Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελικά πέτυχε ο Boris Johnson στο Brexit; - Θα γίνει ο ήρωας του Λονδίνου!

tags :
Τελικά πέτυχε ο Boris Johnson στο Brexit; - Θα γίνει ο ήρωας του Λονδίνου!
Σχεδόν πέντε χρόνια και δύο παραιτήσεις από την πρωθυπουργία αργότερα, ο Boris Johnson καθόρισε τελικά τη συμφωνία
«Το Brexit σημαίνει Brexit», είχε δηλώσει η Theresa May μετά το δημοψήφισμα το 2016.
Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, δεν ήταν ξεκάθαρο τότε ή για πολύ καιρό μετά το τι εννοούσε με το Brexit.
Σχεδόν πέντε χρόνια και δύο παραιτήσεις από την πρωθυπουργία αργότερα, ο Boris Johnson καθόρισε τελικά τη συμφωνία.
Αντιμετώπισε τους κινδύνους της διάλυσης χωρίς εμπορική συμφωνία, έχοντας μια συμφωνία με πολλά πλεονεκτήματα.
Εκτός από το οικονομικό κόστος και τη φήμη, η έξοδος χωρίς συμφωνία θα έδινε τρομερή πίεση στην ήδη προβληματική σχέση με τη Σκωτία και θα δηλητηρίαζε τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση - ακόμα τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο.
Η ανακούφιση, που εκφράστηκε επανειλημμένα στη συνέντευξη τύπου της ΕΕ για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τα έλεγε όλα.
Στο πλαίσιο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, αυτός είναι ο πιο οπισθοδρομικός εμπορικός διακανονισμός μεταξύ των σύγχρονων δημοκρατικών εθνών, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι.
Αντί να ενισχύει τη συνεργασία και να μειώνει τα εμπόδια, συγκεντρώνει τους περισσότερους τομείς όπου συναλλάσσονται επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Καλύτερα από το «Χωρίς Συμφωνία»

Η πορεία ανάπτυξης με μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών σε σύγκριση με άλλες επιλογές καθιστά επίσης τον Johnson τον πιο συνεπή Βρετανό πρωθυπουργό από τη Margaret Thatcher, ενεργώντας ως ριζοσπαστικός παρά ως συντηρητικός.
Προκάλεσε τις γενικές εκλογές του 2019 στη Βρετανία, υποσχέθηκε να «ολοκληρώσει το Brexit» με τρόπο που διεκδίκησε την «κυριαρχία» έναντι των βρετανικών νόμων, δικαστηρίων, συνόρων και χρημάτων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να αξιοποιήσει την ασθενέστερη διαπραγματευτική του θέση απειλώντας να εγκαταλείψει τις διατάξεις της συμφωνίας αποχώρησης του περασμένου έτους για να διατηρήσει τα ήπια σύνορα στην Ιρλανδία και να αποφύγει την πρόσβαση της ΕΕ στα αλιευτικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε αντίθεση με την παρόμοια απειλή της May να μην αποδεχτεί κάποια συμφωνία, η προειδοποίηση του Brexiter Johnson ήταν αξιόπιστη.
Και, σε αντίθεση με αυτήν, είχε ένα ενωμένο, υποστηρικτικό γραφείο του Brexit και πλειοψηφία 80 θέσεων για να το υποστηρίξει.

Το περίγραμμα τη συμφωνίας

Αν και έχει δημοσιευτεί μόνο μια περίληψη της συμφωνίας, τα κύρια περιγράμματα είναι γνωστά εδώ και μήνες.
Η ΕΕ προσέφερε - όπως έκανε από την αρχή - πρόσβαση χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις για βρετανικά προϊόντα.
Αυτό είναι σημαντικό.
Ακόμη και η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά δεν απαλλάσσει όλους τους δασμούς στο εμπόριο αγαθών.
Αλλά δεν ήταν σωστό να ισχυριστούμε, όπως έκανε ο Johnson αρχικά στην θριαμβευτική συνέντευξη Τύπου, ότι «δεν θα υπάρξουν μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο».
Αντιθέτως, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα ευρωσκεπτικά παράπονα εναντίον των Βρυξελλών ήταν η γραφειοκρατία της, η Βρετανία είχε καλύτερα να συνηθίσει πολλούς επιπλέον κανόνες και κανονισμούς.
Οι επιχειρήσεις που εξάγουν θα πρέπει να συμπληρώσουν τις τελωνειακές δηλώσεις και να πιστοποιήσουν την προέλευση των προϊόντων τους προς εξαγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης