Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Tο Πεκίνο ζητά ασυνήθιστη λογοκρισία στην έρευνα για την Alibaba - Άφαντος παραμένει ο μεγιστάνας Jack Ma

tags :
FT: Tο Πεκίνο ζητά ασυνήθιστη λογοκρισία στην έρευνα για την Alibaba - Άφαντος παραμένει ο μεγιστάνας Jack Ma
Η κίνηση των αρχών να ασκήσουν έλεγχο στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για την υπόθεση του τεχνολογικού κολοσσού δείχνει ότι το ζήτημα έχει γίνει θέμα εθνικής πολιτικής ευαισθησίας στην Κίνα
Λογοκρισία σε αναφορές σχετικά με την αντιμονοπωλιακή έρευνα για τον τεχνολογικό όμιλο Alibaba ζήτησε η κυβέρνηση της Κίνας από τους επικεφαλής των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας την ώρα που σάλο έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» εδώ και 2 μήνες του δισεκατομμυριούχου Jack Ma.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times η κίνηση των αρχών να ασκήσουν έλεγχο στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για την υπόθεση του τεχνολογικού κολοσσού δείχνει ότι το ζήτημα έχει γίνει θέμα εθνικής πολιτικής ευαισθησίας στην Κίνα.
Ο Xiao Qiang, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley School of Information, σημείωσε ότι "αυτή η οδηγία είναι σοβαρή και ασυνήθιστη".

Η κριτική

Ο Κινέζος μεγιστάνας άσκησε κριτική στις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας για το γεγονός ότι εμποδίζουν την καινοτομία, ενώ υποστήριξε οτι οι τράπεζες της χώρας υποφέρουν από μια «νοοτροπία ενεχυροδανειστή», δεδομένου ότι εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα σύστημα «δεσμεύσεων και εγγυήσεων».
Αυτή η ομιλία φαίνεται ότι εξόργισε τα στελέχη του κόμματος και στις 2 Νοεμβρίου 2020, ο Jack Ma κλήθηκε από τις κινεζικές αρχές για ανάκριση.
Την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ομίλου Ant Financial, ενώ προηγουμένως είχε δώσει το «πράσινο φως».
Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οι κινεζικές αρχές είχαν δώσει εντολή στην Ant Group να μειώσει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες κατά των μονοπωλίων.
Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή στην Ant να εκποιήσει ορισμένες από τις επενδύσεις της, κυρίως σε εταιρείες fintech, εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζει κανόνες όπως η δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, ανέφερε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Πόλεμος Jack Ma - Xi Jinping

Ένας άτυπος πόλεμος κυβέρνησης και επιχειρηματία ξεκίνησε, που εξελίχθηκε τελικά σε πραγματική μάχη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αρχική δημόσια προσφορά των 37 δισ. δολαρίων για τον όμιλό του Ant Group, κάτω από τις ρητές εντολές του Xi Jinping.
Κατόπιν τον συμβούλευσαν να παραμείνει σε κινεζικό έδαφος, όσο άρχισε η έρευνα εναντίον του, αλλά και κατά των μονοπωλιακών πρακτικών του κολοσσού του, Alibaba, σύμφωνα με το Bloomberg.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρήγγειλε στην Ant Group να μειώσει τον κύκλο δραστηριοτήτων της.

CNBC: Ο Jack Ma της Alibaba έχει αποσυρθεί διότι ξεκουράζεται, δεν αγνοείται…

Και ενώ λέγονταν πολλά για την τύχη του Jack Ma λόγω και της κόντρας του με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, ο David Faber του CNBC ανέφερε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν αγνοείται.
Αντ 'αυτού, ο Ma βρίσκεται σε διακοπές και χαλαρώνει, ανέφερε ο Faber.
Ο Ma βρίσκεται στην πόλη Χανγκτζού, όπου και είναι η έδρα της εταιρείας του.
«Δεν αγνοείται, απλά κινείται διακριτικά», σύμφωνα με πληροφορίες του περιβάλλοντός του.
Η είδηση ανέβασε κατά 5% την μετοχή της εταιρείας του.

Το success story

Πρώην δάσκαλος Αγγλικών ο Ma έχει από καιρό προσωποποιήσει την οικονομική ευημερία της Κίνας και το επιχειρηματικό πνεύμα.
Μετέτρεψε την Alibaba σε τεχνολογική αυτοκρατορία 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συγκέντρωσε μια προσωπική περιουσία περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index .
Alibaba Unveils Plans for 1 Million U.S. Jobs After Trump Meeting
Highlights And Cringe Moments From Elon Musk's 'Debate' With Jack Ma  [Videos] – 2oceansvibe News | South African and international news

Καθώς οι εταιρείες του, μεγάλωναν, ο Ma συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών - έχει γευματίσει με τον πρώην Πρόεδρο Obama και έβγαζε selfie με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Cameron - ενώ πέρυσι έδωσε ακόμη και προμήθειες Covid-19 σε όλο τον κόσμο.
Το στιλ του Ma ως στέλεχος της Alibaba ήταν επίσης επιδεικτικό:
Κάποτε, τραγούδησε το κλασικό " Unchained Melody " της δεκαετίας του 1950 στη σκηνή σε ένα συνέδριο της εταιρείας (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία), ντυμένος με κοστούμια και εμφανίστηκε σε εκδηλώσεις με διασημότητες όπως ο David Beckham και η Nicole Kidman.
Ο Τζακ Μα θα εμφανιστεί στον εορτασμό της 20ής επετείου της Alibaba στο Χανγκζού, στην επαρχία Ζετζιάνγκ της Κίνας το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης