Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Πρεμιέρα το 2021 για το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Διλήμματα, ενστάσεις και νομιμότητα - Τι θα γίνει με τα ταξίδια

Κορωνοϊός: Πρεμιέρα το 2021 για το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Διλήμματα, ενστάσεις και νομιμότητα - Τι θα γίνει με τα ταξίδια
Η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται πολλές φορές και με έντονες ενστάσεις, στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή «διαβατήριο» όπως χαρακτηρίστηκε το «μαγικό» αυτό χαρτάκι που μπαίνει απροσδόκητα στη ζωή μας
Καθώς η νέα χρονιά (2021) έκανε ήδη το ποδαρικό της, η πανδημία του κορωνοϊού που άλλαξε άρδην τη ζωή μας το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο, νέες προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από αυτή την - ομολογουμένως - πρωτόγνωρη κρίση.
Πολλά από τα ερωτήματα που εγείρονται περιστρέφονται γύρω από το ζήτημα του εμβολιασμού που ξεκίνησε από τα τέλη του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2020) με το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο πάνω στο οποίο ο κόσμος πλέον έχει στηρίξει τις ελπίδες του για επιστροφή στην λεγόμενη... «κανονικότητα».
Μεταξύ άλλων, η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται πολλές φορές και με έντονες ενστάσεις, στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή «διαβατήριο» όπως χαρακτηρίστηκε το «μαγικό» αυτό χαρτάκι που μπαίνει απροσδόκητα στη ζωή μας.
Μέχρι στιγμής, κρατικοί αξιωματούχοι από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της χώρας μας διαβεβαιώνουν ότι το εν λόγω “διαβατήριο εμβολιασμού” δεν προβλέπεται να ζητηθεί από κάποια υπηρεσία ή φορέα.
Στην πραγματικότητα, όμως, όλη η Ευρώπη τηρεί στάση αναμονής, καθώς επίκεινται αποφάσεις σε επίπεδο Κομισιόν, για την ακριβή χρήση αυτού του “εμβολιαστικού διαβατηρίου”.

Τι θα ισχύσει στη χώρα μας

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας 21.12.2020 για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα χορηγείται στους πολίτες που θα εμβολιάζονται.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).
Η Ώρα της Φωκίδας
Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
Τη ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση της πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού» όπου θα χορηγείται το σχετικό έγγραφο, αρχικά με την επισήμανση για προσωπική χρήση.

Είναι νόμιμη η εν λόγω διαδικασία;

Αυτό που απασχολεί την επιστημονική και μη κοινότητα είναι και το γεγονός της νομιμότητας του όλο εγχειρήματος αναφορικά με την παραβίαση ή μη των προσωπικών μας δεδομένων.
Συνάδει λοιπόν ή παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μας δεδομένα;
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, τοποθετήθηκε επί του θέματος.
«Ζούμε στην εποχή της σύγκρουσης των συνταγματικών δικαιωμάτων.
Πρέπει να σταθμίζουμε ποιο είναι το μείζον αγαθό. Στην προκειμένη περίπτωση, βάσει νομολογίας του ΣτΕ, είναι προς την κατεύθυνση της δημόσιας υγείας.
Θεωρώ ότι η στάθμιση του ΣτΕ είναι υπέρ της δημόσιας υγείας» τόνισε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, σχολίασε, για το αν είναι νόμιμο ένας ιδιώτης ή μια αεροπορική εταιρεία, επί παραδείγματι, να ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Αυτά πρέπει να ρυθμιστούν με κεντρικές αποφάσεις της πολιτείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υπάρχει η αρχή της ελαχιστοποίησης, να δίνει ο καθένας τα λιγότερα δεδομένα που διαθέτει» τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτά πρέπει να διευθετηθούν από τα νομοθετικά σώματα και να μην επαφίεται στον κάθε ιδιώτη.
Θεωρείται πάντως δεδομένο πως η αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιχειρήσεις, αεροπορικές, εστιατόρια, κ.α. είναι μόνο λίγους από τους κλάδους της οικονομίας όπου ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί το σχετικό έγγραφο.

Τι θα γίνει με τα ταξίδια

Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι συναινούν με τη χρήση του διαβατηρίου ασυλίας, στα αεροπορικά ταξίδια.
Όπως έχει αναφερθεί, ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και απαλλαγή από την υποχρέωση να υποβάλλεται σε τεστ ή σε υποχρεωτική καραντίνα στις χώρες τις οποίες επισκέπτεται.
Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα.
Ο αερομεταφορέας Qantas της Αυστραλίας, έγινε μια από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα επιτρέπει στο μέλλον να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της, μόνο εμβολιασμένοι επιβάτες.
International travellers could soon require COVID-19 vaccination, Qantas  chief says | Euronews


Ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών

Το ελληνικό σχέδιο πάντως, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού, καθώς η επιτυχία του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών.
Επιστημονικοί φορείς συγκροτούν κοινό μέτωπο ενημέρωσης για τα θέματα του εμβολίου και θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλο τον πληθυσμό να καταλάβει ότι, τα εμβόλια που θα εγκριθούν είναι ασφαλή.
Τα υπόλοιπα θα τα δείξει η συνέχεια του 2021, ευελπιστώντας πως θα έχουμε μόνο ευχάριστες «εκπλήξεις» εφεξής...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης