Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προπαγάνδα ή συμβολικότητα ο εμβολιασμός; - Επικοινωνιακό show πολιτικών… με τα ερωτηματικά να παραμένουν για την αγέλη

Προπαγάνδα ή συμβολικότητα ο εμβολιασμός; - Επικοινωνιακό show πολιτικών… με τα ερωτηματικά να παραμένουν για την αγέλη
Δεν ξέρουμε εάν θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης αλλά σίγουρα συμπεριφερόμαστε ως αγέλη.....
Μας είπαν ότι σε απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι και γενικώς όσοι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι εντός και εκτός Ελλάδος οι πολιτικοί δίνουν ένα show, στην προσπάθεια τους να πείσουν την κοινή γνώμη να εμβολιαστεί.
Το show περιλαμβάνει τον εμβολιασμό προέδρων, πρωθυπουργών, πολιτικών κ.α. αν και δεν κατανοήσαμε, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι πολιτικοί και σπεύδουν να εμβολιαστούν;
Π.χ. εάν ήθελε το κράτος να περάσει το μήνυμα της συμβολικότητας ένας δεν έφθανε, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν όλη η κυβέρνηση π.χ. στην Ελλάδα;
Προφανώς και όλο αυτό είναι ένα επικοινωνιακό show που έχει ένα στόχο να επηρεάσει την αγέλη, άπαξ και στόχος του εμβολιασμού είναι η ανοσία της αγέλης, να άρουν τις ενστάσεις τους και να εμβολιαστούν.

Πάντως κατά ένα παράδοξο τρόπο


1)Στην αρχή οι επιστήμονες ανέφεραν ότι απαιτείται το 60% με 70% των πολιτών να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.
Μετά μας είπαν ότι πρέπει να φθάσουμε στο 80% με 90%.
Και ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες που λανσάρουν τα εμβόλια αρχικά υποστήριζαν ότι η αποτελεσματικότητα τους είναι 80% ή 90%... τους ζητήθηκε να φθάσουν στο 95% και ξαφνικά όλες οι φαρμακευτικές εταιρίες εμβολίων κορωνοιού – που βρίσκονται στην φάση της διάθεσης – έφθασαν με μαγικό τρόπο στο 95% σε ελάχιστες ημέρες… όταν άλλοτε χρειάζονταν 2 ή 3 χρόνια.

2)Στις δημοσκοπήσεις εντός και εκτός Ελλάδος αναφερόταν ότι το 60% με 70% θα εμβολιαστεί.
Όταν αναφέρθηκε από τους επιστήμονες ότι για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί το 90%... οι δημοσκοπήσεις με μαγικό τρόπο έφθασαν στο 80%...
Δεν ξέρουμε εάν θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης αλλά σίγουρα συμπεριφερόμαστε ως αγέλη.

Πολλά τα ερωτήματα της αγέλης

Με βάση αυτά που αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
-Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ακόμη και εάν εμβολιαστεί ένα άτομο, θα πρέπει να συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα και η χρήση μάσκας γιατί δεν είναι σαφές πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.  

-Επίσης τονίζει ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό καθώς μπορεί να νοσήσει από κορωνοιό ακόμη και εάν έχει εμβολιαστεί.
Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να νοσήσουν από COVID-19 παρά το ότι έχουν εμβολιαστεί, αλλά η νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή.

-Προς το παρόν από τις κλινικές δοκιμές φαίνεται ότι τα νέα εμβόλια προστατεύουν περισσότερο από τη νόσηση από COVID-19 παρά μειώνουν σημαντικά το κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μεταδοτικότητα θα συνεχιστεί αν και σε μειούμενο ποσοστό.
Μένει να δούμε – αναφέρει ο ΕΟΔΥ - αν τα νέα εμβόλια που αναμένεται να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές θα είναι αποτελεσματικά στην μείωση της μετάδοσης του ιού.

-Επίσης ο ΕΟΔΥ, αναφέρει ότι δεν είναι σαφές αν τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

-Ο ΕΟΔΥ επίσης αναφέρει ότι οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες με μήνες μετά από τη χορήγησή τους....
Να σημειωθεί ότι απαιτείται διπλός εμβολιασμός δηλαδή άπαξ και κάποιος εμβολιάζεται θα πρέπει εντός έως και 28 ημερών να εμβολιαστεί εκ νέου.
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι αν και o πυρετός δεν είναι σπάνιος για δύο έως τρεις ημέρες, η υψηλή θερμοκρασία είναι ασυνήθιστη και μπορεί να υποδηλώνει νόσο COVID-19 ή άλλη λοίμωξη.
Μια ασυνήθιστη παρενέργεια είναι η λεμφαδενοπάθεια.
Η ανάπαυση και η λήψη κανονικής δόσης παρακεταμόλης βοηθούν να αισθανθεί κάποιος καλύτερα.
Τα συμπτώματα από τις παρενέργειες συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα.
Ήπια συμπτώματα μετά τη πρώτη δόση, δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό με δεύτερη δόση, που είναι αναγκαία για την καλύτερη προστασία έναντι του ιού.

-Επίσης τονίζει ο ΕΟΔΥ ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός.

-Ακόμα δεν είναι σαφές αν τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

-Με τη χορήγηση της άδειας ενός εμβολίου, έχουμε πληροφορίες μόνο για τη διάρκεια της ανοσίας για όσο διάστημα διαρκούν οι κλινικές δοκιμές.
Για παράδειγμα, αν τα πρώτα άτομα στη μελέτη εμβολιάστηκαν τον Ιούλιο 2020 και το εμβόλιο λάβει άδεια κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο του 2020, θα έχουμε πληροφορίες μόνο για την ανοσολογική απόκριση έως και 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

-Τα εμβόλια δεν είναι για όλους.
Οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια αφορούν σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και δεν γίνονται εξ αρχής για όλες.

-Ακόμη δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά
Τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19 πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών προτού χορηγηθούν σε αυτήν την ομάδα.

-Μόνο ένας εμβολιασμός δεν φθάνει.
Θα πρέπει να είναι έτοιμος για τον προγραμματισμό της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 21-28 ημέρες ανάλογα με το χορηγηθέν εμβόλιο.
Είναι σημαντικό να εμβολιαστεί κάποιος και με τις δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου για να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή προστασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης