Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική καταβαραθρώθηκε το 2020; - Που οφείλονται οι ήττες της ελληνικής διπλωματίας έναντι της Τουρκίας;

Γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική καταβαραθρώθηκε το 2020; - Που οφείλονται οι ήττες της ελληνικής διπλωματίας έναντι της Τουρκίας;
Που αποδίδονται οι ήττες της ελληνικής διπλωματίας;
Το 2020, πέραν από την δυστοπία του κορωνοιού, θα μείνει στην μνήμη και για την δυστοπία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, απέναντι σε μια πανίσχυρη διπλωματικά Τουρκία.
Γιατί η ελληνική διπλωματία απέτυχε στους στόχους που έθεσε και γιατί η Τουρκία αναβαθμίστηκε ως περιφερειακή δύναμη, η Ελλάδα αποτέλεσε σκιά του παρελθόντος της;
Ποια η αιτία που οι ελληνικές θέσεις απορρίφθησαν και γιατί Ρωσία, ΝΑΤΟ, Γερμανία και ΗΠΑ… λοξοκοιτούν προς την Τουρκία;
Είναι μόνο το δόγμα Kissinger του πρώην κορυφαίου αμερικανού διπλωμάτη και υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία ή απλά η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε πολλά μέτωπα;
Γιατί σε όλες τις Συνόδους Κορυφής η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιτύχει ούτε τους ελάχιστους στόχους της;

Που αποδίδονται οι ήττες της ελληνικής διπλωματίας;

Μέσα στο 2020 αναδύθηκε – εν μέσω κορωνοιού – μια νέα προσέγγιση της Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο, επιβλήθηκε de facto με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και με το Barbaros στην Κύπρο.
Επί σχεδόν 100 ημέρες τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη μαζί με τα συνοδευτικά τους πλοία αλώνιζαν την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και η ελληνική πλευρά κοιτούσε… απλά τις έρευνες.
Φθάσαμε στο σημείο να αναφέρουν εδώ στην Ελλάδα ότι άπαξ και οι έρευνες πραγματοποιούνται εκτός των 6 ναυτικών μιλίων ή 11 χιλιομέτρων που είναι τα χωρικά ύδατα… σχεδόν δεν υπάρχει πρόβλημα.
Το 2020 η Τουρκία με την πολιτική κυρίως της Navtex diplomacy δηλαδή των ανακοινώσεων NAVTEX δέσμευσε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας και επιβλήθηκε… ουσιαστικά ενεργοποίησε το σχέδιο της Γαλάζιας Πατρίδας ή Mavi Vatan ή Blue Homeland όπου η Τουρκία προκλητικά διεκδικεί σχεδόν το μισό Αιγαίο Πέλαγος.
Ποιες οι αιτίες για τις ήττες της ελληνικής διπλωματίας;

Οι βασικές αιτίες για τις ήττες της ελληνικής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής είναι

1)Οι λάθος συμμαχίες

Η Ελλάδα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας συμμάχησε με χώρες που δεν αποτελούν την ατμομηχανή των εξελίξεων.
Συμμάχησε με τον Macron στην Γαλλία, ο οποίος υποκρίνεται ότι υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις.
Για τον Macron η Ελλάδα είναι χώρα μαριονέτα που την χρησιμοποιεί για να αποκτήσει νομιμοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι γνωστές οι κόντρες της Γαλλίας με την Τουρκία στην Λιβύη.
Η παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη έχει ενοχλήσει την Γαλλία, διεκδικεί πρόσβαση στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο αλλά η υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση GNA του πρωθυπουργού Fayez Sarraj κόντρα στον στρατάρχη Haftar έχει ανατρέψει… τα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συμμάχησε με την Αίγυπτο ανακηρύσσοντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΑΟΖ… με ένα καθεστώς όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σύνηθες φαινόμενο.
Η ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου ενέτεινε την ένταση, δεν αποθάρρυνε την Τουρκία η οποία κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή.
Τι θα ζητήσει από τον Εμανουέλ Μακρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ΤΑ ΝΕΑ
2)Η Ελλάδα απέτυχε να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις

Η Ελλάδα απέτυχε να πείσει την Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ για τα δίκαια των θέσεων της.
Η Γερμανία αναφερόμενη πολλές φορές στις έρευνες που διεξήγαγε το Oruc Reis σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία αναφερόταν σε αμφισβητούμενα νερά.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία, πριν μήνες είχε αποδομήσει τον Χάρτη της Σεβίλλης όπου καθορίζονται ΑΟΖ και θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην παραθαλάσσια Ευρώπη… αναφέροντας ότι δεν είναι νομικό κείμενο…

3)Υπερφίαλοι στόχοι

Η Ελλάδα έθεσε υπερφίαλους στόχους στις Συνόδους Κορυφής, όπου ξεκάθαρα απορρίφθηκαν όλες οι ελληνικές θέσεις.
Η Ελλάδα ζητούσε σκληρά οικονομικά μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας και embargo όπλων, έπεισε την Γαλλία να υποστηρίξει το Embargo και παρέσυρε και την Κύπρο.
Το αποτέλεσμα ήταν φιάσκο, είναι εντυπωσιακό αλλά από όλες της χώρες της ΕΕ μόνο 3 ήταν θετικές για embargo όπλων…
Η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία υποστηρίζουν την Τουρκία καθώς θεωρούν λάθος τις κυρώσεις, τάσσονται υπέρ του διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

4)Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία

Μόλις λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 ο Γενικός Γραμματέας του βορειοατλαντικού συμφώνου ή ΝΑΤΟ είχε αναφέρει ότι θα ήταν λάθος να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ.
Η Ευρώπη το ξανασκέφθηκε και μετέθεσε τις αποφάσεις για τις 25 και 26 Μαρτίου 2021 όπου πάλι δεν θα πάρει αποφάσεις κατά της Τουρκίας.
Και ενώ οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, ήταν δευτερευούσης σημασίας.
Παρ΄ όλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας H. Maas τάχθηκε κατά των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία τονίζοντας ότι είναι λάθος επιλογή μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να λαμβάνει μέτρα κατά άλλης χώρας του ΝΑΤΟ.

5)Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 ήταν στρατηγικά σωστή

Η Τουρκία ήθελε να αγοράσει Patriot και F35 από τις ΗΠΑ αλλά οι αμερικανοί αντιμετώπισαν με καχυποψία την Τουρκία γιατί γνώριζαν ότι συνομιλεί και με την Ρωσία για να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Όταν πριν 2,5 χρόνια το αγόρασε από την Ρωσία… οι ΗΠΑ πάγωσαν όλα τα σχέδια για πώληση των F-35 και των Patriot.
Οι αμερικανοί ανησύχησαν ότι η Τουρκία θα μεταφέρει μυστικά την τεχνολογία των αμερικανών όπλων στην Ρωσία ώστε το S-500 που έχει ξεκινήσει να παράγεται θα είναι άτρωτο.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει ένα στρατηγικό λάθος, επέβαλλαν κυρώσεις για τους S-400 ενώ δεν έπραξαν το ίδιο για την Ελλάδα και την Βουλγαρία που διαθέτουν το ρωσικό σύστημα S-300.
Η Τουρκία βάζοντας στο παιχνίδι την Ρωσία απέκτησε ένα σύμμαχο, προτρέποντας τον Putin τον Ρώσο Πρόεδρο να δηλώσει ότι «ο Erdogan κρατάει τον λόγο του»

6)Η Ελλάδα υποτίμησε την αναβάθμιση της Τουρκίας.

Οι τούρκοι έχουν ξεκάθαρη συνεργασία με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης.
Στήριξαν οι Τούρκοι με μη επανδρωμένα UAV μαζί με το Ισραήλ το Αζερμπαϊτζάν στην υπόθεση του Nagorno Karabakh οδηγώντας σε ήττα τους Αρμενίους.
Μάλιστα ο Aliyev ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν διαμεσολαβεί ώστε να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Η Τουρκία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία και ταυτόχρονα διατηρεί άριστες σχέσεις και με την Ουκρανία ενώ Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται σε ένταση.

7)Η Τουρκία θέλει περισσότερη συνεργασία με την Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Σότσι στις 29 Δεκεμβρίου 2020 για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Lavrov.
Η προηγούμενη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2019, στη νότια επαρχία της Αττάλειας της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι μπορεί να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα με την Ρωσία στην Συρία και στην Λιβύη αλλά μπορούν και συνεργάζονται πολύ καλά στην περίπτωση του Nagorno Karabakh.

8)Η Τουρκία μεγάλη έκπληξη στα μη επανδρωμένα UAV

Η μεγάλη έκπληξη του 2020 όσον αφορά την πολεμική τεχνολογία ήταν η Τουρκία με τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα UAV τα οποία συνέβαλλαν στην ήττα των αρμενίων στο Nagorno Karabakh.
Η Τουρκία κατασκευάζει υποβρύχια σε συμπαραγωγή, διαθέτει 1200 πολεμικές βιομηχανίες πάσης φύσεως ενώ θα κατασκευάσει Κορβέτες μαζί με την Ουκρανία στο ναυπηγείο Okean στην ουκρανική πόλη Mykolaiv.
Η Ουκρανία έχει υπογράψει μνημόνιο με την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) για την παραγωγή κορβετών για το Ουκρανικό Ναυτικό.
Μαζί με την αγορά Τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) η Ουκρανία αποφάσισε να ενισχύσει το ναυτικό της με τα τουρκικά MILGEM (National Ship).
Η Τουρκία ξεκίνησε το πρόγραμμα MILGEM για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει έναν στόλο από κορβέτες πολλαπλών χρήσεων και φρεγάτες που θα αντικαταστήσουν παλαιότερα πλοία. Συνολικά τέσσερις κορβέτες έχουν ενταχθεί στο τουρκικό ναυτικό
TCG Kınalıada, the fourth vessel produced as part of the MILGEM project, Oct. 1, 2019. (AA Photo)
9)Η Τουρκία μεθοδεύει την blue homeland την Γαλάζια Πατρίδα – επιθετικό δόγμα - ενώ η Ελλάδα υιοθετεί ένα αμυντικό δόγμα ζητώντας την προστασία άλλων χωρών π.χ. Γαλλίας μια συμμαχία στρατηγικά λάθος.

Ακόμη και η προσπάθεια των Τούρκων να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί.
Η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί η ΕΕ επίσης δίνει την δυνατότητα νομιμοποίησης της Τουρκίας στην περιοχή.

10)Η Τουρκία σκόπιμα εγείρει θέματα με την Ελλάδα

Η Τουρκία σκόπιμα εγείρει θέματα, θαλάσσιας δικαιοδοσίας, υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ, αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου… ώστε να υποχρεώσει την Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο για όλα τα θέματα.
Η Τουρκία επιδιώκει να κερδίσει και το ελάχιστο και η Ελλάδα γνωρίζοντας την παγίδα του διαλόγου τον αποφεύγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης