Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξεκινά μέχρι 31/3 η ψηφιακή πλατφόρμα για τις άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών

Ξεκινά μέχρι 31/3 η ψηφιακή πλατφόρμα για τις άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών
Στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους να γίνεται ηλεκτρονικά η αίτηση για το μεγαλύτερο μέρος των τύπων αδειών διαμονής

Η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χορήγησης ή ανανέωσης των αδειών διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους να γίνεται ηλεκτρονικά η αίτηση για το μεγαλύτερο μέρος των τύπων αδειών διαμονής, με εξαίρεση τις αρχικές αιτήσεις χορήγησης αδειών για εξαιρετικούς λόγους «που χρειάζονται ταυτοπρόσωπη παρουσία».

Ο τρόπος

Σε πρώτη φάση οι πολίτες τρίτων χωρών θα πρέπει να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης https://portal.immigration.gov.gr/login και να αποκτήσουν το μοναδικό κωδικό χρήστη.
Μόλις ολοκληρώσουν την εγγραφή τους έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τη βεβαίωση που πιστοποιεί την παράταση των τίτλων διαμονής, η οποία έχει δοθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης, οι άδειες διαμονής που έληξαν από 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και 31 Ιουλίου 2020.
Επιπλέον, οι άδειες με ημερομηνία λήξης ως και τις 31 Μαρτίου 2021 παρατάθηκαν για οκτώ μήνες από την αρχική ημερομηνία λήξης τους.
«Με τη βεβαίωση που θα εκτυπώσει από το πόρταλ ο χρήστης θα έχει ένα πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για την παράταση της άδειάς του, σε περίπτωση σχετικού ελέγχου», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.
Στο μεταξύ, μέσα στον Γενάρη, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γεωργιάδης, θα ξεκινήσουν και πάλι οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να δέχονται με ηλεκτρονικά ραντεβού, αρχικές αιτήσεις για χορήγηση αδειών διαμονής, ξεκινώντας από τις άδειες για εξαιρετικούς λόγους.
«Θα ξεκινήσουμε μέσα στον Γενάρη να δεχόμαστε με ηλεκτρονικό ραντεβού αρχικές αιτήσεις για τις άδειες για εξαιρετικούς λόγους και σιγά - σιγά θέλουμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα και για το σύνολο των αδειών, οι οποίες πάγωσαν έπειτα από το δεύτερο lockdown», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει ότι όσοι χρειάζονται ανανέωση της άδειάς τους έχουν ήδη καλυφθεί από τη νομοθεσία που προβλέπει παράταση όλων των αδειών λόγω της πανδημίας.

Γιατί έγινε η αναστολή στην Αττική

Έχει ανασταλεί η δυνατότητα κατάθεσης δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους στην Αττική από το πρώτο lockdown μέχρι σήμερα και δεν έχει επανέλθει, εξέλιξη που οδήγησε την οργάνωση «Generation 2.0» να καταθέσει σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.
Η πολύμηνη αναστολή στην Αττική , όπως εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, έγινε επειδή στις περιπτώσεις των αδειών για εξαιρετικούς λόγους παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός.
Όπως ο ίδιος σημειώνει, «την ίδια ώρα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον κόσμο γιατί δούλευαν με μειωμένο προσωπικό, οπότε δεν υπήρχε η δυνατότητα να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αρχική αίτηση».
Κατά τον ίδιο, οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης «που διοικητικά ανήκουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αλλά το υπουργείο έχει τη νομική ευθύνη τους, είναι υποστελεχωμένες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης