Τελευταία Νέα
Διεθνή

Alibaba: Έκδοση εταιρικού ομολόγου 8 δισ. δολ. εν μέσω πιέσεων από το Πεκίνο

Alibaba: Έκδοση εταιρικού ομολόγου 8 δισ. δολ. εν μέσω πιέσεων από το Πεκίνο
Στόχος της εταιρείας είναι η ανάδειξή της στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών την ίδια ώρα ο συνιδρυτής της εταιρείας, Jack Ma, αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις από την κυβέρνηση
Να πραγματοποιήσει παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά την έκδοση εταιρικού ομολόγου φιλοδοξεί η Alibaba Group, την επόμενη εβδομάδα επιδιώκοντας την άντληση έως και 8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021.
Στόχος της εταιρείας είναι η ανάδειξή της στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών την ίδια ώρα ο συνιδρυτής της εταιρείας, Jack Ma, αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις από το καθεστώς του Πεκίνου.

Το Πεκίνο

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η κινεζική εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει από 5 έως 8 δισ. δολάρια, μέσω της έκδοσης μακροπρόθεσμoυ ομολόγου.
Η επιτυχής ανταπόκριση των επενδυτών θα μετουσιωθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία για την Alibaba, η οποία δέχεται κλιμακούμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές του Πεκίνου.
Πρόσφατα, ενδεικτικά, η Κίνα εμπόδισε την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της θυγατρικής Ant Group, ύψους 35 δισ. δολαρίων, ενώ προώθησε μια σειρά νέων κανόνων για τον περιορισμό της ισχύος των διαδικτυακών γιγάντων.

Ρευστότητα

Εκτός αυτού, μάλιστα, επέβαλε πρόστιμο στην Alibaba για εξαγορές και συγχωνεύσεις που είχε πραγματοποιήσει πριν από μερικά χρόνια.
«Βλέπουμε την έκδοση ως μία εξερεύνηση, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την Ant και τον Jack Ma» σημειώνει η Lucror Analytics, η οποία εδρεύει στη Σιγκαπούρη.
«Ίσως καταδείξει πόσο σοβαρά αντιλαμβάνονται οι διεθνείς επενδυτές το ταχέως εξελισσόμενο εποπτικό περιβάλλον στην Κίνα».
Η Alibaba, εξάλλου, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα έως το τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε σχεδόν 90 δισ. δολάρια.

Αγορά ομολόγων

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η διοίκηση θέλει να εκμεταλλευθεί τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά των ομολόγων.
Αξίζει χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι ομόλογα αξίας 18 τρισ. δολαρίων έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλίσει αρνητικές αποδόσεις.
Η Alibaba είχε βγει στις αγορές και το 2014, αντλώντας σχεδόν 8 δισ. δολάρια, αμέσως μετά την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Το 2017, ακολούθησε ακόμη μία έκδοση, η οποία απέφερε 7 δισ. δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η κινεζική εταιρεία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά πολλά υποσχόμενων τεχνολογικών -και όχι μόνο- εταιρειών, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στον τομέα των logistics και των υπηρεσιών cloud.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης