Τελευταία Νέα
Διεθνή

Can Dundar: Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 27 ετών τον δημοσιογράφο και εχθρό του Erdogan

Can Dundar: Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 27 ετών τον δημοσιογράφο και εχθρό του Erdogan
Ο πόλεμος με τον Erdogan άρχισε μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών, που έδειχναν φορτηγά των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της ΜΙΤ, να μεταφέρουν όπλα στους Ισλαμιστές αντάρτες, στη Συρία
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα (23/12) τον γνωστό αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Can Dundar, που ζει εξόριστος στη Γερμανία, σε κάθειρξη 27 και πλέον ετών, για βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση και κατασκοπεία, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.
Το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη αποφάνθηκε πως ο Can Dundar, πρώην αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, είναι ένοχος επειδή δημοσίευσε έρευνα στην οποία αναφερόταν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρέδιδαν όπλα σε ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία.
Ο Dundar, που ζει από το 2016 στη Γερμανία, δικάστηκε ερήμην.
Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2020 με αφορμή το γεγονός ότι δεν είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων ενώ πάγωσαν και όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Το δικαστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του με το σκεπτικό ότι ο καταζητούμενος δημοσιογράφος και συγγραφέας δεν εμφανίστηκε στις αρχές εντός του χρονικού πλαισίου που προβλεπόταν και επομένως είναι «φυγάς».
«Το πραγματικό σπίτι ενός ανθρώπου είναι η χώρα του.
Εμείς, τα 82 εκατομμύρια των πολιτών, χάνουμε αυτή τη μεγάλη κατοικία.
Αυτό μετράει περισσότερο από οποιοδήποτε σπίτι», έγραψε ο Dundar στο Twitter μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η υπόθεση

Στις 8 Φεβρουαρίου 2015 έγινε αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς βραβεύτηκε από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders Prize) «για την ανεξάρτητη και θαρραλέα άσκηση δημοσιογραφίας».
Λίγο αργότερα ο Dundar και ο επικεφαλής του γραφείου της Cumhuriyet στην Άγκυρα, συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της αποκάλυψης εμπιστευτικών εγγράφων και της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, ύστερα από τη δημοσίευση από την εφημερίδα φωτογραφιών, που έδειχναν φορτηγά των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της ΜΙΤ, να μεταφέρουν όπλα στους Ισλαμιστές αντάρτες, στη Συρία.
Μετά τη δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan δήλωσε ότι αυτοί που δημοσίευσαν αυτές τις φωτογραφίες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα γι’ αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης