Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Με συμπτώματα έξι μήνες μετά τη νόσησή τους τα τρία τέταρτα των ασθενών με covid

Έρευνα: Με συμπτώματα έξι μήνες μετά τη νόσησή τους τα τρία τέταρτα των ασθενών με covid
Συχνότερο σύμπτωμα η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία
Σχετικά Άρθρα

Συμπτώματα έξι μήνες μετά τη νόσησή τους εμφανίζουν τα τρία τέταρτα των ασθενών με covid σύμφωνα με μελέτη Κινέζων επιστημόνων.
Βάσει της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και η οποία πραγματοποιήθηκε σε 1.733 ασθενείς με μέση ηλικία 57 ετών στη Wuhan την πόλη-επίκεντρο της πανδημίας, το 76% είχε ένα ή περισσότερα συμπτώματα ένα εξάμηνο μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξης.

Το βασικό σύμπτωμα

Όπως αναφέρεται, το συχνότερο σύμπτωμα είναι η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία (στο 63% των ασθενών, δηλαδή σχεδόν στους δύο στους τρεις), ενώ συχνά επίσης αναφέρονται δυσκολίες στον ύπνο (στο 26% ή σε έναν στους τέσσερις) και άγχος ή κατάθλιψη (στο 23%).
Οι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε πιο σοβαρή κατάσταση και είχαν χρειασθεί οξυγόνο ή είχαν διασωλωνηθεί, έχουν έξι μήνες μετά μεγαλύτερες βλάβες στους πνεύμονες και δυσκολίες στην αναπνοή (το 29% και 56% των ασθενών αντίστοιχα), καθώς επίσης προβλήματα στα νεφρά (το 13% των ασθενών).

Αναπάντητο εάν είναι πιθανή μια επαναλοίμωξη

Η μελέτη επίσης αφήνει ανοικτό το ερώτημα πόσο πιθανή είναι μια επαναλοίμωξη, με δεδομένο ότι βρήκε στους πρώην ασθενείς χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από έξι μήνες (μείωση 53%, δηλαδή πάνω από το μισό), σε σχέση με την αρχική οξεία φάση της λοίμωξης.
Υπό διερεύνηση παραμένει διεθνώς πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσει η φάση αποκατάστασης μετά από μια σοβαρή λοίμωξη (η λεγόμενη «μακρά Covid-19»).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης