Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Οι πέντε προϋποθέσεις για τη μεταφορά της φορολογικής έδρας στην Ελλάδα

ΥΠΟΙΚ: Οι πέντε προϋποθέσεις για τη μεταφορά της φορολογικής έδρας στην Ελλάδα
Οι επενδύσεις που αποτελούν προϋπόθεση για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας σε ξένους πολίτες στη χώρα μας και εξασφαλίζουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση
Οδηγίες για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων χωρών, δίνει το υπουργείο Οικονομικών, την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020.
Οι λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς που έχει ενεργοποιηθεί καθορίζονται με υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι κατηγορίες

Ειδικότερα, οι επενδύσεις που αποτελούν προϋπόθεση για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας σε ξένους πολίτες στη χώρα μας και εξασφαλίζουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση θα πρέπει να γίνουν στις εξής κατηγορίες:
1. Απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
Ως αποδεκτό ποσό της επένδυσης, καθορίζεται το μικρότερο ποσό μεταξύ της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου κατά τον χρόνο αγοράς, προσαυξημένης κατά 10%, και της αξίας αγοράς βάσει του οικείου συμβολαίου. Σε περίπτωση που για το ακίνητο δεν προσδιορίζεται αντικειμενική αξία ή ο φορολογούμενος επιθυμεί να τεκμηριώσει ποσό επένδυσης μεγαλύτερο του προσδιοριζόμενου βάσει της αντικειμενικής αξίας προσαυξημένης κατά 10% και μέχρι της αξίας αγοράς βάσει του οικείου συμβολαίου, για τον καθορισμό του αποδεκτού ύψους της επένδυσης υποβάλλεται από τον αιτούντα έκθεση αποτίμησης η οποία πρέπει να είναι πρόσφατη και πάντως όχι προγενέστερη του εξαμήνου από την ημερομηνία της πράξης αγοράς του ακινήτου.
2. Αγορά υφιστάμενων ή δημιουργία νέων πάγιων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ατομικής επιχείρησης.
Απόκτηση τίτλων συμμετοχής σε εταιρεία, μη εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά. Επιλέξιμη επένδυση είναι η αγορά τίτλων συμμετοχής, σε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, και ειδικότερα η αγορά μετοχών εδρεύουσας στην Ελλάδα Α.Ε. , μη εισηγμένης σε ρυθμιζόμενη αγορά, ή μεριδίων σε εδρεύουσα στην Ελλάδα Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή ΕΠΕ ή ΙΚΕ.
3. Αγορά Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Επιλέξιμη επένδυση είναι η αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον 3 έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα το οποίο αποτελεί και τον θεματοφύλακα αυτών.
4 Εισφορά κεφαλαίου για συμμετοχή σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων.
5. Αγορά τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές.
Ο επενδυτής υποχρεούται να τηρεί σε πιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα μοναδικό και αποκλειστικής χρήσης λογαριασμό για τις πράξεις πραγματοποίησης της επένδυσης και των μετέπειτα συναλλαγών διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του και να μην εκταμιεύει οποιοδήποτε ποσό από ρευστοποίηση των κινητών αξίων, παρά μόνο για την επανεπένδυσή του σε κινητές αξίες επιλέξιμες για την κατηγορία αυτή, ώστε το μέσο ετήσιο υπόλοιπο του ανωτέρω λογαριασμού να μην υπερβαίνει το 20% του ποσού της αρχικής επένδυσης.

Ολοκλήρωση της επένδυσης

Η επένδυση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί, εφόσον έχει υλοποιηθεί το σύνολο του φυσικού αντικειμένου και έχει καταβληθεί ή εξοφληθεί, κατά περίπτωση, το σύνολο των δαπανών της.
Ο φορολογούμενος υποχρεούται να διατηρεί την επένδυση στην Ελλάδα για όλη την περίοδο υπαγωγής του στις ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι 15 χρόνια. Αρμόδια για την υποβολή των αιτήσεων και τον έλεγχο των δικαιολογητικά των φορολογούμενων είναι η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης