Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκική λίρα: Παρά τη στροφή σε ορθόδοξες πολιτικές, ο Erdogan σκάβει τον λάκκο της - Νέα ιστορική πτώση «βλέπει» η Commerzbank

Τουρκική λίρα: Παρά τη στροφή σε ορθόδοξες πολιτικές, ο Erdogan σκάβει τον λάκκο της - Νέα ιστορική πτώση «βλέπει» η Commerzbank
Η πτώση και η επακόλουθη ανάκαμψη της λίρας έχουν κάνει τους ειδικούς να συνδέουν την τρέχουσα νομισματική κρίση με αυτή του 2018
Παρά τις σταθεροποιητικές κινήσεις που κάνουν οι αρχές στην Τουρκία, ερώτημα αποτελεί για τους traders προς τα πού θα κινηθεί το νόμισμα, αφ’ ης στιγμής σε αυτό το στοίχημα έχουν καεί ουκ ολίγες φορές, με τον Erdogan να σκάβει πραγματικά τον λάκκο τους.
Σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορεί και η Commerzbank, που εκτιμά νέα ιστορικά χαμηλά μέχρι το τέλος του 2021.
Οι traders που στοιχηματίζουν υπέρ της λίρας είδαν το τουρκικό νόμισμα να χάνει το 25% της αξίας του 2020, ωστόσο τώρα, με τη στροφή του προέδρου Erdogan προς πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές θεωρούν πως μπορεί να έρθουν καλύτερες ημέρες.
Η τρέχουσα νομισματική κρίση που ταλανίζει τη χώρα οδήγησε τον πρόεδρο της Τουρκίας να απολύσει τον διοικητή της Κεντρικές Τράπεζες, ενώ απομακρύνθηκε και ο γαμπρός του Τούρκου ηγέτη, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν υπουργός Οικονομικών.
Με την ανάληψη του τιμονιού της κεντρικής τράπεζας από τον Naci Agbal, ο οποίος ακολούθησε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια, το νόμισμα πρόσκαιρα ανέκαμψε.
Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν τη λήψη και άλλων μέτρων καθώς και την εφαρμογή και άλλων μεταρρυθμίσεων ώστε να πιστέψουν στη λίρα.
Lira has weakened eight years in a row
Η πτώση της λίρας αντανακλά την προβληματική δεκαετία που πέρασε τη Τουρκία και τα πολιτικά λάθη που οδήγησαν σε βαθιά ύφεση μια οικονομία 750 δισεκ. δολ.
Για να υποστηρίξουν το βυθιζόμενο νόμισμα, οι τουρκικές τράπεζες «έκαψαν» περισσότερα από 100 δισεκ. δολ. το 2020, σύμφωνα με όσα αναφέρει και η Goldman Sachs.
Το τουρκικό νόμισμα έφτασε στο σημείο να τύχει διαπραγμάτευσης σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου (1 δολάριο ισοδυναμούσε με 8,5793 λίρες).
Η στροφή προς πιο ορθόδοξες πολιτικές θα συνεχιστεί, καθώς μάλιστα πλέον δεν υπάρχει συναλλαγματικό απόθεμα, αναφέρει ο Victor Szabo της Aberdeen Asset Management.
«Ωστόσο, αν υπάρξει εξομάλυνση, θα υπάρξει κίνδυνος για πλήρη στροφή».
Η πρόσφατη περίοδος αδυναμίας της λίρας προκλήθηκε από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά, αντί να τα αυξήσει.
Από την άλλη, ο Erdogan στοχεύει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ επανειλημμένες φορές έχει ταράξει τις αγορές με τις αιρετικές ιδέες του για τον πληθωρισμό.
Μετά την πτώση της λίρα σε ιστορικά χαμηλά τον Νοέμβριο, οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο του Erdogan την οδήγησαν σε ανάκαμψη +10% - αν και το νόμισμα εξακολουθεί να έχει τη χειρότερη απόδοση με το αργεντίνικο πέσο.
«Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία στη λίρα είναι πολλά υποσχόμενη» αναφέρει ο Ulrich Leuchtmann της Commerzbank.
«Ωστόσο, πραγματική δοκιμασία θα είναι όταν η πρόθεση για ανάπτυξη έλθει σε σύγκρουση με τη νομισματική πολιτική».

H ανάκαμψη

Η πτώση και η επακόλουθη ανάκαμψη της λίρας έχουν κάνει τους ειδικούς να συνδέουν την τρέχουσα νομισματική κρίση με αυτή του 2018.
Το αν θα είναι διαφορετικά τα πράγματα μένει να φανεί.
Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου η λίρα επέκτεινε τα κέρδη της, αφού ο Agbal έχει δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει αυστηρή νομισματική πολιτική.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει συναλλαγματικά αποθέματα όταν οι συνθήκες της αγοράς είναι κατάλληλες.
Ο Piotr Matys της Rabobank αναφέρει πως το τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε να ενισχυθεί έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 δολάριο ανά 6 λίρες.
«Κίνδυνος υπάρχει σε περίπτωση που ο Agbal δεν μπορέσει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του.
Σε αυτή την περίπτωση θα τεθεί ζήτημα αξιοπιστίας».
Ακόμη, εάν η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, θα λάβει χώρα νέο ράλι, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Coex Partners, Henrik Gullberg.
Πάντως, παρότι οι χαράσσοντες πολιτική στη γείτονα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, οι traders της λίρας έχουν καεί ουκ ολίγες φορές.
Σύμφωνα δε με την Commerzbank, η ισοτιμία με το δολάριο θα κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά, με 1 δολάριο να ισοδυναμεί στο τέλος του 2021 8,75 λίρες.

www.bakingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης