Τελευταία Νέα
Speculator

Κλοιός προθεσμιών με «απειλή» ανάκλησης αδείας για τη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ (συγγενής Cocomat) ΑΕΕΑΠ

Κλοιός προθεσμιών με «απειλή» ανάκλησης αδείας για τη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ (συγγενής Cocomat) ΑΕΕΑΠ
Η χαλαρότητα στις παρατάσεις, η προθεσμία που παρήλθε και τα χαμένα Ενημερωτικά Δελτία
Τον Οκτώβριο του 2018 η Μπλε Κέρδος ΑΕΕΑΠ συμφερόντων των ιδιοκτητών της Cocomat ξεκίνησε την διαδικασία να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και είχε προχωρήσει στην κατάθεση ενημερωτικού δελτίου προκειμένου να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ωστόσο κανείς δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε αυτό το ενημερωτικό και γιατί δεν εγκρίθηκε.
Το 2019 η εταιρία μέσω διαρροών διαβεβαίωνε (υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα τα οποία ουδέποτε δεν διέψευσε) ότι ετοιμάζει (το έτοιμο;) Ενημερωτικό για να εισέλθει στο Χρηματιστήριο στις αρχές του 2020.
Φυσικά ουδείς γνωρίζει αν ετοίμασε ενημερωτικό και είναι ενδιαφέρον ότι ουδείς από τις εποπτικές αρχές μπήκε στον κόπο να παράσχει στοιχεία. Εκτός κι αν η υποχρεωτική κατά το νόμο εισαγωγή μιας ΑΕΕΑΠ αποτελεί επουσιώδη λεπτομέρεια.

Η τελευταία προθεσμία

Ανατρέχοντας στις οικονομικές καταστάσεις του 2019 (είναι οι τελευταίες δημοσιευμένες) μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι η προθεσμία που είχε δοθεί για εισαγωγή στο ΧΑ με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (19/12/2019) μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις ήταν η 31/12/2020.
Η προθεσμία παρήλθε και είναι άγνωστο αν δόθηκε νέα παράταση.
Το πιθανότερο είναι να δόθηκε καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια με περισσή χαλαρότητα το ζήτημα της χρονικής προθεσμίας εισαγωγών ΑΕΕΑΠ .
Όμως όση χαλαρότητα και αν υπάρχει η εξάντληση της προθεσμίας δεν μπορεί να υπερβεί την τετραετία από τη σύσταση μιας ΑΕΕΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2017 και στο τέλος Μαϊου του ιδίου έτους.
Με βάση τη νομοθεσία είχε δύο χρόνια προθεσμία να εισαχθεί σε οργανωμένη αγορά εν προκειμένω στο ΧΑ και υπάρχει η δυνατότητα λήψης παράτασης για άλλα τρία χρόνια. Κατά συνέπεια η εταιρία θα πρέπει να έχει λάβει το ανώτερο παράταση έως το τέλος Μαίου του 2022 όπου συμπληρώνεται πενtαετία από τη σύστασή της δυνατότητα παράτασης πέραν του τέλους Μαίου του 2022.

Εξάρτηση από τις εταιρίες Ευμορφίδη

Σημειώνεται ότι η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από άλλες εταιρίες της οικογένειας Ευμορφίδη και κυρίως την Cocomat.
Δεδομένου του lockdown και των υποχρεωτικών μειώσεων ενοικίων είναι προφανές ότι θα υποστεί το 2020 σημαντική πίεση στα έσοδα γεγονός που λογικά θα επηρεάσει και τις αξίες των ακινήτων που κατέχει.
Πέραν της Cocomat τα ενοίκια προέρχονται και από ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες περιλαμβάνεται το περίφημο ακίνητο στη Φαλήρου που εκ των υστέρων θα πρέπει να ρίξει δύο ορόφους.
Και το ερώτημα είναι με ποια οικονομικά στοιχεία θα επιτευχθεί η είσοδος στο ΧΑ από τη στιγμή που δεν κατόρθωσε υπό τις καλύτερες συνθήκες που υπήρχαν προ Covid

Οι επιπτώσεις

Το ερώτημα υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αν η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ θα είναι η πρώτη ΑΕΕΑΠ της οποίας θα ανακληθεί η άδεια.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη σε σωρεία ζητημάτων καθώς η νομοθεσία προβλέπει πως
«Εάν η εταιρία δεν έχει επιτύχει την εισαγωγή των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά εντός των προθεσμιών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της και η εταιρία τίθεται υπό εκκαθάριση.
Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ΑΕΕΑΠ ανακαλούνται τα προβλεπόμενα για αυτήν φορολογικά οφέλη, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες ευνοϊκές για αυτήν φορολογικές ρυθμίσεις που θεσπίζονται σε άλλους νόμους»
Ουσιαστικά δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει αναδρομικά φορολογία και θα εξαϋλωθεί η περιουσία της.
Άλλωστε αυτό είναι μια ποινή του νομοθέτη για τα φορολογικά οφέλη που παρέχονται ως αντάλλαγμα της υποχρεωτικής εισαγωγής στο ΧΑ η παράταση της οποίας γίνεται για σπουδαίο λόγο.
Άραγε ποιος είναι ο σπουδαίος λόγος που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει παράσχει έως σήμερα παρατάσεις στην ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης