Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε ο δείκτης φόβου στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2020

tags :
ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε ο δείκτης φόβου στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2020
Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του
Σχετικά Άρθρα
Το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης.
Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Σεπτέμβριο του 20202, ο ΣΔΠ σημείωσε πτώση για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, μετά την άνοδο των δύο προηγούμενων περιόδων αναφοράς.
Η εν λόγω συνέχιση της κάμψης αντανακλά εν μέρει τη συγκράτηση ή/και υποχώρηση των θετικών προσδοκιών που είχαν διαμορφωθεί σχετικά με τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, στη βάση των εξελίξεων της πιο πρόσφατης περιόδου.
Με δεδομένη την αστάθεια που χαρακτηρίζει το εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον, καθώς και τη μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, η πορεία του ΣΔΠ δύναται να αντικατοπτρίζει και την ενδιάμεση μεταβλητότητα των επιμέρους δεικτών.
Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με την ενσωμάτωση νέων στοιχείων, ώστε να αποκτηθούν επιπρόσθετες ενδείξεις αναφορικά με τη συνέχιση της πτωτικής πορείας ή μια πιθανή επανάκαμψη του ΣΔΠ και, κατ’ επέκταση, της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
Image
Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.
Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV σημείωσε άνοδο τον Δεκέμβριο του 2020 φτάνοντας το 23,97% στις 31/12/2020 από 19,89% στις 30/11/2020 (Βλ. Διάγραμμα 2).
Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,07%.
Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη σημείωσε πτώση τον Δεκέμβριο του 2020 φτάνοντας στο 22,15% από 27,92% τον Νοέμβριο του 2020.
Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και η τιμή του δείκτη στα τέλη του 2020 ήταν κοντά στα επίπεδα που είχε ο δείκτης στις αρχές του έτους, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης