Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Επικίνδυνη η πρόωρη επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία – Τι πρέπει να αλλάξει ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους

ΟΟΣΑ: Επικίνδυνη η πρόωρη επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία – Τι πρέπει να αλλάξει ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους
Ποιες αλλαγές προτείνει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ,  Laurence Boone για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ
Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να επιδιώξουν άμεσα τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους στα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να σταθεροποιήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους, προειδοποίησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Laurence Boone, σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times.
Η Boone τόνισε ότι η λήψη μέτρων λιτότητας θα ήταν δυνατόν να διεγείρει σημαντικές λαϊκές αντιδράσεις, καθώς οι πολίτες θα αντιδρούσαν απέναντι σε ένα νέο κύμα λιτότητας είτε εάν οι κυβερνήσεις αύξαναν τους φόρους για να οδηγήσουν τα ελλείμματα και το χρέος στα επίπεδα πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας.

Ομόλογα και επιτόκια

Οι αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να απορροφούν τις εκδόσεις ομολόγων των περισσότερων αναπτυγμένων οικονομιών και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα στο ορατό μέλλον.
«Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά για αρκετό χρόνο, οπότε θα μπορούμε να σκεφθούμε ξανά πως θα κινηθεί η δημοσιονομική πολιτική», είπε,
Πρόσθεσε: «Πρέπει να σκεφτόμαστε για τη βιωσιμότητα με ένα πιο επιλεκτικό τρόπο για μία μακρά χρονική περίοδο».

Τα μαθήματα του 2009

Η ίδια σημείωσε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όταν οι πολίτες εμπιστεύονται τους θεσμούς τους και οι πολίτες θα υλοποιούν όσα έχουν υποσχεθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος που έγινε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μία δεκαετία.
«Το λάθος που κάναμε δεν ήταν ότι δεν στηρίξαμε τις οικονομίες όταν αυτές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση το 2009... το λάθος έγινε αργότερα το 2010, το 2011 και μετά και αυτό συνέβη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», είπε η Boone.
«Το πρώτο μάθημα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις δεν θα σφίξουν την πολιτική σε ένα - δύο χρόνια μετά το ναδίρ» εξαιτίας της κρίσης, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι χώρες θα «πρέπει να φύγουν από τη λογική ότι έχουμε δημοσιονομικούς κανόνες που ταιριάζουν για όλες τις χώρες, ώστε να επαναφέρουν τα χρέη τους στον στόχο».

Προτάσεις

Η σύσταση αυτή θα αποτελούσε μία ριζική στροφή στην πολιτική της Ευρώπης, όπου οι συνθήκες της ΕΕ αναγκάζουν τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους στο 60% του ΑΕΠ.
Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ τόνισε ότι η νομισματική πολιτική έχει μικρότερο περιθώριο από ότι στο 2010, ενώ η δημοσιονομική πολιτική είναι σε καλύτερη θέση για να λύσει τα σημερινά προβλήματα του κόσμου.
«Δεν είναι υγιές να είναι η νομισματική πολιτική, που ασκείται από μη δημοκρατικά εκλεγμένους αξιωματούχους, στο τιμόνι των πολιτικών σταθεροποίησης των οικονομιών», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης