Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συναγερμός στο Υπ. Οικονομικών: Εκατοντάδες επιχειρηματίες με εικονικούς τζίρους μπήκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, παραβίασαν τους όρους

Συναγερμός στο Υπ. Οικονομικών: Εκατοντάδες επιχειρηματίες με εικονικούς τζίρους μπήκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, παραβίασαν τους όρους
Έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες παραβάτες στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Ελεγκτικό «σαφάρι» σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά οι τζίροι που δήλωσαν στην Εφορία δεν είναι οι πραγματικοί ώστε να δικαιούνται τα φθηνά δάνεια από το κράτος, ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει αυστηρό μήνυμα στους  επιτηδευματίες, οι οποίοι φέρονται να μείωσαν τεχνητά τον τζίρο τους  προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής ή για να λάβουν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση, ότι πολύ σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν για τα οικονομικά στοιχεία τα οποία δήλωσαν.

Στο επίκεντρο ο 4ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Το βάρος των ελέγχων θα πέσει στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας που είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή όπου το κίνητρο ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό αφού το 50%  του κρατικού δανείου ήταν μη επιστρεφόμενο.
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπήκε στην επιστρεπτέα «4» ξεπέρασε τις 450.000 με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ και να είναι το μεγαλύτερο από όλους τους κύκλους.
Όσα λοιπόν φυσικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες εντοπιστούν  με παρατυπίες στην αίτηση της επιστρεπτέας προκαταβολής με «πειραγμένους» τζίρους θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως το ποσό της ρευστότητας που έλαβαν από το κράτος ενώ η επιχείρηση  τοποθετείται αυτόματα στη «μαύρη λίστα» με τους φοροφυγάδες.
Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης  ενώ όλα τα  σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολογητικών και παραστατικών.

Εκατοντάδες οι παραβάτες

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες περιπτώσεις επιχειρηματιών που παραβίασαν το μέτρο της επιστρεπτέας και μάλιστα από κλάδους δραστηριότητας με μικρότερα πλήγματα και ζημίες από την πανδημική κρίση.
Έτσι ο 5ο κύκλος της επιστρεπτέας που έχει ξεκινήσει και θα μοιράσει 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι πολύ αυστηρός αφού η ΑΑΔΕ θα περνά από ψιλό κόσκινο τα οικονομικά στοιχεία που θα υποβάλλουν οι επιτηδευματίες για τον μειωμένο τζίρο στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.  
Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άρχισε από χθες να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων με την προθεσμία να λήγει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων θα εκδοθεί νέα απόφαση η οποία θα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών κρατικών δανείων και θα ανοίγει το δρόμο των πληρωμών στους δικαιούχους.  

Τι θα περιλαμβάνει ο 5ος κύκλος Επιστρεπτέας

Το 50% των χρημάτων του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει και πάλι τη μορφή επιχορήγησης δηλαδή δεν θα χρειαστεί οι ωφελούμενοι να το επιστρέψουν στο κράτος ενώ δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή.
Ο Πρωθυπουργός μάλιστα είχε προαναγγείλει πως και στον πέμπτο κύκλο θα ενταχθούν και πάλι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης