Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ροκανίζουν» το αποθεματικό των 3 δισ. ευρώ η Επιστρεπτέα 5 και τα νέα μέτρα στήριξης

«Ροκανίζουν» το αποθεματικό των 3 δισ. ευρώ η Επιστρεπτέα 5 και τα νέα μέτρα στήριξης
Στα 400 εκατ. το κόστος από τα «κουρεμένα» ενοίκια
Ισχυρές πιέσεις με το «καλημέρα» δέχεται το έκτακτο αποθεματικό του προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης στην οικονομία, αφού από τον ίδιο λογαριασμό θα βγουν και τα λεφτά για τους επόμενους δύο κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής (5 και 6) που θα φθάσουν συνολικά τα 2,2 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο όμως ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 3 δισ. ευρώ αποθεματικό δαπανών για το σύνολο του έτους, το ενδεχόμενο αξιώσεων για πρόσθετα κονδύλια είναι πολύ ισχυρό όσο η καραντίνα στην οικονομία θα συνεχίζεται.
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή νέων ενέσεων ρευστότητας προς την αγορά που κατάφερε να πάρει κάποιες μικρές ανάσες με το σύστημα του «click away» για να έρθει μετά τις εορτές να προσγειωθεί στην σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας.
Το εναρκτήριο λάκτισμα των μέτρων θα δώσει η υπουργική απόφαση για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα είναι στοχευμένη και θα «δωρίζει» στους δικαιούχους το 50% των κρατικών δανείων.
Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες ώστε την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «My Business Support» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Διαδικασία χορήγησης δανείων

Η διαδικασία χορήγησης των κρατικών δανείων δεν θα είναι αυτόματη, όπως στον 4ο κύκλο όπου λίγα 24ωρα μετά  την υποβολή της αίτησης πιστώνονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα χρήματα της επιστρεπτέας. 
Στην 5η επιστρεπτέα οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλουν την αίτηση και μετά θα καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί.
Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης που φέρνει αντίστοιχη αιμορραγία εσόδων στο αποθεματικό των δαπανών, εφόσον υπάρξει ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της καραντίνας, προβλέπει ακόμη: συνέχιση της καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενου που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού από το κράτος, μείωση ενοικίου, παράταση του μηχανισμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», και ενεργοποίηση όλων των εργαλείων για την παροχή φθηνής ρευστότητας στην αγορά με μοχλό τα ευρωπαϊκά εγγυοδοτικά ταμεία.
Μόνο τα μέτρα των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, όπου για  το μήνα Ιανουάριο δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής μισθώματος από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, φθάνουν για να ανεβάσουν τον λογαριασμό του δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ.  
Το κόστος για τον προϋπολογισμό αυξάνει και από το γεγονός ότι στο πακέτο των αποζημιώσεων από τα ενοίκια εντάσσονται και οι εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα. Πρόκειται για περίπου 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια και θα αποζημιωθούν από το κράτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.
Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.
Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.     
Αναλυτικότερα:

1. Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τον πρώτο μήνα του έτους.
Το μέτρο αφορά:
-  Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.
-  Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα,
-  Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
-  Κομμωτήρια και Κέντρα αισθητικής.
-  Βιβλιοπωλεία.
-  Γυμναστήρια.
-  Επιχειρήσεις του αθλητισμού.
-  Ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και υπηρεσίες μεταφορών

2. Για το ενοίκιο Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά θα πληρώσουν το 20% του μισθώματος.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων - ιδιώτες.
Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα και υποχρεωτικά δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια για τον Ιανουάριο από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου και όχι για τη ζημιά που θα υποστούν.
Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Γενάρη και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ.

4.  Εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα.
Για περίπου 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν από το κράτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. 
Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.
Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης