Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πυρά Erdogan κατά ΗΠΑ: Καμία άλλη χώρα δεν έχει υποστεί τέτοιες κυρώσεις - Η αμυντική βιομηχανία μας θα γίνει πλήρως ανεξάρτητη

Πυρά Erdogan κατά ΗΠΑ: Καμία άλλη χώρα δεν έχει υποστεί τέτοιες κυρώσεις - Η αμυντική βιομηχανία μας θα γίνει πλήρως ανεξάρτητη
Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα εργαστεί δύο φορές που σκληρά ώστε η αμυντική βιομηχανία να γίνει πλήρως ανεξάρτητη
Λόγο για «εχθρική» ενέργεια και κατάφωρη επίθεση από τις ΗΠΑ κατά της τουρκικής κυριαρχίας έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, αναφερόμενος στις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400.
Ο Erdogan επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν έχει υποστεί κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA πέρα από Τουρκία, η οποία –όπως συμπλήρωσε- είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
«Οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα από το 2017.
Ως χώρα του ΝΑΤΟ είναι η πρώτη χώρα στην οποία επιβάλλονται» τόνισε και διερωτήθηκε «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;».
Παράλληλα, ο Erdogan επέμεινε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται διπλά προκειμένου να καταστήσει πλήρως ανεξάρτητη την αμυντική της βιομηχανία.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.
Η απόφαση θίγει τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), τον πρόεδρό της Ismail Demir και άλλους τρεις αξιωματούχους της Διεύθυνσης.
Με τις επιβληθείσες κυρώσεις, μπλοκάρονται τα περιουσιακά στοιχεία και των τεσσάρων Τούρκων αξιωματούχων στις ΗΠΑ και απαγορεύεται η είσοδός τους στη χώρα. Επιπλέον, προβλέπεται η απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών, δανείων και πιστώσεων προς τη Διεύθυνση.

Η επικοινωνία Michel με Erdogan

Αναμφίβολα, η αμερικανική κίνηση έχει τη σημασία της καθώς ήρθε λίγα 24ωρα μετά την άνευρη απόφαση της Συνόδου Κορυφής να μεταθέσει, ουσιαστικά, κάθε απόφαση για λήψη περιοριστικών μέτρων εναντίον της Άγκυρας για το 2021, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, ο Erdogan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Michel τηλεφώνησε στον Erdogan για να τον ενημερώσει για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και για να ανταλλάξουν απόψεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία οραματίζεται να οικοδομήσει ένα μέλλον μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως θεωρούν ένα παράθυρο ευκαιρίας κάθε θετικό βήμα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.
Ενώ η Τουρκία θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ κάποιοι καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες για να δημιουργήσουν κρίση ανέφερε ο Erdogan και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ πρέπει να απαλλαγούν από αυτόν τον φαύλο κύκλο το συντομότερο δυνατό.
Η Τουρκία τονίζει επανειλημμένως ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει ξανά τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά η ελληνική πλευρά συνεχώς αποφεύγει τις συνομιλίες με νέες δικαιολογίες και τις τελευταίες εβδομάδες κάνει προκλητικά βήματα, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης