Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο από την Ελλάδα προσκρούει σε νομικά εμπόδια - Η Τουρκία θα το θεωρήσει αιτία πολέμου

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο από την Ελλάδα προσκρούει σε νομικά εμπόδια - Η Τουρκία θα το θεωρήσει αιτία πολέμου
Ποιες οι διαφορές μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο Πέλαγος;
Το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος επανέρχεται συχνά πυκνά στο επίκεντρο.
Η Τουρκία ανησυχεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης... και βεβαίως στο Αιγαίο Πέλαγος που ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία.
Για την Τουρκία η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος από την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια θα θεωρηθεί casus belli δηλαδή αιτία πολέμου.
Είναι νομικά δυνατό για την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια;
Τα ναυτικά μίλια καθορίζονται με βάση την Συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης που στο Αιγαίο Πέλαγος - οι τούρκοι το ονομάζουν Θάλασσα των Νήσων - είχαν οριστεί στα 3 ναυτικά μίλια.
Η κυβέρνηση Μεταξά στις 17 Σεπτεβρίου 1936 επέκτεινε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος από τα 3 στα 6 ναυτικά μίλια ή 6 Χ 1,85 χιλιόμετρα = 11,1 χιλιόμετρα.
Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα περίπου 25%.
Να σημειωθεί ότι στο Αιγαίο Πέλαγος κυριαρχεί ένα περίεργο καθεστώς τα χωρικά ύδατα βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια και ο εναέριος χώρος στα 10 ναυτικά μίλια.
Σχεδόν 28 χρόνια αργότερα το 1964 και η Τουρκία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 6 ναυτικά μίλια.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων;

Με βάση το σημερινό καθεστώς χωρικών υδάτων το 7,4% του Αιγαίου Πελάγους ανήκει στην Τουρκία, το 44% στην Ελλάδα και 48,4% αποτελούν διεθνή χωρικά ύδατα.
Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, η Ελλάδα ια κατέχει το 62% των χωρικών υδάτων.
Επίσης το 90% της υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ του Αιγαίου Πελάγους θα ανήκουν στην Ελλάδα.
Η Τουρκία θα υποστεί μια ασφυκτική πίεση σε αλιεία, ναυτιλία, τουρισμό, στο πολεμικό ναυτικό και στις ασκήσεις που δυνητικά θέλει να πραγματοποιήσει κ.α.
Η Ελλάδα και δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της  ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια - Οι αιτίες...και το 90% της ΑΟΖ
Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και απόφαση 12 μιλίων του 1982

Η Τουρκία στις 15 Μαΐου 1964 αύξησε τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 6 ναυτικά μίλια.
Το 1982 υπογράφηκε η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ή unclos ή United Nations Convention on the Law of the Sea... στην πόλη Montego Bay της Τζαμάικα.
Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, επικαλούμενη την Σύμβαση UNCLOS του 1982, την οποία έχει υπογράψει, ενώ η Τουρκία δεν την έχει αποδεχθεί. 
Ωστόσο σύμφωνα με τα άρθρα 3, 123 και 300 της UNCLOS του 1982, η Ελλάδα αντιμετωπίζει νομικές δυσκολίες σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της UNCLOS, ενώ παραχωρεί στα κράτη το δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα για 12 μίλια, δεν υπαγορεύει το πλάτος των χωρικών υδάτων ως 12 μίλια σε απόλυτους όρους.
Σύμφωνα με το άρθρο 123 της UNCLOS, επιβάλλει ότι οι γενικοί κανόνες δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε θάλασσες, που έχουν καθεστώς ημι-κλειστής θάλασσας.
Σύμφωνα με το άρθρο 300 του UNCLOS η διάταξη ορίζει ότι "τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διατάξεων της παρούσας σύμβασης με καλή πίστη και να χρησιμοποιούν τα δικαιώματα, τις εξουσίες και τις ελευθερίες που παρέχονται σε αυτήν τη σύμβαση με τρόπο που δεν θα συνιστά κατάχρηση του δικαιώματος τους".

Yaycı (Τούρκος Ναύαρχος ε.α.): Η Ελλάδα έχει σχέδιο για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια... ετοιμαστείτε

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και Cihat Yaycı ναύαρχος εν αποστρατεία της Τουρκίας και «πατέρας» της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τονίζοντας ότι "η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη".
Όπως είπε ο Cihat Yaycı η Ελλάδα προωθεί αυτό το σχέδιο σταδιακά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 ναυτικά μίλια σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, υποστηρίζοντας ότι «έχουν κυρίαρχα δικαιώματα» στο Ιόνιο Πέλαγος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
p
Αυτή η κίνηση είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την Τουρκία, γιατί είναι το πρώτο στάδιο ενός μεγάλου σχεδίου.
Στο επόμενο στάδιο, θα δηλώσει 12 μίλια στα χωρικά ύδατα της γραμμής Κύθηρα, Κρήτη, Ρόδος.
Στο επόμενο βήμα της διαδικασίας, θα προσπαθήσει να επιβάλει τα 12 μίλια στο Αιγαίο, με το πρόσχημα ότι η Τουρκία βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.
Με άλλα λόγια, η αύξηση των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών σε 12 μίλια σημαίνει αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.
Και αποτελεί «Casus Belli» (λόγος για πόλεμο).
Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για την Τουρκία, ανέφερε ο Yaycı, γι’ αυτό κάλεσε τους Τούρκους να είναι σε εγρήγορση.
63

Η Ελλάδα δεν θέλει ή δεν μπορεί να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο;

Είναι νομικά δυνατό για την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος;
Η Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 UNCLOS - όπως επανέλαβε και η Ρωσία - έχει την δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά ούτε επιθυμεί, ούτε μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και δεν είναι τυχαία η αναφορά αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης... ότι είναι κόκκινη γραμμή τα 6 ναυτικά μίλια στο Καστελόριζο.
Η Ελλάδα στο Αιγαίο έχει ορίσει τα 6 ναυτικά μίλια στα χωρικά της ύδατα και 10 ναυτικά μίλια στον εθνικό εναέριο χώρο.

Οι βασικές αιτίες που η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 αντί 6 ναυτικά μίλια στο Ανατολικό Αιγαίο είναι οι εξής


-Γιατί για την Τουρκία επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου casus belli όπως έχει αναφέρει από το 1995.
-Γιατί με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 η Ελλάδα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε μια θάλασσα που έχει ισχυρή νησιωτική παρουσία αλλά γειτνιάζει με άλλο κράτος θα πρέπει να έρθει σε διαπραγματεύσεις και να συμφωνηθεί εκατέρωθεν όχι μονομερώς.
-Γιατί θα μειωθούν δραστικά τα διεθνή χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον ελεύθερο διάπλου εμπορικών πλοίων, πολεμικών στόλων ειδικά της Ρωσίας και άλλων χωρών κ.α.

Το ερώτημα είναι πως το αντιλαμβάνονται οι τούρκοι; - Τι είχε αναφέρει πρόσφατα το bankingnews 


Ο Cihat Yauci Τούρκος Ναύαρχος ε.α. τυγχάνει αποδοχής στους στρατιωτικούς κύκλους αλλά και στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας οπότε έχει αξία να δούμε πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία την επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, ο ίδιος προτείνει μείωση στα 3 ναυτικά μίλια όπως αναφέρει το φιλοτουρκικό Dogu Akdeniz Politik.
Η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος… εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, η Ιταλία συμφώνησε γιατί δεν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων.
Η Ελλάδα έχει αναφέρει ότι θα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα νοτίου της Κρήτης, εξέλιξη όχι πιθανή. 
Τι γίνεται με το Αιγαίο όπου η ηπειρωτική Τουρκία βρίσκεται 2 και 3 χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνικά νησιά;

Τι υποστηρίζουν οι τούρκοι;

«Η Θάλασσα των Νήσων στα τουρκικά και στα ελληνικά το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια διαφορά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Η Ελλάδα προσπαθεί μονομερώς να αυξήσει τα χωρικά της νερά από 6 μίλια σε 12 μίλια, προκαλώντας ένταση κατά την Τουρκία.
Η Ελλάδα παραβίασε τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα από 3 μίλια στα 6 μίλια στη Θάλασσα των Νήσων το 1936 και εξοπλίζοντας τα νησιά από το 1964 παρ΄ ότι ισχύει η αποστρατιωτικοποίηση.

Συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης και 3 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα

Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και το άρθρο 12 τα χωρικά ύδατα της Θάλασσας των Νήσων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζονται σε 3 ναυτικά μίλια.
Η Ελλάδα αύξησε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια στις 17 Σεπτεμβρίου 1936.
Με αυτή την στρατηγική, η Ελλάδα έλεγξε περίπου το 25% της ανοιχτής θάλασσας στο Αιγαίο Πέλαγος

Διαφορά στα χωρικά ύδατα μεταξύ 6 μιλίων και 12 μιλίων

Στο Αιγαίο Πέλαγος το 7,4% είναι Τουρκικά ύδατα, το 39,2% Ελληνικά, το 5% είναι Νότια Κύπρος και 48,4% διεθνή ύδατα.
Εάν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια η Τουρκία θα κατέχει το 8,7% της θάλασσας του Αιγαίου από 7,4%.
Στο Ανατολικό Αιγαίο, τα τουρκικά χωρικά ύδατα θα αυξηθούν στο 17% και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο 60% από 39,2% την τρέχουσα περίοδο.
Οι υπεράκτιες περιοχές θα μειωθούν από 64% σε 9%.
Έτσι, το Αιγαίο Πέλαγος θα μετατραπεί σε ελληνική ενδοχώρα.
Το 90% της υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ του Αιγαίου Πελάγους θα ανήκουν στην Ελλάδα.
Η εξόρυξη και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η αλιεία και οι τουριστικές δραστηριότητες θα περιοριστούν καθολικά για την Τουρκία.
Η Τουρκία δεν θα μπορεί να κινεί το ναυτικό της στο Αιγαίο.
Λόγω της μείωσης των διεθνών υδάτων, θα υπάρξουν σοβαρά εμπόδια.
 Ελλάδα θα εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία στη Θάλασσα των Νήσων διευθετώντας όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου (FIR), υπέρ των συμφερόντων της.
jy
Όχι στα 12 μίλια – Liberation popular

Τι μπορεί να συμβεί;

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας δήλωσε ότι θα λάβει κάθε είδους μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κάνοντας δήλωση στις 8 Ιουνίου 1995, αφού η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα σε περισσότερα από 6 μίλια.
Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα σχετικά με τα χωρικά της ύδατα;
Ο Cihat Yauci ναύαρχος ε.α. της Τουρκίας αναφέρει ότι στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης, θα ήταν σκόπιμο να προτείνουμε την εφαρμογή χωρικών υδάτων 3 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο και για τις δύο χώρες.
e32
This map shows Greek islands under demilitarized status in the Aegean Sea between Turkey and Greece. (Infographic by Daily Sabah)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης