Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέα διοίκηση και σχέδιο ανάκαμψης από Invesco για τον Ελλάκτωρα, θα προτείνουν Καλλιτσάντση για ΔΣ – Πώς ο Δένδιας από το παρασκήνιο προωθεί Reggeborgh

Νέα διοίκηση και σχέδιο ανάκαμψης από Invesco για τον Ελλάκτωρα, θα προτείνουν Καλλιτσάντση για ΔΣ – Πώς ο Δένδιας από το παρασκήνιο προωθεί Reggeborgh
Το βασικό διακύβευμα αυτονομία και ανάπτυξη ή διαμελισμός του Ελλάκτωρα;
Το σχέδιο που θα παρουσιάσουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 27 ή 28 Ιανουαρίου 2021 εκπτονεί η Invesco που κατέχει το 23,33% του Ελλάκτωρα.
Στην εταιρία Invesco συμμετέχουν οι εφοπλιστές Καυμενάκης και Μπάκος.
Το σχέδιο περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό μοντέλο που θα υιοθετηθεί από τον Ελλάκτωρα αλλά και την νέα διοίκηση που θα προτείνουν και κατά βάση θα προέρχεται από στελέχη του Ελλάκτωρα ώστε να καταδείξουν ότι πιστεύουν στο στελεχιακό δυναμικό του ομίλου. 
Με βάση πληροφορίες ενώ η πλευρά της Reggeborgh έχει παρουσιάσει την διοίκηση που προτείνει για τον Ελλάκτωρα, το ίδιο θα πράξει και η Invesco.
Από τα αδέρφια Καλλιτσάντση ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης ως αντιπρόεδρος του Ελλάκτωρα παραιτήθηκε, εξέλιξη φυσιολογική άπαξ και πούλησε τις μετοχές του σχεδίαζε να αποχωρήσει, δεν αποτελεί καμία έκπληξη η αποχώρηση του την οποία και ανακοίνωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2020.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Invesco θα προτείνει είτε για μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση ώστε να αντικατασταθεί σε επόμενη φάση από άλλο στέλεχος, είτε θα του προτείνει να παραμείνει αντιπρόεδρος ή Πρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρα.
Δεν υπάρχει κάποια απόφαση, θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή παρασκηνιακώς ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας μέσω του δικηγορικού του γραφείου συνεχίζει να παρεμβαίνει στην υπόθεση του Ελλάκτωρα παρασκηνιακώς.
O επικεφαλής της Reggeborgh ως γνωστό απέκτησε επαφές με τον Δένδια καθώς διατηρεί εξοχική κατοικία στην Κέρκυρα και έτσι ανέπτυξαν επαγγελματική σχέση την οποία και αξιοποιεί στην Ελλάδα.

Το βασικό διακύβευμα αυτονομία ή διαμελισμός;

Το βασικό διακύβευμα είναι ότι από την μια πλευρά η Invesco προωθεί την λύση της ισχυροποίησης του ομίλου Ελλάκτωρα ενώ η Reggeborgh πρέπει να πείσει την αγορά ότι δεν σχεδιάζει να την διαμελήσει άπαξ και είναι βασικός μέτοχος το ολλανδικό οικογενειακό fund στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το βασικό ερώτημα είναι, εάν η Reggeborgh κερδίσει θα κατέρχεται σε διαγωνιστικές διαδικασίες με δύο εταιρίες και αυτό θα θεωρείται θεμιτός ανταγωνισμός;
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιτρέψει σε ένα ξένο fund να αποκτήσει τις δύο ισχυρότερες εταιρίες στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται σε 4 βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους;
Να ληφθεί υπόψη ότι η Reggeborgh εάν αποκτήσει και τον Ελλάκτωρα θα κατέχει σε ορισμένους κλάδους έως και το 60% της αγοράς.
Η Reggeborgh για να ξεπεράσει τον σκόπελο της Επιτροπής Ανταγωνισμού εντός και εκτός Ελλάδος θα... διαμελήσει τον Ελλάκτωρα, μπορεί να δηλώνει ότι επιδιώκει την αυτονομία αλλά θα πράξει το ακριβώς αντίθετο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας τι θα αποφασίσει;

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εντός 2-3 μηνών θα αποφασίσει και για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, όπου υποβλήθηκε μια δεσμευτική προσφορά από τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν μπορεί να καθορίσει τον πλειοδότη αλλά μπορεί να διαμορφώσει την διαδικασία.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ίσως επιτρέψει και σε άλλα σχήματα να υποβάλλουν τελικώς προσφορά για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού.

Ελλάκτωρ: Επιβεβαίωσε την παραίτηση του Δ. Καλλιτσάντση από το ΔΣ - Παραιτήθηκε και ο Μ. Κατούνας

T
ην παραίτηση του αντιπροέδρου Δημήτρη Καλλιτσάντση αλλά και του Μιχαήλ Κατούνα, που ήταν ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, επιβεβαίωσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ.
Όπως αναφέρειη σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (εφεξής η «Εταιρεία»), σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του νόμου 3016/2002, όπως ισχύει, καθώς και του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κ.κ. Δημήτριος Καλλιτσάντσης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος και Μιχαήλ Κατούνας, Ανεξάρτητο - Μη Εκτελεστικό Μέλος, υπέβαλαν την παραίτησή τους από το εν λόγω όργανο διοίκησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε μεταβολή της σύνθεσής του το συντομότερο δυνατόν.

Η σύνθεση του ΔΣ

Σε απάντηση του από 30.12.2020 ερωτήματος της Ε.Κ., σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο περί παραιτήσεως μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας, και σε συνέχεια της από 30.12.2020 ανακοίνωσης της Εταιρείας στο Χ.Α.A. (με τα μέσα που προβλέπονται στο άρθρο 21 του ν. 3556/2007), διαψεύδουμε τα διαλαμβανόμενα στα σχετικά δημοσιεύματα, που αναφέρονται στην παραίτηση και άλλων μελών του Δ.Σ. πλην των αναφερομένων στην ανακοίνωση της Εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κατόπιν τούτων ενημερώνουμε ότι η σύνθεση του Δ.Σ. της Εταιρείας έχει ως εξής:

1.Γεώργιος Προβόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ.,  Μη Εκτελεστικό Μέλος,
2. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Διευθύνων Σύμβουλος , Μέλος Εκτελεστικό,
3. Ιωάννης Πεχλιβανίδης, Ανεξάρτητο - Μη Εκτελεστικό Μέλος,
4. Παναγιώτης Δουμάνογλου, Σύμβουλος,  Μη Εκτελεστικό Μέλος,
5. Κομνηνός-Αλέξιος Κομνηνός, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο - Μη Εκτελεστικό Μέλος,
6. Δέσποινα-Μαγδαληνή Μαρκάκη, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο-Μη Εκτελεστικό Μέλος, και
7. Ελένη Παπακωνσταντίνου, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο - Μη Εκτελεστικό Μέλος.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα συνέλθει, το συντομότερο δυνατόν, για τυχόν αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών του και ανασυγκρότησή του, και θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε μεταβολή της σύνθεσής του.

Τι ανέφερε το bankingnews

Η μάχη του Ελλάκτωρα συνεχίζεται και η μάχη αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρουσα αλλά χωρίς μέχρι τώρα να περιλαμβάνει εκπλήξεις.
Όπως έχει αναφερθεί η γενική συνέλευση στις 7 Ιανουαρίου 2021 θα αναβληθεί με στόχο να πραγματοποιηθεί 27 ή 28 Ιανουαρίου 2021.  

Η Reggeborgh με 26,72%

Από την μια πλευρά η Reggeborgh ο ολλανδικός όμιλος και βασικός μέτοχος με 31% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδιώκει έχει αποκτήσει άμεσα 14,176% συνεχίζει δηλαδή να αγοράζει μετοχές, κυρίως από ξένους επενδυτές και μαζί με την option του Μπόμπολα το 12,5% δυνητικά φθάνει στο 26,72% ή 57,25 εκατ μετοχές.
Η Reggeborgh λοιπόν συνεχίζει να αγοράζει και η εξέλιξη αυτή είναι απόλυτα αναμενόμενη.

Η Invesco θα κατέχει 23,33%

Η Invesco θα κατέχει το 23,33% των μετοχών ή 50 εκατ μετοχές του Ελλάκτωρα μετά την συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Pemanoaro συμφερόντων αδερφών Καλλιτσάντση και της Invesco των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου.

Οι αγορές θα συνεχιστούν

Το βασικό ερώτημα είναι ποιοι έχουν απομείνει να πουλήσουν;
Αναλύοντας το μετοχολόγιο προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία.
1)Υπάρχει μια ομάδα ξένων που κατέχουν 14,34% των μετοχών εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 9% θα κατευθυνθεί στην Reggeborgh και το 5% πιθανότατα θα κατευθυνθεί σε όποιον δώσει τα περισσότερα.
Δυνητικά λοιπόν η Reggeborgh από 26,72% μπορεί να φθάσει στο 35%.
2)Το ποσοστό των ελληνικών τραπεζών μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων χαρτοφυλακίων στον Ελλάκτωρα διαμορφώνεται στο 7,45% με την Εθνική να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό και ακολουθούν Alpha bank και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Εύλογα θα αναμενόταν το ποσοστό της Invesco να φθάσει μετά από διάφορες κινήσεις που δυνητικά μπορεί να υπάρξουν από 23,33% στο 33% με 34%.
Υπάρχουν και άλλες κινήσεις οι οποίες λαμβάνουν ή θα λάβουν χώρα και οι οποίες θα έχουν σημαντικό ενδιαφέρον να δούμε την κατάληξη τους.

Θα προτείνουν διοίκηση οι δύο πλευρές

Η Reggeborgh έχει ανακοινώσει την πρόταση της ως προς την διοίκηση του Ελλάκτωρα.
Θα ακολουθήσει προσεχώς και η πρόταση της Invesco που θα προτείνουν επίσης διοίκηση και βεβαίως όλες οι προτάσεις θα δοκιμαστούν στην Γενική Συνέλευση 27 ή 28 Ιανουαρίου 2021.

Υπάρχει ζήτημα ανταγωνισμού;

Ένα θέμα που έχουμε αναλύσει είναι πως η Reggeborgh που είναι ο βασικός μέτοχος στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διεκδικεί τον Ελλάκτωρα και ουσιαστικά ένας μέτοχος θα ελέγχει σε τέσσερις επιχειρηματικούς κλάδους το 60% της αγοράς.
Εάν κερδίσει η Reggeborgh θα περάσει αυτό από την Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Η Reggeborgh θεωρεί τον ρόλο της ως σωτήρα του Ελλάκτωρα, μια εταιρία που την έχουν χαρακτηρίσει… χρεοκοπημένη, στα όρια του Μαρινόπουλου και άλλα κοσμητικά επίθετα… πως αποφασίζουν να ασχοληθούν με μια χρεοκοπημένη εταιρία;
Η εικόνα που παρουσιάζεται ότι είναι θα έρθει η Reggeborgh και ως σωτήρας θα εκτινάξει από την άβυσσο τον Ελλάκτωρα.
Το επιχείρημα δεν μας πείθει.
Δεν μπορεί ένα family fund, ένα οικογενειακό fund να επενδύει σε χρεοκοπημένες εταιρίες αλλά μόνο σε ομίλους που έχουν προοπτική.
Οπότε η Reggeborgh γνωρίζει ότι ο Ελλάκτωρας έχει προοπτική αλλά τον υποτιμούν, παρουσιάζουν τον όμιλο ως περίπου χρεοκοπημένο, τον απαξιώνουν αλλά γνωρίζουν ότι έχει αξία, εάν δεν είχε αξία δεν θα έδειχναν ενδιαφέρον οι ολλανδοί.
Η Reggeborgh διαθέτει 3 δισεκ. επειδή δρα επιχειρηματικά, με στρατηγική, κερδοσκοπία και ανιχνεύοντας τις φανερές ή κρυφές αξίες.

www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης