Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λιανεμπόριο και εστίαση οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας το 2020 - Εξαίρεση τα τρόφιμα

Λιανεμπόριο και εστίαση οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας το 2020 - Εξαίρεση τα τρόφιμα
Στο λιανεμπόριο όλοι οι κλάδοι με εξαίρεση αυτόν των τροφίμων, κινήθηκαν πτωτικά το 2020
Λιανεμπόριο και εστίαση, είναι οι δύο κλάδοι της οικονομίας που χτυπήθηκαν πολύ την χρονιά που πέρασε, δοκιμάζοντας τις αντοχές των επαγελματιών και των δύο κλάδων.
Στο λιανεμπόριο όλοι οι κλάδοι με εξαίρεση αυτός των τροφίμων κινήθηκαν πτωτικά, με το δεύτερο lockdown να επιβαρύνει περαιτέρω την χρηματοοικονομική τους κατάσταση.
Είναι ενδεικτικό ότι στο γ’ τρίμηνο στο σύνολο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 12,86 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 5,6% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι τα κοσμηματοπωλεία, με μείωση 40,4% και τα καταστήματα καλλυντικών, με μείωση 38,5%.
Πτώση κατά 40% γνωρίζουν από την αρχή του έτους οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, ενώ απογοητευτική ήταν και η εικόνα τα Χριστούγεννα καθώς μόλις στο 10% με 35% σε σχέση με τον περυσινό τους χριστουγεννιάτικο τζίρο, κινήθηκαν φέτος οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων, με τους εμπόρους να δηλώνουν απαισιόδοξοι για το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι εκτιμήσεις για τον χριστουγεννιάτικο τζίρο του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για 1,5 δις. Ευρώ από 3,5 δις ευρώ που ήταν το 2019.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η σωρευτική μείωση του τζίρου του Δεκεμβρίου στο λιανεμπόριο τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται σε 35%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 2 δισ. ευρώ.
οι έμποροι εκτιμούν πως φεύγοντας η χρονιά, θα έχουν χαθεί 10 – 12 δισ. ευρώ από το λιανεμπόριο εκ των οποίων τα 5 δισ ευρώ, θα προέλθουν από το εμπόριο.

Τα έσοδα από το ΦΠΑ το 2020

Σημειώνεται ότι το 2020 τα έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν υστέρηση τουλάχιστον 3,27 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή κορωνοχρέη ύψους 1,5 δις ευρώ πνίγουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν από τη  κυβέρνηση, νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης για την αποπληρωμή τους.
Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας με τους ιδιοκτήτες να θεωρούν ότι δεν φτάνουν μόνο οι κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να σωθούν από την στιγμή που οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν.  
Να σημειωθεί ότι με την απόφαση που έχει υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Για τα χρέη αυτά πάντως το οικονομικό επιτελείο  εξετάζει νέο πακέτο στήριξης για βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις.  Το πακέτο περιλαμβάνει παροχή φθηνής ρευστότητας και επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, νέες φορολογικές ρυθμίσεις και κούρεμα χρεών ακόμη και στη βασική οφειλή με βάση πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων για το οικονομικό προφίλ των εταιρειών και τη συμβολή τους στην απασχόληση.

Σε απόγνωση η εστίαση

Την ίδια στιγμή σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης. 
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης, ένας κλάδος που κατηγορήθηκε πολύ τους προηγούμενους μήνες ότι συνέβαλλε στην διασπορά του κορωνοϊού, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν (επεκτάσεις εξωτερικών χώρων, υγειονομικό υλικό κλπ).
Ο κλάδος ο οποίος αριθμεί 45.000 καταστήματα, εκ των οποίων τα 25.000 καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και απασχολεί συνολικά, 330.000 εργαζόμενους, καταγράφει πτώση τζιρου 60%%, ενώ ορισμένοι κλάδοι. όπως τα κλαμπ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, catering κλπ, η μείωση του τζίρου φτάνει το 95%.
Από το λουκέτο στον κλάδο της νυχτερινής διασκέδασης, έχει πληγεί σημαντικά και αυτός των αλκοολούχων ποτών. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το 62% της κατανάλωσης αλκοόλ γίνεται σε χώρους εστίασης και διασκέδασης έναντι 38% που αφορά κατανάλωση στο σπίτι.

Τα ποτά και η μαζική εστίαση

Η αξία της αγοράς αλκοολούχων ποτών το 2019 ανερχόταν σε 1 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα σημειώσει πτώση της τάξης του 40%.
Τέλος σημαντικές απώλειες άνω του 50% καταγράφει ο τζίρος της μαζικής εστίασης, ένας κλάδος που συνεισφέρει περί τα 2,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, με την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), στην οποία συγκαταλέγονται μεγάλες αλυσίδες καφέ και γρήγορου φαγητού, να κάνει λόγο για σημαντικές ζημιές στο κλάδο το 2020 και για μία εξίσου πολύ δύσκολη χρονιά το 2021.
Η ΕΠΟΕΣ ζητά  μείωση για ένα έτος του ΦΠΑ στην εστίαση (τρόφιμα, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά) στον χαμηλό συντελεστή 6%.
Με αυτή τη μείωση θα μπορέσει να υπάρξει ανάλογη μείωση και στις τιμές καταναλωτή, ώστε να ενισχυθεί η καταναλωτική δύναμη καθώς και μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών.
Σημειώνεται ότι η μείωση ΦΠΑ για καφέ και ροφήματα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα επανέλθει τον προσεχή Απρίλιο στο 24%.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης