Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρηνικό εκβιασμό από το Ιράν καταγγέλλουν οι ΗΠΑ - Στο 20% ο εμπλουτισμός ουρανίου

Πυρηνικό εκβιασμό από το Ιράν καταγγέλλουν οι ΗΠΑ - Στο 20% ο εμπλουτισμός ουρανίου
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως παράγει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20%
Πυρά κατά της απόφασης της Τεχεράνης για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, πολύ πάνω από το όριο που είχε τεθεί στην διεθνή συμφωνία του 2015, εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον, κάνοντας λόγο για μια μορφή «πυρηνικού εκβιασμού».
«Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν κατά 20% στο Φορντόβ είναι μια σαφής προσπάθεια να αυξήσει την εκστρατεία του για πυρηνικό εκβιασμό, μια προσπάθεια που θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», δήλωσε εκπρόσωπος του State Department, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Τεχεράνη γνωστοποίησε την κίνησή της αυτή, προχωρώντας στην βασικότερη παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Τον Μάιο 2019, έναν χρόνο μετά την μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την διεθνή συμφωνία που συνοδεύθηκε από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει βασικές της δεσμεύσεις, ανάμεσά τους και ο περιορισμός του βαθμού εμπλουτισμού του ουρανίου.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της το απόγευμα ότι το «Ιράν άρχισε σήμερα να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό».

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως παράγει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20%

Το Ιράν παράγει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20%, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Behruz Kamavaldi σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση.
«Περίπου στις 7 το βράδυ (17:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) φθάσαμε το 20%», δήλωσε ο Kamavaldi.
Μετά την ώρα αυτή, πρόσθεσε, «η παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% αναμένεται ότι θα γίνει εντελώς σταθερή, κάτι που σημαίνει πως εισάγουμε στην είσοδο [των συσκευών φυγοκέντρησης ουράνιο εμπλουτισμένο στο 4%] και παίρνουμε 20% στην έξοδο».
Αυτό το νέο μέτρο αποδέσμευσης από τη συμφωνία έρχεται σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Ο Kamavaldi εξήγησε πως ο οργανισμός του έθεσε σε εφαρμογή έναν νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο και δίνει εντολή την κυβέρνηση να επαναλάβει αμέσως την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20% με ρυθμό 120 κιλών ετησίως.
Το Ιράν παρήγε ουράνιο εμπλουτισμένο στο επίπεδο αυτό πριν από τη σύναψη της συμφωνίας της Βιέννης, με την οποία είχε δεχθεί να περιορίσει τον εμπλουτισμό στο 3,67%.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης