Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Μείωση απασχόλησης και αύξηση παραγωγικότητας στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: Μείωση απασχόλησης και αύξηση παραγωγικότητας στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης
Εν μέσω πανδημίας, ενισχύθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας η ώρα που οι θέσεις απασχόλησης μειώνονται σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ για το εργασιακό τοπίο μετά το τέλος της πανδημίας
Σημαντικές ζημίες αναμένεται να κληροδοτήσει η πανδημία στην απασχόληση και τους εργαζόμενους, όπως προκύπτει από μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το πώς διαμορφωθεί το εργασιακό τοπίο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Οι κορυφαίες εταιρείες στη Ευρωζώνη επισημαίνουν σε σχετικά έρευνα ότι η ταχεία υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και καλύτερων ενδοεπιχειρησιακών διαδικασιών θα ενισχύσει την παραγωγικότητα της εργασίας και θα τις καταστήσει ανθεκτικότερες.
Ταυτόχρονα, το 55% δηλώνουν ότι αναμένουν να απασχολούν λιγότερους εργαζομένους μακροπρόθεσμα.

Λιγότερες προσλήψεις

Πιο συγκεκριμένα, το 55% των μεγαλύτερων εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου δηλώνει ότι θα προσλάβει λιγότερους εργαζόμενους κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.
Κι αυτό μάλιστα, παρά την προσδοκία για αύξηση του όγκου της παραγωγής.
Αυτό συμβαίνει μετά τη χειρότερη κρίση μεταπολεμικά στην περιοχή που οδήγησε σε μια έκρηξη των απολύσεων και του αριθμού των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας καθώς εκατομμύρια επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν τη δραστηριότητά τους εν μέσω περιοριστικών μέτρων.
megaloi-chamenoi-tis-meta-covid-epochis-oi-ergazomenoi0
Σημείωση: Η έρευνα της ΕΚΤ έθεσε στους ερωτηθέντες την ακόλουθη ερώτηση: «Εστιάζοντας στη δική σας επιχείρηση / τομέα, πώς θα αξιολογούσατε τις συνολικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στα ακόλουθα;».
Οι ερωτηθέντες θα μπορούσαν να απαντήσουν (i) αύξηση, (ii) μείωση, (iii) καμία αλλαγή ή (iv) δεν γνωρίζω.

Ζήτηση και παραγωγή


Εν ολίγοις, η έρευνα, η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή των 72 μεγαλύτερων μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύει ότι η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη για τις εταιρείες σε σύγκριση με τα νοικοκυριά, το εισόδημα των οποίων αναμένεται να ανακάμψει ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα-.
«Όλα αυτά φαίνεται να αντανακλούν το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις κατόρθωσαν να διατηρήσουν την παραγωγικότητά τους παρά τους περιορισμούς στην εισροή εργαζομένων προς αυτές» παρατηρούν οι ερευνητές της κεντρικής τράπεζας Eduardo Maqui και Richard Morris.
Εξάλλου, το 75% περιμένει ότι οι επιχειρήσεις θα καταστούν πιο αποτελεσματικές και πιο ανθεκτικές μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης ενώ σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων αναγνώρισαν τη μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους ως μία από τις κύριες μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης