Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επενδύσεις προστιθεμένης αξίας 12,5 δισ. ευρώ και 69.000 νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν τα δίκτυα 5G

Επενδύσεις προστιθεμένης αξίας  12,5 δισ. ευρώ και 69.000 νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν τα δίκτυα 5G
Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης των αδειών από το ελληνικό Δημόσιο,
Η μετάβαση της χώρας μας στα δίκτυα τηλεπικοινωνίας πέμπτης γενιάς (5G) θα δημιουργήσει 69.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η προστιθέμενη αξία των επενδύσεων ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αφορμή τη δημοπρασία για την άδεια χρήσης των συχνοτήτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πω τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μετριοπαθείς εκτιμήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης των αδειών από το ελληνικό Δημόσιο, διαδικασία από την οποία εξασφάλισε 372 εκατ. ευρώ.

Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρει:
«Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας για την παρουσία της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση συνιστά το μεγάλο ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το μεσημέρι της Τετάρτης.
Η δημοπρασία αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G. Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021

Η στρατηγική εξαρχής αποσκοπούσε τόσο στη μεγιστοποίηση των κρατικών εσόδων, όσο και στην δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.
Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε δώδεκα και πλέον μήνες πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας και περιλάμβανε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν. Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού.

Οικονομικές επιπτώσεις

Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.
Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης