Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αλαλούμ και αβεβαιότητα διαρκείας στη ΕΥΔΑΠ με σφραγίδα Κ. Καραμανλή

tags :
Αλαλούμ και αβεβαιότητα διαρκείας στη ΕΥΔΑΠ με σφραγίδα Κ. Καραμανλή
Η νέα παράταση… της παράτασης και στο βάθος χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των 441 εκ ευρώ
Σε εξέλιξη για σχεδόν ενάμιση έτος θυμίζοντας της Άρτας το γεφύρι βρίσκεται το μπρα ντε φερ μεταξύ Υπουργείου Υποδομών του κ. Κώστα Καραμανλή και ΕΥΔΑΠ-ΕΕΣΥΠ για τη σύμβαση με την οποία η εισηγμένη εταιρία αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού Αττικής. 
Ως περιοχή αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ έχει οριστεί η μείζων περιοχή της Πρωτεύουσας, όπως αυτή καθορίζεται στον Ιδρυτικό της Νόμο 1068/1980 ενώ η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 1999 και είχε διάρκεια είκοσι χρόνια.
Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ολιγόμηνη παράταση της σύμβασης γεγονός που δείχνει και τη δυστοκία επίτευξης συμφωνίας στη συγκεκριμένη κατεύθυνση χωρίς μάλιστα να ανακοινωθούν επιμέρους λεπτομέρειες.
Η παράταση της σύμβασης ισχύει έως την 30η Απριλίου του 2021 και έως τότε θα πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει το νέο πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις τους, πράγμα που δεν έγινε εδώ και ενάμιση έτος με ευθύνη κυρίως του Υπουργείου Υποδομών το οποίο ουδείς έχει αντιληφθεί επακριβώς ποια πολιτική έχει σκοπό να ακολουθήσει.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό δεδομένου ότι η ΕΥΔΑΠ είναι εισηγμένη εταιρία και η πολιτική αβεβαιότητας δημιουργεί έδαφος ακόμα και για κερδοσκοπικές κινήσεις στη μετοχή.

«Χέρι» στο ταμείο

Αξίζει να σημειωθεί πως υποτίθεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της σύμβασης στις οποίες έχει ενεργό ρόλο το Υπερταμείο και κα Αικατερινάρη θα είχαν ολοκληρωθεί έως το περασμένο καλοκαίρι.
Ωστόσο όχι μόνο καθυστέρησαν αλλά φαίνεται ότι η παράταση συμπίπτει και με μία περίοδο όπου έχουμε επιλογή της νέας διοίκησης της ΕΕΣΥΠ ενώ το Υπουργείο Υποδομών φαίνεται ότι ασκεί ασφυκτική πίεση θέλοντας ουσιαστικά να βάλει χέρι στα τεράστια ταμιακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ που έφταναν στα τέλη Σεπτεμβρίου τα 441 εκ ευρώ .
Πέρα από τις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση ανοικτό είναι και το θέμα του τιμήματος  του αποληφθέντος νερού από 1/7/2013 έως 31/12/2020.
Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία επίσης χρονίζει και σε όλες τις ετήσιες εκθέσεις της ΕΥΔΑΠ από το 2013 και μετά αναφέρεται πως ελλείψει έγγραφης συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο, η ΕΥΔΑΠ εξακολουθεί να εφαρμόζει την πρόβλεψη του άρθρου 15 της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο από το 1999, σύμφωνα με την οποία το τίμημα του ακατέργαστου νερού συμψηφίζεται με το κόστος υπηρεσιών που η ΕΥΔΑΠ προσφέρει για τη συντήρηση και τη λειτουργία των παγίων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο ΝΠΔΔ "Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ".

Θολό τοπίο

H ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι οι σχετικές απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται στο ύψος των € 137 εκατ., για την περίοδο από 01.07.2013 έως την 30.06.2020.
Από την πλευρά του όμως το Υπουργείο Υποδομών με επιστολή που έστειλε στις 8 Σεπτεμβρίου  ζήτησε τη αποστολή των στοιχείων σχετικά με τις απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να συνταχθεί ΚΥΑ τακτοποίησης των οφειλόμενων στο Δημόσιο για την περίοδο 2013 έως 2019.
Η Εταιρεία προχώρησε στην αποστολή των στοιχείων.
Ωστόσο με επιστολή της ΕΥΔΑΠ Παγίων το ποσό για το διάστημα έως το τέλος του 2019 προσδιοριζόταν μονομερώς στα 266 εκ ευρώ!!!
Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών το Μάιο του 2020 προέβη σε μια ενέργεια που προκάλεσε ερωτηματικά. Συγκεκριμένα δημοσίευσε πρωτογενές αίτημα για την «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου προς υποβοήθηση της Δ18 για τις ενέργειες διεξαγωγής Διεθνούς Διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) του έργου “Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας ”».
Κι αυτό ενώ το άρθρο 38 του Προεδρικού Διατάγματος 123/2017 προβλέπει ότι η Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης & Επεξεργασίας Λυμάτων (Δ18) είναι αρμόδια για το σχεδιασμό, προγραμματισμό, ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής υπηρεσιών των έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.
Μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ΕΥΔΑΠ εφ όσον ολοκληρωθεί.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης