Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Τα «πράσινα» κριτήρια για την αγορά ομολόγων και οι αλλαγές στη στρατηγική

ΕΚΤ: Τα «πράσινα» κριτήρια για την αγορά ομολόγων και οι αλλαγές στη στρατηγική
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει θέσει στόχο να αναδείξει την ΕΚΤ σε πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τις αγορές ομολόγων που εκδίδουν εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
Εντός του 2001 είναι προγραμματισμένο η ΕΚΤ θα συνεδριάσει με αντικείμενο μια μείζονος σημασίας αναθεώρηση της στρατηγικής της.
Αναμένεται να είναι μια από τις πιο σημαντικές αναθεωρήσεις της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για τα επόμενα χρόνια,
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα μπορούσε να πραγματοποιήσεις αλλαγές όσον αφορά τον στόχο που έχει θέσει για τον πληθωρισμό (ορισμένα «περιστέρια» από το διοικητικό συμβούλιο πρότειναν η τράπεζα να ακολουθήσει τα βήματα της Fed χαλαρώνοντας τον στόχο της για τον πληθωρισμό), όπως επιμένουν ορισμένοι.
Αλλά μια αλλαγή που φαίνεται σχεδόν σίγουρη, είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα υιοθετήσει μία νέα γλώσσα για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ισότητα κ.λπ.

Ανισότητα και ηθική

Από τη στιγμή που η ΕΚΤ επέλεξε την Christine Lagarde για να διαδεχθεί τον Mario Dragh όλα τα παραπάνω ήταν μονόδρομος.
Αλλά περισσότερο από ένα έτος αργότερα, η απόφαση του Joe Biden να διορίσει τη Janet Yellen για να ηγηθεί του Υπουργείου Οικονομικών έδειξε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες και στις πλευρές του Ατλαντικού επικεντρώνονται σε μια παρόμοια ατζέντα.
Όσον αφορά το ζήτημα της σύγκλισης των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξής του ο γνωστός επενδυτής Doug Casey αντέκρουσε τα αιτήματα προς τη Fed να ασκήσει νομισματική πολιτική κατά της ανισότητας «μοιράζοντας επιδόματα».
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έχει επανειλημμένα καλέσει την κεντρική τράπεζα να αντιμετωπίσει την ανισότητα ... αλλά η ειρωνεία είναι ότι η Fed περιλαμβάνοντας στους παράγοντες αυτούς που αναπαράγουν την οικονομική ανισότητα, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι οι ασιατικές τράπεζες δε θα αναλωθούν σε συζητήσεις περί.. ηθικής.

Εκστρατεία

Εκτός από την ΕΚΤ, και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συμμετέχουν στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει τη διεξαγωγή κλιματικών stress tests για τις βρετανικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2021, ενώ η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας ξεφορτώθηκε από τα συναλλαγματικά της αποθέματα ομόλογα Αυστραλίας και Καναδά, δύο χωρών με υψηλές εκπομπές ρύπων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έγινε πρόσφατα μέλος του Δικτύου για ένα πιο Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, μια κοινοπραξία 75 κεντρικών τραπεζών που στηρίζει τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα.
Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι η προστασία του κλίματος αποτελεί πλέον προτεραιότητα στην ατζέντα νομισματικής πολιτικής.
Μέχρι στιγμής όμως, καμία κεντρική τράπεζα δεν έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια κλιματικής αλλαγής στις αγορές ομολόγων.
Η ΕΚΤ υπό την Christine Lagarde φαίνεται πως είναι έτοιμη να τολμήσει το συγκεκριμένο βήμα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης