Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Σε κίνδυνο η Ευρωζώνη, χρειάζεται νέα στήριξη - Το νέο κύμα κορωνοϊού και η αβεβαιότητα για το Brexit θα αναστείλουν την ανάκαμψη

ΔΝΤ: Σε κίνδυνο η Ευρωζώνη, χρειάζεται νέα στήριξη - Το νέο κύμα κορωνοϊού και η αβεβαιότητα για το Brexit θα αναστείλουν την ανάκαμψη
Το ΔΝΤ διατήρησε τις εκτιμήσεις του για πτώση 8,3% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ με ανάκαμψη 5,2% το 2021
Σήμα κινδύνου για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης ύψωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει έχει βραδύτερη ανάκαμψη το 2021 από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ώθηση καθώς ένα νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας σαρώνει την ήπειρο.
Οι κίνδυνοι θα παραμείνουν και το νέο έτος, ενώ ο χρόνος της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο, προειδοποίησε το ΔΝΤ.
Αν και οι άνευ προηγουμένου πολιτικές απαντήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο βοήθησαν στη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης, ίσως χρειαστεί να γίνουν περισσότερα.

"Εκτός αν η δυναμική της πανδημίας αλλάξει σημαντικά τους επόμενους μήνες, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει πιο αργά από ό,τι προβλέπεται", δήλωσε το ΔΝΤ.
Θα χρειαστεί περαιτέρω δημοσιονομική υποστήριξη και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να «διερευνήσουν επιλογές για να βελτιώσουν τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες», πρόσθεσε.

Στο +5,2% η ανάπτυξη το 2021

Προς το παρόν, το ΔΝΤ διατήρησε τις εκτιμήσεις του για πτώση 8,3% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ με ανάκαμψη 5,2% το 2021.
Μια πιο αργή ανάκαμψη θα ήταν πιο πιθανό να προκαλέσει μακροχρόνιες «ουλές» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μπλοκ στο μέλλον, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι οι εντάσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για το Brexit έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα.
Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την τελωνειακή περιοχή του μπλοκ στα τέλη του μήνα και δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για ρυθμίσεις μετά από αυτό.

Τα νέα lockdown

Την ίδια ώρα, η Ιταλία και η Αυστρία επέβαλαν νέα lockdown για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ένα κύμα μολύνσεων και μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού που οδήγησε πολλά κράτη να αυξήσουν τους περιορισμούς στα ταξίδια από και προς τη χώρα.
Τέτοια γεγονότα θέτουν σε κίνδυνο τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη ακόμη και όταν αρχίζουν να διανέμονται τα πρώτα εμβόλια.

Στη σωστή κατεύθυνση το Ταμείο Ανάκαμψης

Το ΔΝΤ επαίνεσε όμως το πακέτο βοήθειας της ΕΕ, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από την «γρήγορη εφαρμογή, την ποιότητα των δαπανών και την ικανότητά του να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Το ταμείο συνέστησε επίσης τη διατήρηση των μέτρων ανακούφισης και διατήρησης κεφαλαίων για τις τράπεζες έως ότου η ανάκαμψη μπει σε καλό δρόμο.

Χαμηλά ο πληθωρισμός

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ δήλωσε ότι «αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά και να παραμείνει κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε όλο το φάσμα των προβλέψεων».
Επαίνεσε το πρόσθετο νομισματικό κίνητρο της ΕΚΤ που ανακοινώθηκε αυτόν τον μήνα, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη, ειδικά εάν υλοποιηθούν οι αρνητικοί κίνδυνοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης