Τελευταία Νέα
Διεθνή

H «εξαφάνιση» του δισεκατομμυριούχου της Alibaba, Jack Ma - H ρήξη με την κινεζική κυβέρνηση και οι αφόρητες πιέσεις

H «εξαφάνιση» του δισεκατομμυριούχου της Alibaba, Jack Ma - H ρήξη με την κινεζική κυβέρνηση και οι αφόρητες πιέσεις
Ο Jack Ma, που είναι αφεντικό της ασιατικής εκδοχής της Amazon, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στους χειρισμούς του κινέζου ηγέτη τόσο για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες όσο και για κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες
«Δεν αγνοείται» αλλά «κινείται διακριτικά», λέει ο κύκλος του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα της Alibaba, Jack Ma μετά τις έντονες φήμες περί εξαφάνισης του κατά τους τελευταίους δύο μήνες.
Στο παρασκήνιο της υπόθεσης όμως κρύβεται η «άγρια» κόντρα που με την κινεζική κυβέρνηση.
Ο ιδρυτής της Alibaba επέλεξε συνειδητά να απέχει από το προσκήνιο, μετά την σύγκρουση ανάμεσα σε αυτόν και στον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης λόγω των συνεπειών που αυτή είχε στον όμιλό του.

Οι επίμαχες δηλώσεις και η ρήξη

Ο Jack Ma, που είναι αφεντικό της ασιατικής εκδοχής της Amazon, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στους χειρισμούς του κινέζου ηγέτη τόσο για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες όσο και για κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Apple Daily» του Χονγκ Κονγκ, ο Ma, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 48,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρθηκε στον εαυτό του ως «ένας σχεδόν συνταξιούχος που μοιράζεται τις μη επαγγελματικές του απόψεις» και παραδέχτηκε ότι οι ιδέες του μπορεί να είναι «ανώριμες, ανακριβείς ή ακόμη και γελοίες».
Όταν όμως αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, φαίνεται ότι ξεπέρασε τα όρια.
Ο Ma έκανε έμμεση κριτική στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ότι εμποδίζουν την καινοτομία και ότι οι κινεζικές τράπεζες υποφέρουν από μια «νοοτροπία ενεχυροδανειστή», δεδομένου ότι εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα σύστημα «δεσμεύσεων και εγγυήσεων».
Παρόλα αυτά πρόσθεσε, παλιά το ενεχυροδανειστήριο ήταν μια προηγμένη ιδέα.
Αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις και οι εγγυήσεις, δεν θα είχαμε σήμερα χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η κινεζική οικονομία δεν θα είχε αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο τα τελευταία 40 χρόνια».

Πόλεμος Jack Ma - Xi Jinping

Ένας άτυπος πόλεμος κυβέρνησης και επιχειρηματία ξεκίνησε, που εξελίχθηκε τελικά σε πραγματική μάχη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αρχική δημόσια προσφορά των 37 δισ. δολαρίων για τον όμιλό του Ant Group, κάτω από τις ρητές εντολές του Xi Jinping.
Κατόπιν τον συμβούλευσαν να παραμείνει σε κινεζικό έδαφος, όσο άρχισε η έρευνα εναντίον του, αλλά και κατά των μονοπωλιακών πρακτικών του κολοσσού του, Alibaba, σύμφωνα με το Bloomberg.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρήγγειλε στην Ant Group να μειώσει τον κύκλο δραστηριοτήτων της.

CNBC: Ο Jack Ma της Alibaba έχει αποσυρθεί διότι ξεκουράζεται, δεν αγνοείται…

Και ενώ λέγονταν πολλά για την τύχη του Jack Ma λόγω και της κόντρας του με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, ο David Faber του CNBC ανέφερε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν αγνοείται.
Αντ 'αυτού, ο Ma βρίσκεται σε διακοπές και χαλαρώνει, ανέφερε ο Faber.
Ο Ma βρίσκεται στην πόλη Χανγκτζού, όπου και είναι η έδρα της εταιρείας του.
«Δεν αγνοείται, απλά κινείται διακριτικά», σύμφωνα με πληροφορίες του περιβάλλοντός του.
Η είδηση ανέβασε κατά 5% την μετοχή της εταιρείας του.

Το success story

Πρώην δάσκαλος Αγγλικών ο Ma έχει από καιρό προσωποποιήσει την οικονομική ευημερία της Κίνας και το επιχειρηματικό πνεύμα.
Μετέτρεψε την Alibaba σε τεχνολογική αυτοκρατορία 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συγκέντρωσε μια προσωπική περιουσία περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index .
Alibaba Unveils Plans for 1 Million U.S. Jobs After Trump Meeting
Internet celebrities share spotlight with leaders and stars[3]-  Chinadaily.com.cn
Καθώς οι εταιρείες του, μεγάλωναν, ο Ma συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών - έχει γευματίσει με τον πρώην Πρόεδρο Obama και έβγαζε selfie με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Cameron - ενώ πέρυσι έδωσε ακόμη και προμήθειες Covid-19 σε όλο τον κόσμο.
Το στιλ του Ma ως στέλεχος της Alibaba ήταν επίσης επιδεικτικό:
Κάποτε, τραγούδησε το κλασικό " Unchained Melody " της δεκαετίας του 1950 στη σκηνή σε ένα συνέδριο της εταιρείας (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία), ντυμένος με κοστούμια και εμφανίστηκε σε εκδηλώσεις με διασημότητες όπως ο David Beckham και η Nicole Kidman.
Ο Τζακ Μα θα εμφανιστεί στον εορτασμό της 20ής επετείου της Alibaba στο Χανγκζού, στην επαρχία Ζετζιάνγκ της Κίνας το 2019.
Highlights And Cringe Moments From Elon Musk's 'Debate' With Jack Ma  [Videos] – 2oceansvibe News | South African and international news

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης