Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Από 20 Ιανουαρίου 2021 ο μαζικός εμβολιασμός στην Ελλάδα, άνοιγμα σχολείων στις 8/1 - Πρώτη, ήπια αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο

Κορωνοϊός: Από 20 Ιανουαρίου 2021 ο μαζικός εμβολιασμός στην Ελλάδα, άνοιγμα σχολείων στις 8/1 - Πρώτη, ήπια αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο
Εμβολιάστηκε χωρίς κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας - Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ με 467 διασωληνωμένους - Πρώτη αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο - 83.850 επιπλέον εμβόλια για τα νοσοκομεία Αττικής
Επεκτείνονται σιγά σιγά οι εμβολιασμοί από τα νοσοκομεία της Αττικής σε όλη την Ελλάδα, ενώ χθες κατά την δεύτερη ημέρα των εμβολιασμών είχαμε και την πρώτη ήπια αντίδραση στο εμβόλιο, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο πώς εξελίσσεται η επιδημία ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο, επιμένοντας να προειδοποιούν πως πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν μετακινήσεις και να συναθροίσεις την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια έτσι ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση του ιού φτάνοντας ομαλά στην 20ή Ιανουαρίου που θα ξεκινήσουν και οι μαζικοί εμβολιασμοί στη χώρα.
Σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 476 νέα κρούσματα και 66 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους

Όπως υποστηρίζουν, οι επόμενες 10 ημέρες είναι αυτές που θα δείξουν αν η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο και αν μπορούν στις 8/1 να ανοίξουν τα σχολεία και σταδιακά και άλλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Τις τελευταίες 48 ώρες τα νέα είναι αισιόδοξα καθώς για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες, ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων και μάλιστα πολύ κάτω από 500 ημερησίως, αν και οι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν πως αυτές τις ημέρες είναι ιδιαίτερα μειωμένα και τα τεστ που γίνονται στον πληθυσμό.
Συνεπώς επισημαίνουν πως παρά την θετική εικόνα, ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα, καθώς και ότι σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι πέρασε το β’ κύμα.
Αντιθέτως, τονίζουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ ρευστή και ότι ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός μπορεί να αποφέρει, νέα έξαρση κρουσμάτων, τη στιγμή που το ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι υπό πίεση, όπως άλλωστε δείχνει τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων (469) όσο και ο αριθμός των νοσηλευομένων (2.433).
Άλλωστε οι ειδικοί δεν έχουν σταματήσει να τονίζουν ότι η έναρξη των εμβολιασμών δεν σημαίνει το τέλος της επιδημίας, καθώς θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες έως ότου εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός πολιτών – τουλάχιστον το 60% - προκειμένου να διαμορφωθεί το περίφημο τείχος της ανοσίας που με τη σειρά του θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.

Επιγραμματικά η έκθεση των νέων δεδομένων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 476 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.
5.356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Στην περιφέρεια της Αττικής εντοπίστηκαν 188 νέα κρούσμστα και στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης 91.
Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4672 θανάτους συνολικά στη χώρα.
1899 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πέτσας: Σχολαστική τήρηση των μέτρων την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια

Την ανάγκη να τηρηθούν σχολαστικά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τόσο την Πρωτοχρονιά όσο και τα Θεοφάνια επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα είναι σε ισχύ έως τις 7/1..
«Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020.
Στη χρονιά που φεύγει οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες παντού στον κόσμο δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 2020 έφερε δυστυχώς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες.
Επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου.
Καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί.
Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας.
Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες», τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι «το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του κορωνοϊού» και «ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας».

Θεοδωρίδου: Οι ποσότητες των εμβολίων θα αυξάνονται σταδιακά - Με όρους «διαφάνειας» η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν

«Ημέρα γιορτής» για τη χώρα μας και την Ευρώπη χαρακτήρισε την έναρξη, χθες, της εμβολιαστικής επιχείρησης η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.
Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η ίδια είχε την τύχη να εμβολιαστεί και περιέγραψε την εμπειρία της με συναισθήματα «χαράς».
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».
Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες».
Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».
Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε η κ. Θεοδωρίδου.
Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

Πρώτη ήπια αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο

Ένα περιστατικό που χαρακτηρίστηκε «μη σοβαρό» από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλεόυς, ανακοίνωσε η Επιτροπή για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους στους χθεσινούς (28/12) εμβολιασμούς που έγιναν στη χώρα μας με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, παρατηρήθηκε μόνο μία ελαφριά αλλεργική αντίδραση σε έναν εμβολιασθέντα.
Συγκεκριμένα, σε έναν από τους συνολικά 471 εμβολιασμούς εμφανίστηκε μη σοβαρό αλλεργικό περιστατικό.
«Οι αλλεργικές αντιδράσεις για το εμβόλιο είναι σπάνιες», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι οι απλές αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινούν οι μαζικοί εμβολιασμοί - 83.850 φτάνουν με πρωινη πτήση στις 29/12

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ελευθερία", όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως είπε, αύριο (29/12) ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και στα τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας: στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό στην Πάτρα.
Επίσης, αύριο 29 Δεκεμβρίου η χώρα μας θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer 83.850 δόσεων που θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, ώστε στη συνέχεια να γίνει η διανομή τους στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων.
Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας.
Με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία θα μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου (2021) άλλες 333.450 δόσεις.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις.

Άμυνα με περιοριστικά μέτρα, αντεπίθεση με το εμβόλιο

«Από χθες αναπτύσσουμε δύο παράλληλες προσπάθειες.
Άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας και αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό και που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορωνοϊού» είπε ο κ.Πέτσας.
«Σε ότι αφορά στην άμυνα ξέρουμε όλη τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε.
Ξέρουμε πια ότι η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό.
Γι’ αυτό τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν.
Η διατήρηση του Rt του ιού χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στην μονάδα δεν επιτρέπει εφησυχασμό» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περιοριστικά μέτρα έως τις 7/1

«Κατ’ αρχάς ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ σχολαστικά προκειμένου να έχουμε τη μείωση στο ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια όπως έχει σχεδιαστεί.
Όσον αφορά για τα σχολεία εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τους ειδικούς προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως θα είμαστε στην επόμενη εβδομάδα ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων ποια θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ ιδίως στις ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας» είπε ο κ.Πέτσας.

Πολύ εύκολη η επιδείνωση

«Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό.
Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή - τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων - να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν.
Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο κ.Πέτσας.

Παγώνη: Με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία

Τη θέση ότι με τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων διατύπωσε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά.
«Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το επόμενο δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να αρχίσουν τα σχολεία και άλλες δραστηριότητες.
«Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» είπε η κα.Παγώνη, η οποία επεσήμανε πως το μεγαλύτερο μέρος των υγειονομικών θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
«Θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60% τους πληθυσμού για να υπάρξει μια σχετική ανοσία, μέχρι τα μέσα – τέλη Ιουνίου, για να υπάρχει ασφάλεια.
Μετά τον Ιούνιο θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι» τόνισε η κα.Παγώνη.

Γώγος: Βλέπουμε σημαντική μείωση των θετικών τεστ, αλλά η πίεση παραμένει

Τη θέση ότι αν και βλέπουμε σημαντική μείωση στον αριθμό των θετικών τεστ, η πίεση παραμένει στο σύστημα όπως φαίνεται στον αριθμό των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
« Ο κόσμος έχει αρχίσει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχει φέρει ο ιός αυτός είναι μόνο με το εμβόλιο.
Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων πάνω από 70% θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Τα μέτρα τηρήθηκαν αυτές τις ημέρες, δεν έγιναν έκτροπα.
Το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε αρκετά σημαντική μείωση των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, δυστυχώς όμως ακόμα υπάρχει πίεση στο σύστημα.
Δεν έχει πέσει ο αριθμός από τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους.
Αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα δούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, όπως η δυτική Αττική, η περιοχή της Κοζάνης, κάποιες περιοχές της Βοιωτίας.
Νομίζω πως και στις περιοχές αυτές θα δούμε καλύτερα νούμερα και θα πάμε σε μια καλύτερη φάση» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Γώγος, ο οποίος αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων τόνισε ότι «υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά».
«Αυτό περιμένουμε.
Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό.
Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά.
Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος σχετικά με το λιανεμπόριο, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε πάρει αποφάσεις ακόμα, θα τα δούμε τις προσεχείς δύο εβδομάδες και θα πηγαίνουμε βήμα – βήμα» ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την δυτική Αττική.
«Στη δυτική Αττική είχαμε αυξημένο αριθμό στη δυτική Αττική σε σχέση και με τον πληθυσμό.
Τώρα σιγά σιγά τα πράγματα βελτιώνονται.
Δεν θέλαμε να έχουμε τόσο σκληρά μέτρα, αλλά νομίζω ότι πήγε καλά.
Βεβαίως υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα, αυτή τη βδομάδα θα δούμε τα δεδομένα», είπε ο κ.Γώγος

Δεύτερη ημέρα εμβολιασμών - Τσίπρας: Να μη νιώθουν ανασφάλεια οι πολίτες απέναντι στο εμβόλιο

Συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα 28/12 οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τον υπ.Υγείας, Β. Κικίλια να παίρνουν σειρά για τον εμβολιασμό.
O κ.Τσίπρας εμβολιάστηκε στον Ευαγγελισμό ζητώντας να μην μπουν κάμερες στον χώρο που θα εμβολιαστεί ενώ ακολούθησε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Χωρίς κάμερες εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν.
«Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια για τη διαχείριση της πανδημίας που έχει κάνει η κυβέρνηση.
Δεν έχουν όμως κανένα λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια μπροστά στο εμβόλιο που είναι το μοναδικό όπλο που μας προσφέρει η επιστήμη έναντι στον ιό» ανέφερε μετά τον εμβολιασμό του ο κ.Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε πως θα ήθελε να υπήρχε η δυνατότητα να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος  και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.
«Έχοντας την γνώση των πρώτων δέκα μηνών δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την κυβέρνηση  να ρίχνει όλες τις ελπίδες στο εμβόλιο και να μην ενισχύει το ΕΣΥ, την δευτεροβάθμια φροντίδα και τα πιλοτικά προγράμματα ώστε να σωθούν όσοι περισσότεροι πολίτες μέσα στις ΜΕΘ.
Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, την οποία δεν δείχνει μία κυβέρνηση που στήνει επικοινωνιακά σόου» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εμβολιασμοί των επαγγελματιών υγείας σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας, ενώ εμβόλια διανέμονται προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε από αύριο Τρίτη 29/12 να αρχίσουν και εκεί οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών.

Κικίλιας μετά τον εμβολιασμό του: Είναι ζήτημα ζωής – Το εμβόλιο είναι ασφαλές

Τη θέση πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι ζήτημα ζωής και στάση ζωής διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
«Δεν είναι μόνο ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ζωής και στάση ζωής.
Χαίρομαι που βλέπω πολίτες, πολιτικούς, όλη η ελληνική κοινωνία με ομοψυχία προχωρά σε αυτήν τη στάση ευθύνης, την υπεύθυνη στάση για να μπορέσουμε να δώσουμε το παράδειγμα να εμβολιαστούμε και σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και θα είναι για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Θα μας βοηθήσει μαζί, όμως, με τα μέσα ατομικής προστασίας, μαζί για τη φροντίδα για τις ευπαθείς ομάδες, μαζί με την προσοχή που πάντα πρέπει να επιδεικνύουμε στο να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας και στη ζωή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κικίλιας.

Η γεωγραφική ανάλυση των κρουσμάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 135.931 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 52.4% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4672 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 467 (68.7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).



Η κατανομή των 476 νέων κρουσμάτων ανά νομό έχει ως εξής:



Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

www.bankingnews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης