Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο της ΕΕ για την τεχνολογία 5G και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

tags :
Το σχέδιο της ΕΕ για την τεχνολογία 5G και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Το 1/5 των συνολικών κονδυλίων 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ή 150 δισ.  θα κατευθυνθούν στη βελτίωση των ψηφιακών δυνατοτήτων της οικονομίας
Kομβική χρονιά στις προσπάθειες της Ευρώπης να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην εφαρμογή της τεχνολογίας 5G όσον αφορά την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια τεχνολογία που υπόσχεται 20 φορές υψηλότερες ταχύτητες Internet και ταυτόχρονα θα μπορούσε να καταστεί ζωτικής σημασίας στις ευρύτερες προσπάθειες να αναδυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από την καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020.
Αναγνωρίζοντας το σημαντικό διακύβευμα για την οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση διοχετεύει το 1/5 των συνολικών κονδυλίων 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τη βελτίωση των ψηφιακών δυνατοτήτων.

Στο 55% η κάλυψη

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εμφανίζονται επιφυλακτικές να επενδύσουν σε δίκτυα 5G, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν «έξυπνα» εργοστάσια και οχήματα αυτόνομης οδήγησης, καθώς δεν έχει καταστεί ακόμη πολιτικά ξεκάθαρο εάν θα πρέπει να αποδεχθούν το αίτημα των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Huawei και άλλων κινεζικών επιχειρήσεων.
«Δυστυχώς, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω», δηλώνει στο Reuters o Pekka Lundmark, διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής εταιρείας εξοπλισμού δικτύων Nokia.
Όμως η διαδικασία επέκτασης του 5G επιταχύνεται και αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα το 2021 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμά ο Lundmark.
Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson προβλέπει ότι η κάλυψη 5G στην Ευρώπη θα αυξηθεί στο 55% του συνόλου των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στο 27% στις χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την επόμενη πενταετία, από μόλις 1% το 2020.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί βασικό πυλώνα για την επέκταση του 5G στην Ευρώπη.
Η ισπανική Telefonica υπολογίζει ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη του συνόλου της Ισπανίας με δίκτυο οπτικών ινών, επεκτείνοντας τη χρήση του 5G περίπου στο 85% της χώρας έως το 2025.
Μέσω του 5G, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις και να σερφάρει στο Διαδίκτυο.
Όμως το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι ότι προσφέρει δυνατότητες αυτοματοποίησης βιομηχανιών λειτουργιών και διαχείρισης κομβικής σημασίας υποδομών, όπως τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Οι παγκόσμιες συνδρομές 5G αναμένεται να φθάσουν τα 220 εκατομμύρια έως τα τέλη του έτους, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% του συνόλου, ενώ στη Βόρειο Αμερική το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται στο 4%.
«’Οπως είχε συμβεί και στο 4G, οι πρωτοπόροι χώρες επωφελούνται περισσότερο», εξηγεί εκπρόσωπος της Ericsson.
«Εκτός κι αν η Ευρώπη κινηθεί με ταχύτητα κινδυνεύει με απώλεια ανταγωνιστικότητας σε μεταποίηση και logistics, αλλά και χαμένο πλούτο πολλών δισ. ευρώ», τονίζει εκπρόσωπος της Ericsson.

 Γεωπολιτική διάσταση

To γεωπολιτικό ρίσκο διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη του 5G.
Οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για τον αποκλεισμό της Huawei το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Huawei για βιομηχανική κατασκοπεία, κατηγορίες που η εταιρεία αρνείται, όπως και οι αρχές του Πεκίνου.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν την υφιστάμενη υποδομή 4G ως τον φθηνότερο και ταχύτερο τρόπο αναβάθμισης σε 5G.
Σχεδόν όμως το ήμισυ του υφιστάμενου εξοπλισμού έχει κατασκευαστεί από τη Huawei, υποχρεώνοντας τους οperators των συστημάτων να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Η στροφή είναι προς όφελος των Nokia και Ericsson, εξασφαλίζοντας συμφωνίες από πρώην πελάτες της Huawei ορισμένοι εκ των οποίων συζητούν συμβόλαια και με τη Samsung, που αποτελεί νέα είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η ίδια η Ηuawei παραδέχεται το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες εν μέσω της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης.
«Δεν μπορεί κανείς να κάνει επενδυτικές αποφάσεις με ορίζοντα δεκαετίας εάν δεν γνωρίζει ότι οι επενδύσεις είναι προστατευμένες για τη συγκεκριμένη περίοδο», εξηγεί ο Keneth Friedrichsen εκτελεστικός διευθυντής της Huawei για την περιοχή Σκανδιναβικών Χωρών και Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης