Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτος μεγάλων τραπεζικών deal το 2021 στην ΕΕ - Τα 8 σενάρια των συγχωνεύσεων, οι πρωταγωνιστές και ο ρόλος της ΕΚΤ

Έτος μεγάλων τραπεζικών deal το 2021 στην ΕΕ - Τα 8 σενάρια των συγχωνεύσεων, οι πρωταγωνιστές και ο ρόλος της ΕΚΤ
Οι αίθουσες συνεδριάσεων τραπεζών από τη Μαδρίτη έως τη Φρανκφούρτη είναι γεμάτες από συζητήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές
Έντονες είναι ιο διεργασίες μεταξύ των τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις αρχές να πιέζουν για ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που θα βγάλει τον κλάδο από την παρατεταμένη ύφεση.
Χρόνια αρνητικών επιτοκίων έχουν διαβρώσει τις τελικές γραμμές των τραπεζών, την ώρα που οι διοικήσεις έχουν μειώσει σημαντικά το εργατικό τους δυναμικό, κατά το ένα πέμπτο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Η πώληση μη κερδοφόρων μονάδων και η αποφυγή επικίνδυνων τοποθετήσεων δεν είναι τελικά αποτέλεσμα.
Η πανδημία έχει αυξήσει τις ευπάθειές τους, οδηγώντας τις τιμές των μετοχών σε χαμηλά επίπεδα.
Και το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών και αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως η JPMorgan και η Morgan Stanley, έχει αυξηθεί από το 2008, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.

Υποτιμημένες και υποαξιολογημένες
Image
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υστερούν σε σχέση με τους αμερικανικούς ομολόγους τους

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι αίθουσες συνεδριάσεων τραπεζών από τη Μαδρίτη έως τη Φρανκφούρτη είναι γεμάτες από συζητήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κλάδο να βγει από αυτόν τον οδυνηρό βρόχο και να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό μεγάλο όμιλο που μπορεί να επιβιώσει –και ίσως ακόμη και να ευδοκιμήσει– στη μετα-πανδημική εποχή.
Παρόλο που η προοπτική ενός πανευρωπαϊκού πρωταθλητή παρέμεινε αόριστη μέχρι στιγμής, οι μικρότερες εγχώριες συμφωνίες στην Ιταλία και την Ισπανία δημιουργούν δυνητικά το δρόμο για πιο φιλόδοξα σχέδια για την αναμόρφωση του κλάδου.
Οι ηγέτες των τραπεζών της Ευρώπης έχουν τονίσει εδώ και χρόνια την ανάγκη να αλλάξει η κατακερματισμένη αγορά που είναι γεμάτη με χιλιάδες μικρότερες περιφερειακές τράπεζες.
Η έλλειψη κοινής προστασίας των καταθέσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δυσκίνητοι κανονισμοί έχουν εμποδίσει αυτές τις προσπάθειες διασυνοριακά.

Αναγκαία και άμεσα τα σχέδια συγχωνεύσεων

Η επιταχυνόμενη πτώση στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης προκάλεσε μια νέα αίσθηση επείγοντος, με τις ρυθμιστικές αρχές και τα στελέχη τραπεζών να σηματοδοτούν την ανάγκη αλλαγής.
Η Deutsche Bank δήλωσε ότι θέλει να είναι μέρος της τραπεζικής ενοποίησης της Ευρώπης.
Στην UBS Group, ο πρόεδρος Axel Weber συνέταξε μια λίστα πιθανών συνεργατών νωρίτερα αυτό το έτος.
Ο επικεφαλής της Intesa Sanpaolo, Carlo Messina, κάλεσε τον Νοέμβριο τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναζητήσουν διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Τα οκτώ σενάρια

Το Bloomberg News εντόπισε οκτώ πιθανά σενάρια διαπραγμάτευσης με βάση συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα ηγέτες τραπεζών, επενδυτές, τραπεζίτες και εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν τον κλάδο της Ευρώπης.
Μικρότερες, λιγότερο περίπλοκες συμφωνίες παραμένουν πολύ πιο πιθανό να συμβούν, αλλά αυτή η οκτάδα προσφέρει μια επιλογή από μερικές από τις πιο εντυπωσιακές και μετασχηματιστικές προσφορές που μπορεί να αλλάξουν τι ισορροπίες ισχύος της περιοχής.
«Η ευρωπαϊκή τραπεζική M&A είναι πολύ καυτή», αναφέρει ο Hyder Jumabhoy, συνεργάτης που ειδικεύεται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες M&A στο δικηγορικό γραφείο White & Case.
«Ο τόνος και η φύση των συζητήσεων μεταξύ πιθανών αντισυμβαλλομένων για συγχωνεύσεις έχουν εξελιχθεί από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια - οι συνέργειες και η ολοκλήρωση μετά τη συγχώνευση είναι προ των πυλών.
Αυτή η προσέγγιση δείχνει πολύ τη σοβαρότητα των συζητήσεων", προσθέτει.

Ειδικότερα:

Πιθανές εξαγορές ή συγχωνεύσεις μπορεί να προκύψουν από τα εξής "ζευγάρια":
BNP Paribas - Societe Generale
Santander - BBVA
Barclays - Stanadard Chartered
UBS - Credit Suisse
Image

Πιθανές διασυνοριακές εξαγορές ή συγχωνεύσεις μπορεί να προκύψουν από τα εξής "ζευγάρια":

BNP Paribas - Unicredit
UBS - Deutsche Bank
Barclays - Credit Suisse
Unicredit - Commerzbank
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης