλειστά ήταν μονόδρομος.
Η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και αναλόγως θα παρθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα μέτρα που συνθέτουν το lockdown στη χώρα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το σενάριο του ανοίγματος σε περιοχές με περιορισμένο ιικό φορτίο.
Όλες οι απόψεις θα τεθούν επί τάπητος και θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Παρασκευή.

Κεραμέως: Πως θα ανοίξουν αύριο (11/1) τα σχολεία

Ανοίγουν αύριο (11/1) τα δημοτικά, νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικής αγωγής, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μετά από περίπου δύο μήνες τηλεκπαίδευσης με το υπουργείο Παιδείας ωστόσο να έχει το βλέμμα στραμμένο στη Γ΄ Λυκείου.
Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ για το άνοιγμα των σχολείων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως γνωστοποίησε πως προτεραιότητα πλέον αποτελεί το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου. «Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα μας και το θέτουμε μετ' επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται», σημείωσε.

Τα σχολεία είναι έτοιμα

Η κ. Κεραμέως υποστήριξε επίσης πως υπάρχουν μέτρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς. «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι», δήλωσε προσθέτοντας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων.
Υπενθυμίζοντας πως η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω η υπουργός Παιδείας συνόψισε τα μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των σχολείων.Συγκεκριμένα, για τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων, θα ισχύει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρηση μαθητών ανά ομάδες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως θα ορίσει ο διευθυντής του σχολείου.
Επίσης, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις από τα σχολεία για αυτούς που έχουν πολλά παιδιά.

Με SMS στο σχολείο

Για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033.
Παράλληλα, έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ covid.
«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», είπε η κα Κεραμέως τονίζοντας ότι εξετάζουν συνεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ξεκίνησε η εξ αποστάσεως λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας μέσω τηλεκπαίδευσης καθώς οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί αναφορικά με την επαναλειτουργία διά ζώσης, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι τελικές εισηγήσεις τους, ωστόσο, θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα πάντα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Επόμενο θέμα το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου

«Το επόμενο θέμα για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου» τόνισε ο κ.Γώγος, ο οποίος είπε ότι θα συζητηθεί την άλλη βδομάδα.
«Τον Γενάρη θα πάμε με ήπια βήματα» υποστήριξε ο κ.Γώγος, αναφέροντας σχετικά με τα εμβόλια, πως τα πράγματα βελτιώνονται.
«Στόχος είναι έως τις 15 Ιανουαρίου να έχει εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς

Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορoνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Ανοιχτοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.
Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Στους 40.163 οι εμβολιασμένοι στη χώρα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid στην Ελλάδα, με τους εργαζόμενους στους τομείς Υγείας και τους υπαλλήλους και τροφίμους οίκων ευγηρίας να είναι εκείνοι που έχουν προτεραιότητα.
Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού, που παρατίθενται στη σελίδα emvolio.gov.gr, το τελευταίο 24ωρο εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του σκευάσματος της Pfizer 5.300 άτομα.
Με αυτούς, το σύνολο των εμβολιασμών στη χώρα έχει φτάσει στους 40.163.
Οι περισσότεροι εμβολιασμοί έγιναν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (923 στις 9/1, συνολικά 11.828), ενώ ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη (527 στις 9/1, συνολικά 5.254).
emboliasmoi.JPG
Από τις 11/1 οι εμβολιασμοί για πολίτες άνω των 85 ετών

Από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τους πολίτες άνω των 85 ετών.
«Από Δευτέρα (11/1) ανοίγει η πλατφόρμα, το emvolio.gov.gr, καθώς και όλα τα φυσικά σημεία για να αρχίσουν τα ραντεβού για τους συμπολίτες μας άνω των 85 και μόνο, με βάση την προτεραιοποίηση που μας έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού» ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.
«Είναι το πρώτο βήμα και η διαδικασία πρέπει να είναι κατανοητή.
Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και είναι άνω των 85, τη Δευτέρα θα λάβουν ένα μήνυμα στο κινητό τους που θα τους λέει ποιο εμβολιαστικό κέντρο και ποια ημερομηνία τους προτείνεται» είπε ο κ.Γεωργαντάς, ο οποίος υποστήριξε πως η διαδικασία θα είναι απλή και κατανοητή
Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και είναι άνω των 85 ετών θα μπορούν από Δευτέρα να απευθύνονται σε φαρμακεία ή ΚΕΠ.

Δερμιτζάκης: Να ανοίξει το λιανεμπόριο με SMS και ραντεβού στις 18/1

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν μαζί με τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από την ερχόμενη Δευτέρα (11/1) τόνισε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο ειδικός χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων μικρό ρίσκο μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσαν από τις 18 Ιανουαρίου να ανοίξουν και τα καταστήματα με ραντεβού και SMS αν δεν δούμε την ερχόμενη εβδομάδα μεγάλο κόστος, δηλαδή αυξημένο αριθμό κρουσμάτων λόγω των εορτών και κυρίως λόγω των Θεοφανίων.

Γώγος: Άγνωστο πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο – Aργά βήματα

Τη θέση πως είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε με λίγα και αργά βήματα.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα
Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα.
Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.

Μαγιορκίνης: Μέχρι το Μάΐο τα μέτρα

Την πεποίθηση ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας για τον Covid -19 θα αρθούν τον Μάιο εκφράζει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά.
Ίσως από τον Μάιο και μετά», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM.

Σε συρρίκνωση το 2ο κύμα

Σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος, υπογραμμίζει ο κ. Μαγιορκίνης.
«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα.
Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης», λέει χαρακτηριστικά.

Οι παρενέργειες του εμβολίου

Ο καθηγητής απαντά, μεταξύ άλλων, στο πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, τι προβλέπεται για τα εμβόλια που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ιστορικό, ή παρενέργειες σε όσες-ους έχουν κάνει αισθητικές μικροεπεμβάσεις στο πρόσωπο, κατά πόσον μπορούν οι επιστήμονες να «μπερδέψουν» τα εμβόλια, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις είναι τελικά εφικτό να αλλάξει το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων.

Επιπρόσθετα και αρνητικό τεστ rapid test.

Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους

Στους 5.227 οι νεκροί

Καταγράφηκαν 32 νέοι θάνατοι από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.227 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.087 (59.1%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 9/1 ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Ακόμη 800 νέα κρούσματα

Ακόμη 800 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε το Σάββατο 9/1 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 144.293, εκ των οποίων ποσοστό 52.2% είναι άνδρες.
Image
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.598 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.583 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 362 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.

Image
Οι 250 (69.1%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες.
To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Ακόμη, 954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.227 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.087 (59.1%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων 800 κρουσμάτων
Image

Η κατανομή των 800 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε το Σάββατο 9/1 ο ΕΟΔΥ, έχει ως εξής:
29 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
32 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
40 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
78 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
23 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών
50 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
92 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
47 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών
4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου
6 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων
8 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
17 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
6 κρούσματα στην Π.Ε.Κορινθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρουσμα στην ΠΕ Νάξου
11 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
4 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα στην ΠΕ Ρόδου
24 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην ΠΕ Σποράδων
17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
15 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
7 κρούσματα υπό διερεύνηση

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης