Τελευταία Νέα
Διεθνή

Commerzbank: Προχώρησε σε διαγραφή «τοξικών» περιουσιακών στοιχείων ύψους 1.5 δισ. ευρώ

Commerzbank: Προχώρησε σε διαγραφή «τοξικών» περιουσιακών στοιχείων ύψους 1.5 δισ. ευρώ
Η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα προχώρησε σε συνολική διαγραφή περιουσιακών στοιχείων από τα βιβλία της ύψους 2,1 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2020
Θα προχωρήσει  σε διαγραφή περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ από τα βιβλία της κατά το τέταρτο τρίμηνο η Commerzbank, καθώς η κρίση της πανδημίας συρρικνώνει τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και παράλληλη αυξάνει τις προβλέψεις για τον αριθμό των επισφαλών δανείων οδηγώντας στο κόκκινο τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας εν όσω καταρτίζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης για την έξοδο από τη δυσμενή κατάσταση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Blοomberg, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021.

Επισφάλειες 

Παράλληλα η τράπεζα αύξησε και τις προβλέψεις για τις επισφάλειες που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, με το συνολικό ποσό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7 δισ. ευρώ, από 1,3 - 1,5 δισ. ευρώ της προηγούμενης πρόβλεψης του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας.
Τα δραστικά αυτά μέτρα ανακοίνωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Manfred Knof, καθώς μόλις μια εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η τράπεζα προχωράει σε διαγραφή «τοξικών» περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Ο νέος CEO της Commerzbank, έχει προειδοποιήσει ότι η τράπεζα χρειάζεται «θεμελιώδη μετασχηματισμό» και υπό το πλαίσιο αυτό έχει χαράξει μια στρατηγική με στόχο να βελτιώσει την κερδοφορία της.
Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι η διαγραφή αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης και γίνεται εξαιτίας των δυσμενών παραμέτρων της αγοράς, όπως τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη και στην Πολωνία, όπου η Commerzbank διαθέτει έντονη παρουσία.

Περικοπές κόστους

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Knof τονίζει ότι «μετά από αυτή την εξισορρόπηση των στοιχείων του ισολογισμού μας, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.
Στόχος μας είναι να καταστήσουμε μακροπρόθεσμα την τράπεζα περισσότερο κερδοφόρα».
Από κοινού με τον νέο πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου ο Knof Hans-Joerg Vetter κατάρτισαν ένα φιλόδοξο σχέδιο περικοπής του λειτουργικού κόστους με επίκεντρο περίπού 10.000 θέσεις εργασίας , σύμφωνα με το Bloomberg.
Την προηγούμενη εβδομάδα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διακρατήσει κεφάλαια 610 εκατ. ευρώ για έξοδα που αφορούν την αναδιάρθρωσή της το δ ΄ τρίμηνο, μετά τη συμφωνία με το προσωπικό για περικοπές στις θέσεις εργασίας, τις οποίες ήδη έχει ανακοινώσει.

Η αδυναμία 

Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν διαθέσει λιγότερα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων σε σύγκριση με ό,τι συνέβη στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επικαλούμενες την υφιστάμενη προστασία από τις εγγυήσεις που παρέχονται από το κράτος και άλλα συναφή δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Η πρακτική όμως των αμερικανικών τραπεζών καθιστά ευχερέστερη την αντιμετώπιση χειρότερων προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές οι οποίοι υπέφεραν την μακροπρόθεση διατήρηση των χαμηλών και ακόμη και αρνητικών επιτοκίων προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης