Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ για πυρηνικά: Σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας της Βιέννης οι ανακοινώσεις του Ιράν για το ουράνιο

ΕΕ για πυρηνικά: Σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας της Βιέννης οι ανακοινώσεις του Ιράν για το ουράνιο
Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα την έναρξη εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%
Ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο 20% που ανακοινώθηκε από το Ιράν συνιστά σημαντική παραβίαση των πυρηνικών του δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Βιέννης "με σοβαρές συνέπειες στον τομέα της μη διάδοσης" των πυρηνικών όπλων, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες περιμένουν την ενημέρωση του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εντός της ημέρας (4/1/2021, πριν αποφασίσουν οποιαδήποτε ενέργεια, εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο εκπρόσωπος Stano υπογράμμισε "την σημασία αποφυγής κάθε μέτρου που θα μπορούσε να απειλήσει την διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας". "Η συμφωνία αυτή θα διαφυλαχθεί όσο όλοι οι συμμετέχοντες σέβονται τις υποχρεώσεις τους", πρόσθεσε.
549eb77208dd4ae4a1030a7d3800ada4.jpg
Η IAEA δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την υλοποίηση των ανακοινώσεων της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.
"Η αξιολόγησή μας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βασίζεται στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Ιράν και επιβεβαιώνονται από την IAEA", εξήγησε ο Stano.
"Δεν θέλω να κάνω εικασίες.
Πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση της IAEA και μετά θα λάβουμε αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες".

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bankingnews:

Το Ιράν ανακοίνωσε την έναρξη εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%

Σε επανάληψη του εμπλουτισμού του ουρανίου στο 20% στην υπόγεια πυρηνική μονάδα του Φορντόβ προέβη το Ιράν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Ο βαθμός αυτός εμπλουτισμού δεν επιτρέπεται από την διεθνή συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αναφέρει το ΑΠΕ.
«Εδώ και λίγα λεπτά, η διαδικασία της παραγωγής εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου ξεκίνησε στην μονάδα εμπλουτισμού του Φορντόβ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος.
Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία μίας σειράς παραβιάσεων των όρων της διεθνούς συμφωνίας, που ξεκίνησαν το 2019 σε απάντηση της αποχώρησης της Ουάσινγκτον από την συμφωνία και της επαναφοράς του αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Χτισμένο μέσα σε βουνό

Το εργοστάσιο Φορντόβ είναι χτισμένο μέσα σε ένα βουνό, προφανώς για την προστασία του από εναέριους βομβαρδισμούς και η συμφωνία του 2015 δεν επέτρεπε τον εμπλουτισμό εκεί.
Το Ιράν εμπλουτίζει ήδη στο Φορντόβ χρησιμοποιώντας φυγοκεντρητές IR-1 πρώτης γενιάς.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει παραβεί το όριο 3,67% της συμφωνίας για την καθαρότητα στην οποία μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο, αλλά έχει φτάσει μόνο στο 4,5% μέχρι στιγμής, πολύ χαμηλότερο από το 20% που πέτυχε πριν από τη συμφωνία και το 90% που είναι απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Ο κύριος στόχος της διεθνούς συμφωνίας JCPOA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν να παρατείνει το χρόνο που το Ιράν θα χρειαζόταν να παραγάγει επαρκές σχάσιμο υλικό για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αν το επέλεγε, σε τουλάχιστον ένα χρόνο από περίπου δύο έως τρεις μήνες. Εκείνη η συμφωνία κατάργησε επίσης τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης