Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος – Το Πεκίνο απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ, μετά τις κυρώσεις εναντίον 60 κινεζικών εταιρειών

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος –  Το Πεκίνο απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ, μετά τις κυρώσεις εναντίον 60 κινεζικών εταιρειών
«Τέτοιες κινήσεις πλήττουν σοβαρά τους διεθνείς κανόνες της οικονομικής και εμπορικής τάξης και του ελεύθερου εμπορίου», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου
Η Κίνα απείλησε να επιβάλει αντίποινα στις ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον αποφάσισε να συμπεριλάβει στη μαύρη εμπορική λίσα περισσότερες από 60 κινεζικές εταιρείες, μία ένδειξη πως οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ενδέχεται να κλιμακωθούν περαιτέρω κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Donald Trump.
Οι ΗΠΑ έχουν «κακοποιήσει» την έννοια ελέγχων των εξαγωγών και επιτίθενται σε επιχειρήσεις, ιδρύματα και ιδιώτες άλλων χωρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας το Σάββατο (19/12/2020).
Στην εμπορική μαύρη λίστα τους προσέθεσαν οι ΗΠΑ την πλέον εύρωστη εταιρεία ανάπτυξης ημιαγωγών και μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου, τη Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).
Ο νόμος που αναμένεται να περάσει η κυβέρνηση Trump θα αναγκάζει τους Αμερικανούς προμηθευτές της SMIC να λαμβάνουν ειδική άδεια από την κυβέρνηση προτού προβούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή με την κινεζική εταιρεία.
 
Η εμπορική μαύρη λίστα

«Τέτοιες κινήσεις πλήττουν σοβαρά τους διεθνείς κανόνες της οικονομικής και εμπορικής τάξης και του ελεύθερου εμπορίου, καθώς και την ασφάλεια της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού», δήλωσε το υπουργείο εμπορίου της Κίνας.
Η DJI, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια drones στον κόσμο, εξέφρασε την απογοήτευσή της αλλά πρόσθεσε ότι, οι Αμερικανοί πελάτες της δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν προϊόντα της.
Ανάλογοι περιορισμοί που ισχύουν για άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Huawei και η Hikvision.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σημείωσε ότι η κίνηση εναντίον της SMIC είχε ως στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό εμπορίου Wilbur Ross, η SMIC αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, καθώς σχετίζεται με πολεμικό πρόγραμμα της Κίνας.
Ενώ η συμπερίληψη στη λίστα αρχικά δεν συνοδεύονταν από ποινές, πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Trump θα αποτρέπει τους Αμερικανούς επενδυτές από το να αγοράζουν τους τίτλους των εταιρειών που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», αρχής γενομένης από τα τέλη του επόμενου έτους.

Κίνα: Επανεξέταση των ξένων επενδύσεων σε καίριους τομείς για λόγους εθνικής ασφαλείας

Η Κίνα δημοσίευσε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο το Σάββατο (19/12/2020) για την επανεξέταση των ξένων επενδύσεων για λόγους εθνικής ασφαλείας,  υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για μέτρα που ισοδυναμούν με προστατευτισμό.
Το σύστημα επανεξέτασης που ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) καλύπτει τις ξένες επενδύσεις σε στρατιωτικούς τομείς και την απόκτηση μετοχών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι, η γεωργία, η τεχνολογία Διαδικτύου και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
«Μόνο με ένα φράκτη ενάντια στους κινδύνους ασφαλείας μπορεί η Κίνα να θέσει τα στερεά θεμέλια για έναν νέο γύρο ανοίγματος που είναι ευρύτερος, ευρύτερος και βαθύτερος», ανακοίνωσε η επιτροπή.
Αυτό ήταν σύμφωνο με τη διεθνή πρακτική και θα συμβάλει στην εξισορρόπηση των οικονομικών οφελών του περαιτέρω ανοίγματος με την ανάγκη διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας, σημείωσε η NDRC.
Η δημοσίευση των επενδυτικών κανόνων δεν είναι «προστατευτισμός ή παρεμπόδιση των πολιτικών ανοίγματος», πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι «το άνοιγμα χωρίς προστασία δεν είναι βιώσιμο».
Μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν δημιουργήσει ή βελτιώσει τους μηχανισμούς επανεξέτασης για τις ξένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, ανέφερε όπως μεταδίδει το Reuters.
Το νέο σύστημα θα δημιουργήσει έναν νέο φορέα για θέματα ασφαλείας, με επικεφαλής το NDRC και το υπουργείο Εμπορίου.
Οι κανόνες, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ σε 30 ημέρες, ακολουθούν νόμο περί ξένων επενδύσεων που δημοσιεύθηκε το 2019 με σκοπό τη διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά για τους ξένους επενδυτές.
Η νομοθεσία του 2019 περί ξένων επενδύσεων καθιστούσε σαφές ότι η Κίνα θα δημιουργήσει μηχανισμό επανεξέτασης για ξένες επενδύσεις και ξένες εταιρείες και εμπορικές ενώσεις.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης