Τελευταία Νέα
Διεθνή

O διεθνής Τύπος για την εισβολή στο Καπιτώλιο - Η αμερικανική δημοκρατία σε κίνδυνο

O διεθνής Τύπος για την εισβολή στο Καπιτώλιο - Η αμερικανική δημοκρατία σε κίνδυνο
Για «κατακερματισμένη δημοκρατία» κάνει λόγο η γαλλική Figaro.
Σοκ έχει προκαλέσει η εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου Donald Trump στο Καπιτώλιο, με τον διεθνή Τύπο να καλύπτει το χάος που προκλήθηκε στις ΗΠΑ αλλά και τη μεγάλη αμηχανία στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Οι σκηνές του οργισμένου όχλου που συγκεντρώθηκε  στα σκαλιά του Καπιτωλίου πριν την εισβολή στο ιστορικό κτίριο και όσα ακολούθησαν, κάνουν τον γύρο του κόσμου και κατακλύζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Για «κατακερματισμένη δημοκρατία» κάνει λόγο η γαλλική Figaro.
O αρθρογράφοςυπογραμμίζει πως «ο Trump θα μπορούσε να αποχωρήσει από ψηλά, ως ‘πρόεδρος του λαού’ με έναν απολογισμό αμφισβητούμενο, αλλά όχι αμελητέο.
Αντί γι’ αυτό, καθώς ο ναρκισσισμός του έχει υποτάξει κάθε αξιοπρέπεια, κακομεταχειρίζεται τους θεσμούς, ποδοπατά τη δημοκρατία, διαιρεί την παράταξή του».
«Trump: η στρατηγική του χάους» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία τιτλοφορεί το ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της «Ο Trump βάζει φωτιά στην Ουάσιγκτον».
«Η επίθεση του Trump εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας πήρε την Τετάρτη μια στροφή τόσο συγκεκριμένη όσο και συμβολική, όταν μερικοί από τους οπαδούς του, κινητοποιημένοι από την ομιλία του, κατάφεραν να διεισδύσουν δια της βίας μέσα στο Καπιτώλιο».
Για τη μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais, «ο Donald Trump ενθάρρυνε χθες το χάος που δημιουργήθηκε στην Ουάσιγκτον την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει τον Joe Biden ως τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η συντηρητική εφημερίδα The Times κυκλοφόρησε με τίτλο «Το Καπιτώλιο βρίσκεται υπό πολιορκία », περιγράφοντας λεπτομερώς τις χαοτικές σκηνές, ενώ
η αριστερόστροφη βρετανική εφημερίδα «i» κάνει λόγο για «αναρχία στις ΗΠΑ».
Ο βρετανικός Τύπος καταδίκασε τη συμπεριφορά των υποστηρικτών του Trump σε γενικές γραμμές, αλλά και τον απερχόμενο πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος είχε προηγουμένως παροτρύνει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στο Καπιτώλιο και επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι οι εκλογές χάθηκαν λόγω απάτης των ψηφοφόρων.
Κάτω από τον τίτλο «Η δημοκρατία υπό πολιορκία», η Daily Telegraph κάνει λόγο για «σκηνές χωρίς προηγούμενο στην Ουάσινγκτον» με «ορδές υποστηρικτών του Trump» να καταλαμβάνουν τον ναό της αμερικανικής διπλωματίας.
Για τον Guardian, αυτές οι βιαιότητες αποτελούν «την πιο σημαντική πρόκληση του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο».ατάσταση του Προέδρου της».
Η μεγάλη ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει παραλληλισμό με την άνοδο του Mussolini στην εξουσία στα χρόνια του 1920: «Η Αμερική, ολόκληρη η Αμερική, βίωσε με φρίκη απ’ ευθείας από την τηλεόραση το αντίστοιχο μιας πορείας προς τη Ρώμη στην Ουάσιγκτον, την εισβολή στο Καπιτώλιο, το πλήγμα στην ίδια την ιερότητα της δημοκρατίας της».
Η Corriere della Sera επανέρχεται στο προφίλ των Proud boys, «εξτρεμιστών της δεξιάς, αλλά επίσης γυναικών και νέων. Οι οποίοι κλήθηκαν απ’ ευθείας από τον Trump. Ο οποίος στη συνέχεια προσπαθεί στην τηλεόραση να μειώσει την πίεση: ‘Είμαστε το κόμμα του νόμου και της τάξης’. Αλλά πολύ αργά».

Ο γερμανικός Τύπος

«Η εξέγερη του Trump» είναι ο τίτλος του κύριου δημοσιεύματος του Spiegel και στο σχόλιό του επισημαίνει: «Οι σκηνές από την Ουάσιγκτον σοκάρουν. Δεν αιφνιδιάζουν όμως. Η απόπειρα πραξικοπήματος από τους ηττημένους είναι το φρικτό αλλά και τρομακτικό φινάλε ενός τετραετούς, αυταρχικού πυρετώδους ονείρου, σκηνοθέτης του οποίου ήταν ο Donald Trump. Ο αυτοαποκαλούμενος Προέδρος του νόμου και της τάξης... Σκηνές σαν και αυτές είναι γνωστές από άλλες χώρες. Από "αποτυχημένα κράτη" και αυταρχικά καθεστώτα. Όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες που καυχιούνται πως είναι το λίκνο και ο υπερασπιστής της δυτικής δημοκρατίας. Καθαρός τραμπισμός».
Για την ευθύνη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου κάνει λόγο και η Süddeutsche Zeitung.
«Η Αμερική έχει διολισθήσει στην αναρχία. Ο Trump που περιφρονεί τη χώρα και τους νόμους της, έχει ξεσηκώσει τον κόσμο και προκάλεσε καταιγίδα στην πρωτεύουσα. Τώρα έφθασε η στιγμή που θα πρέπει να λογοδοτήσει. Χλευάζει τις ΗΠΑ, καταστρέφει τη δημοκρατία.
Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατία στον κόσμο αυτό θα θεωρούνταν απόπειρα πραξικοπήματος.
ΟTrump πρέπει να πληρώσει για αυτό».
Τα πυρά της στον Trump στρέφει και η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι εικόνες που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο από την Τετάρτη είναι το απίστευτο ναδίρ της προεδρίας του Trump. Το να πούμε ότι είναι αναξιοπρεπείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι παρά πολύ λίγο. Είναι ντροπή για τη χώρα, η οποία θεωρεί πως υπερέχει έναντι των άλλων δημοκρατικών κρατών, και δεν είναι η μόνη που το πιστεύει. Η βία είναι προϊόν του τραμπισμού. Είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών προπαγάνδας, δυσφήμισης και δαιμονοποίησης».
Η Zeit παρατηρεί: «Έτσι τελειώνουν τα πράγματα όταν οι κανόνες δεν ισχύουν πλέον και ο νόμος περιφρονείται. Έτσι τελειώνουν: μέσα στο φόβο, το χάος, τη βία και το θάνατο. Έτσι τελειώνουν όταν ένας Πρόεδρος διαρκώς παραβαίνει και αγνοεί τον νόμο. Όταν προσποιείται ότι είναι πάνω από το Σύνταγμα, όταν ισχυρίζεται ότι η εξουσία του είναι απόλυτη. Όταν επιτίθεται διαρκώς στους θεσμούς. Τότε κάποια στιγμή, τα θεσμικά όργανα θα δεχθούν επίθεση. Όχι μόνο μέσω της κοροϊδίας και του χλευασμύ αλλά και μέσω της βίας».

Tα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου


Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης