Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι εκτιμούν για τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι επενδυτές - Τι θα φέρει το μονοψήφιο ποσοστό NPEs εντός του 2021

Τι εκτιμούν για τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι επενδυτές - Τι θα φέρει το μονοψήφιο ποσοστό NPEs εντός του 2021
Μονοψήφιο Δείκτη ΝPΕs για 3 τράπεζες – ενίσχυση εσόδων απο ομόλογα
Tρεις τράπεζες θα διαθέτουν μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ΝPE ( κάτω του 10%) μετά τις τιτλοποιήσεις του 2021 με τον Ηρακλή ΙΙ.
Σε πρόσφατες παρουσιάσεις και επαφές των ελληνικών τραπεζών προς ξένους επενδυτές, αυτή η προοπτική έχει καταστεί αντιληπτή, όπως επισημαίνει στέλεχος επενδυτικού τμήματος ιδιωτικής τράπεζας.
Παράλληλα, το δεύτερο θετικό στοιχείο που προσελκύει κεφάλαια είναι το γεγονός ότι, η  αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις απο την ΕΚΤ θα ενισχύσει τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών.
Οι ξένοι επενδυτές εφόρμησαν στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές αμέσως μετά την έλευση του εμβολίου και την άνοδο των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι ξένοι επενδυτές, έχουν αντιληφθεί ότι, τρείς τουλάχιστον ελληνικές τράπεζες βαδίζουν προς ένα μονοψήφιο δείκτη NPE μετά  τις νέες τιτλοποιήσεις δανείων που προετοιμαζόνται με τον Ηρακλή II.

Κέρδη από ομόλογα

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα των ελληνικών τραπεζών προήλθε απο τις αθρόες αγορές των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση τους να φθάσει το 0,56%, μια εξέλιξη την οποία ουδείς ανέμενε και δεν ήταν δυνατή εαν δεν υπήρχαν οι αγορές απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αυτή η αλλαγή του κλίματος φέρνει έσοδα.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα τους λόγω της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα απο την ΕΚΤ.
Με αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανείζονται με επιτόκιο -1% και να αυξάνουν τα περιθώρια κερδών τους εφόσον βεβαίως υφίστανται καλά δάνεια προκειμένου να τοποθετηθεί η αυξημένη ρευστότητα τους.
Τα ομόλογα, λοιπόν, που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις και αποκτούν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό.
Ενα άλλο στοιχείο το οποίο έχει συζητούν οι επενδυτές είναι το γεγονός ότι, απο τα δάνεια που βρίσκονται σε moratoria θα “κοκκινίσει” το 20%, σύμφωνα με τις τραπεζικές εκτιμήσεις.
Με την εξάπλωση της πανδημίας, όμως, μια βασική αλλαγή στις αγορές ήταν η δημοσιονομική χαλάρωση καθώς στη νέα περίοδο έχουν λησμονηθεί πλέον τα πλεονάσματα.
Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ενοχλήσουν το επόμενο διάστημα την ελληνική κυβέρνηση.
Οι επενδυτές απο την πλευρά τους - όπως δείχνουν οι αγορές - δεν αντιμάχονται αυτη την στήριξη απο τις κυβερνήσεις.
“Κανείς δεν πηγαίνει κόντρα με διαφορετική συναλλαγή ( trade) στις αγορές.
Για όσο διάστημα υπάρχουν οι κυβερνητικές στηρίξεις και η ευελιξία απο τον τραπεζικό επόπτη για τις τράπεζες, οι επενδυτές δύσκολα θα λάβουν μια αντίθετη θέση στις αγορές” επισημαίνει το ίδιο στέλεχος.                         

Πως σημειώθηκε η άνοδος

Πριν απο την άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου, στις διεθνείς αγορές σημείωναν άνοδο πρώτα οι εταιρείες τεχνολογίας ή όσες αντιστοιχούσαν στην εργασία απο το σπίτι (Google, Apple, Facebook κα).
Στην συνέχεια πήραν την σκυτάλη οι μετοχές αξίας και οι κυκλικές μετοχές – όπου περιλαμβάνονται και οι ευρωπαϊκές τράπεζες. 
Σε όλο αυτό το διάστημα, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είχαν πιεστεί περισσότερο εξ'ου και η μεγαλύτερη άνοδος απο τις υπόλοιπες αγορές.
Το δεύτερο στοιχείο που ενίσχυσε την άνοδο της αγοράς ήταν τα κεφάλαια που κατευθύνονται απο τις αναδυόμενες αγορές ( emerging markets).
H ελληνική αγορά ανήκει μεν στις αναδυόμενες αγορές, αλλά δεν έχει τα χαρακτηριστικά αναδυόμενων αγορών όπως τη Νότιο Αφρική λ.χ.
Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερο χαρακτηριστικά αναδυόμενης αγοράς του Νότου (υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια NPL).
Επειδή δε αναμένεται η επανένταξη ορισμένων τραπεζικών μετοχών στον Δείκτη Msci το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εισροή κεφαλαίων απο funds που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές και η τάση αυτη θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.   

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης