Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Brexit: Τι αλλάζει στο ελληνικό real estate και στην Golden Visa

tags :
Brexit: Τι αλλάζει στο ελληνικό real estate και στην Golden Visa
της Εύας Οικονομάκη
Στην ελληνική κτηματαγορά στρέφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί, εξετάζοντας τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποιο ακίνητο, με στόχο την απόκτηση της πολυπόθητης «Golden Visa», με το Brexit να αλλάζει τα δεδομένα στο εγχώριο real estate και να δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των Βρετανών να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα, συνοδευόμενο από την άδεια διαμονής, έχει αυξηθεί κατά 30%.
Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την ενεργοποίηση του Brexit, οι Βρετανοί θεωρούνται πλέον υπήκοοι τρίτων χωρών, γεγονός που σημαίνει ότι η διακίνηση γι’ αυτούς σε χώρες της Ε.Ε. δεν είναι ελεύθερη. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλοί είναι οι Βρετανοί που, με στόχο να συνεχίσουν να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς σε χώρες της Ε.Ε., βολιδοσκοπούν την αγορά κάποιου ακινήτου στην Ελλάδα για την απόκτηση της ελληνικής «Golden Visa».

Έντονο ενδιαφέρον

Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων που έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το τελευταίο δίμηνο καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον κατά 30% από Βρετανούς υπηκόους για την απόκτηση ελληνικής «Golden Visa». Μπορεί την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Βρετανών να κατέχει η Κύπρος, όπου παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος σε ποσοστό 50%, να έπεται η Ισπανία και η Πορτογαλία να αναδεικνύεται σε ισχυρό παίκτη, ωστόσο, η Ελλάδα εμφανίζει μία πρωτόγνωρη δυναμική, που, με βάση τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω στο μέλλον. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε διαφορετικές χώρες εντός της Ε.Ε. και πλέον αναζητούν έναν τρόπο προκειμένου να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα εντός της Ένωσης.
Ενισχυτικά στην αύξηση του ενδιαφέροντος των Βρετανών για επενδύσεις στην Ελλάδα πρόκειται να λειτουργήσει και η απόφαση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας να εξαιρέσει από τις περιοχές στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν πολίτες τρίτων για την απόκτηση «Golden Visa» τη Λισαβόνα και το Πόρτο, κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι θα στρέψει το βλέμμα πολλών ξένων δυνάμει επενδυτών στη χώρα μας.

Το φορολογικό πλαίσιο

Σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση των Βρετανών υπηκόων διαδραματίζει και το νέο φορολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο το εισόδημα των συνταξιούχων από το εξωτερικό θα φορολογείται με συντελεστή 7% για περίοδο δέκα ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και θα παραμένουν στη χώρα για περισσότερους από έξι μήνες τον χρόνο.
Άλλωστε, πολλοί Βρετανοί πολίτες αναζητούν να τοποθετηθούν σε χώρες με χαμηλότερους συντελεστές φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια μελέτη της UHY (Urbach Hacker Young International Limited), οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες, αρκετές κτηματομεσιτικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνουν τους Βρετανούς σχετικά το φορολογικό καθεστώς που ισχύει σε κάθε χώρα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται σε συνδυασμό με την απόκτηση άδειας διαμονής («Golden Visa»).

Τα «γερά» πορτοφόλια

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι οι εύποροι επενδυτές που προέρχονται από τρίτες χώρες (Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ.), κατά το παρελθόν επέλεγαν να τοποθετηθούν στο real estate της Βρετανίας και πλέον θα αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες σε άλλες χώρες, εντός της Ε.Ε., με την Ελλάδα να φαίνεται ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους.
«Πολλοί εκατομμυριούχοι επένδυαν στη Βρετανία τόσο για τις επενδυτικές αποδόσεις της, καθώς το Λονδίνο είναι η μητρόπολη του real estate, και για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όσο και για την απόκτηση της Visa Investor Tier 1, η οποία χορηγείται σε πολίτες που επενδύουν τουλάχιστον 2 εκατ. λίρες στη χώρα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνησή τους σε χώρες της Ε.Ε. και της ζώνης Σέγκεν», επισημαίνουν πηγές της κτηματαγοράς, εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών που απέκτησαν «Golden Visa» με την αγορά κάποιου ακινήτου στη χώρα μας, δεν τοποθετήθηκαν με στόχο την επένδυση, αλλά την άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε. ή την επιχειρηματική τους επέκταση στην Ευρώπη και τη φοίτηση των παιδιών τους σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινέζοι επενδυτές που έκαναν αίτηση για Visa Investor Tier 1 στη Βρετανία το 2020 κατέγραψαν αύξηση της τάξεως 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ επενδυτές με υψηλό κασέ από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική αντιπροσώπευαν το 2019 το 64% της συνολικής ζήτησης για άδεια διαμονής, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το 2015.
Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, στελέχη του ελληνικού real estate, οι επενδυτές που επιθυμούν να μείνουν και να επενδύσουν στη Βρετανία, θα επενδύσουν παράλληλα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου απαιτούνται μικρά ποσά επένδυσης, όπως η Ελλάδα (σ.σ.: 250.000 ευρώ), για να αποκτήσουν την «Golden Visa».

Θα «ξεπαγώσει» η Golden Visa

H ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από τους Βρετανούς για επενδύσεις στην Ελλάδα λόγω του Brexit εκτιμάται, πάντως, ότι θα ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα της «Golden Visa» στη χώρα μας, το οποίο έχει σχεδόν «παγώσει» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Άλλωστε, οι επενδυτές ακινήτων από τη Βρετανία κατατάσσονται μεταξύ των πιο ενεργών στο ελληνικό real estate εδώ και αρκετά χρόνια.
Ενδεικτικό, πάντως, το πλήγματος που έχει δεχθεί το πρόγραμμα της «Golden Visa» από την υγειονομική κρίση είναι το γεγονός ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τον Σεπτέμβριο χορηγήθηκαν μόλις 368 νέες άδειες διαμονής σε επενδυτές ακινήτων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως απόρροια των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της Ένωσης που είχαν εφαρμοστεί το προηγούμενο διάστημα, αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί η Ε.Ε. και προβλέπει την απαγόρευση της εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης