Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καθαρά δάνεια έως 7 δισ. ευρώ θα χορηγήσουν οι ελληνικές τράπεζες το 2021

Καθαρά δάνεια έως 7 δισ. ευρώ θα χορηγήσουν οι ελληνικές τράπεζες το 2021
Aνάγκη για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου
Kαθαρά δάνεια ύψους 6,5-7 δισ. ευρω - μετά απο τις αποπληρωμές – θα χορηγήσουν το 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σύμφωνα με τους υπολογισμούς ανώτερου στελέχους μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας ο οποίος μίλησε στο bankingnews.gr
Kατά την γνώμη του, ο υπολογισμός των χορηγήσεων δίχως να αφαιρούνται οι αποπληρωμές τους, δημιουργεί σύγχυση σε όλους και δεν ωφελεί τελικά και τις ίδιες τις τράπεζες.
Αντίθετα, ο καθαρός δανεισμός είναι αυτός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο απο τις Τράπεζες, όσο και τους αναλυτές
Την περίοδο της καραντίνας οι τράπεζες δανειοδότησαν μεγάλες επιχειρήσεις και στην συνέχεια αυτά αποπληρώθηκαν είτε συνολικά, είτε στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Για παράδειγμα, το 2020 μεγάλη επιχείρηση δανειοδοτήθηκε με γραμμές 300 εκατ. ευρώ και τους επόμενους μήνες επέστρεψε 250 εκατ. ευρώ απο παλιά δάνεια.
Το ίδιο συνέβη και με εταιρεία που επεδίωκε υψηλότερη ρευστότητα.
Δανειοδοτήθηκε και στην συνέχεια εξέδωσε ομόλογο για την αποπληρωμή του δανείου.
Αυτη είναι και η καθαρή πιστωτική επέκταση για την οποία συγκεντρώνει στοιχεία και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 5 Ιανουαρίου, τα καθαρά δάνεια προς τις επιχειρήσεις το Νοέμβριο του 2020 ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ μια άνοδος 7,6% φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας.
Εφόσον οι καθαρές πιστώσεις για το 2020 φθάσουν τελικά τα 6 δισ. ευρώ και επαληθευθούν οι προβλέψεις για τα 7 δισ. ευρώ τότε και τη νέα χρονιά οι τράπεζες στηρίξουν την οικονομία προκειμένου να ξεκινήσει η άνοδος της οικονομίας που διεκόπη απο την πανδημία.

Αναγκαιότητα οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου

Μέχρι τους προηγούμενους μήνες αρκετά απο τα δάνεια τα οποία χορήγησαν οι τράπεζες και με την στήριξη και της Αναπτυξιακής Τράπεζας αφορούσαν την ρευστότητα ή καλύτερα για να σταθούν στα “πόδια” τους οι επιχειρήσεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.
Πιθανότατα, το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνθηκε σε κεφάλαια κίνησης κι αυτό μαρτυρά η ζήτηση η οποία δημιουργείται απο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως
προς εταιρείες που εκδίδουν ομολογιακές εκδόσεις με ενέχυρα απο τους επιχειρηματίες.
Η ελληνική οικονομία, όμως, χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις παγίου κεφαλαίου καθώς η πορεία είναι αρνητική τα τελευταία χρόνια κι αν υπολογιστούν και οι αποσβέσεις τότε το αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενικό.
Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, για να εδραιωθεί ένας ρυθμός ανάπτυξης πάνω απο 2-2,5% θα απαιτηθούν περισσότερες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι τράπεζες δίνοντας έμφαση σε παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες και στηρίζουν τις εξαγωγές.
Μεγάλο κομμάτι στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατευθύνεται ήδη σε μεγάλα ενεργειακά έργα (ΑΔΜΗΕ - διασυνδέσεις) ενω και τη νέα χρονιά αναμένονται μεγάλα έργα υποδομών και ιδιωτικοποιήσεις. (Απολιγνιτοποίηση, Ελληνικό, Αεροδρόμιο, ΔΕΔΔΗΕ, Δεπα )   

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com                   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης