Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άμεσα η έγκριση του εμβολίου της Moderna στις ΗΠΑ - Επίσπευση έγκρισης του εμβολίου της Pfizer στην ΕΕ - Στους 1,63 εκατ. οι νεκροί

Άμεσα η έγκριση του εμβολίου της Moderna στις ΗΠΑ - Επίσπευση έγκρισης του εμβολίου της Pfizer στην ΕΕ - Στους 1,63 εκατ. οι νεκροί
Μετά τις πιέσεις από τη Γερμανία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εγκρίνει στις 21/12 το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech - Στα 73 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Aπό ώρα σε ώρα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της εταιρίας Moderna στις ΗΠΑ ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες 15/12, στις 21 Δεκεμβρίου - και όχι στις 29 Δεκεμβρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο - αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΕ για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για τον κορωνοϊό.
Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις Ευρωπαίων ηγετών και ειδικά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 21 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει για τη χρήση του εν λόγω εμβολίου.
Η απόφαση έγκρισης θα ληφθεί οκτώ μέρες νωρίτερα από τον προγραμματισμό που είχε εξαγγείλει ο Οργανισμός, με έδρα το Άμστερνταμ.
«Μετά την παραλαβή προχθές το απόγευμα πρόσθετων δεδομένων που ζήτησε η CHMP από την εταιρεία (σ.σ.: Pfizer / Biontech) κι εν αναμονή του αποτελέσματος της αξιολόγησής της, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση της CHMP για τις 21 Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί (σ.σ.: η έγκρισή του) εάν είναι δυνατόν. Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα διατηρηθεί εάν χρειαστεί», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Οργανισμού, «ο ρυθμός προόδου εξαρτάται από μια αξιόπιστη και πλήρη αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας και καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα πρόσθετων πληροφοριών από την εταιρεία για να απαντήσει σε ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης».
«Η Επιτροπή CHMP θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της το συντομότερο δυνατό χρονικό σημείο και μόνο όταν τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι αρκετά ισχυρά και πλήρη για να προσδιορίσουν εάν τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων του», σημειώνεται.
«Μόλις η CHMP συστήσει άδεια κυκλοφορίας, η Κομισιόν θα ακολουθήσει γρήγορα τη διαδικασία λήψης αποφάσεών της με σκοπό τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας με ισχύσε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ εντός ημερών», τονίζει ο ΕΜΑ.
 
Von der Leyen: Εντός του 2020 οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020.
«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου για το θέμα της έγκρισης του εμβολίου, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση.
 

Χριστούγεννα με lockdown στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προσανατολίζονται προς αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και προς επαναφορά των lockdown σε μια ύστατη προσπάθεια να προλάβουν την εξάπλωση του ιού και να αποτρέψουν ένα τρίτο κύμα από τις αρχές του 2021.
Η Γερμανία μπαίνει από σήμερα Τετάρτη 16/12 σε αυστηρό εθνικό lockdown έως τις 10/1, όπως και η Ολλανδία, ενώ πιθανό είναι να ακολουθήσει και η Ιταλία και ενώ μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Σουηδία, η οποία αν και δεν εφάρμοσε ούτε lockdown ούτε περιοριστικά μέτρα, φαίνεται πως χάνει το στοίχημα καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, με τους γιατρούς να προειδοποιούν πως πολύ σύντομα είναι πιθανό να εξαντληθούν οι κλίνες ΜΕΘ.
Αντίστοιχη πάντως είναι η εικόνα και στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 300.000 και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid είναι περισσότεροι από 109.000, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα τρίμηνο δοκιμασίας του δημόσιου συστήματος υγείας που δεν έχει προηγούμενο στην έως χθες ιστορία του.
Την ίδια ώρα, η FDA βρίσκεται ένα βήμα πριν την έγκριση και του εμβολίου της Moderna, με την έκθεση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων να αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 94,1%.

ΗΠΑ: Εντός της εβδομάδας η έγκριση του εμβολίου της Moderna από τον FDA

Εξαιρετικά προστατευτικό για ενήλικες αποτρέποντας τις περιπτώσεις εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης Covid-19 είναι το εμβόλιο της Moderna, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Με βάση τα ενθαρρυντικά ευρήματα, ο FDA σκοπεύει να χορηγήσει άδεια έκτακτης ανάγκης για τη χρήση του εμβολίου την Παρασκευή (18/12/2020), ανέφεραν στους New York Times άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια του FDA.
Η απόφαση θα δώσει σε εκατομμύρια Αμερικανούς πρόσβαση σε ένα δεύτερο εμβόλιο κορωνοϊού από την επόμενη εβδομάδα.
Η έκθεση της FDA επιβεβαιώνει την προηγούμενη εκτίμηση της Moderna ότι το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,1% σε μια δοκιμή 30.000 ατόμων.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πυρετός, πονοκέφαλος και κόπωση, ήταν δυσάρεστες αλλά όχι επικίνδυνες, σύμφωνα με την φαρμακευτική εταιρεία.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνίες το περασμένο καλοκαίρι με τη Moderna και την Pfizer για να παραδώσει συνολικά 200 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna για το δεύτερο τρίμηνο, αυξάνοντας τον αριθμό των Αμερικανών που μπορούν να εμβολιαστούν σε 150 εκατομμύρια.



Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 73.270.108 και οι νεκροί σε 1.630.211
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 16.636.487 και σε νεκρούς με 302.689
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 181.835 και τρίτη σε κρούσματα με 6.927.145
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 143.709 και τέταρτο το Μεξικό με 114.298
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 65.011 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.656.601 και πέμπτη η Γαλλία με 2.433.859
- Έκτο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.874.867, έβδομη η Τουρκία με 1.866.345 και όγδοη η Ιταλία με 1.855.737
- Ένατη η Ισπανία με 1.751.884 και δέκατη η Αργεντινή με 1.503.222
Image

ΗΠΑ: Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Πάνω από 300.000 οι νεκροί

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 300.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 16,5 εκατομμύρια.
Με τους ειδικούς επιστήμονες να προειδοποιούν πως οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι οι χειρότεροι που θα έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία του το αμερικανικό δημόσιο σύστημα υγείας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα εμβόλια κατά της covid 19.
Η Sandra Lindsay, νοσηλεύτρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο στις ΗΠΑ
«Δεν ένιωσα διαφορετικά απ΄ό,τι αν έκανα ένα οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.
Αισθάνομαι αισιόδοξη χθες, ανακουφισμένη.
Νιώθω σα να πλησιάζει η λύτρωση.
Ελπίζω αυτό να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλος μιας πολύ οδυνηρής περιόδου στην ιστορία μας» ανέφερε η Lindsay, με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo να χειροκροτά και να υποστηρίζει πως «έτσι είναι οι ήρωες».
Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν σε κάποια επιλεγμένα νοσοκομεία σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως στο Λος Άντζελες, στη Νέα Ορλεάνη, κα.
Πολλοί από αυτούς τους εμβολιασμούς έγιναν σε απευθείας μετάδοση από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στους Αμερικάνους πολίτες πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Είναι χαρακτηριστικό πως καθημερινά καταγράφεται ρεκόρ όσον αφορά τους ασθενείς με covid που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία – ξεπέρασαν τους 109.000 – και ενώ καθημερινά καταγράφονται περίπου 2.400 θάνατοι.
Σημειώνεται πως η διαδικασία διανομής των πρώτων 2,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου άρχισε την περασμένη Κυριακή 13/12 και βάσει του σχεδιασμού, πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό και οι ένοικοι οίκων ευγηρίας, οι εργαζόμενοι σε βασικούς τομείς, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Στο πλαίσιο του εθνικού πρωτοκόλλου ασφαλείας που έχει στόχο να διασφαλίσει τη συνέχεια της κυβέρνησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, μέλη του Κογκρέσου και δικαστικοί επίσης θα εμβολιαστούν από τους πρώτους κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι σαφείς και προειδοποιούν πως θα χρειαστούν μήνες έως ότου τα εμβόλια διατεθούν στο ευρύ κοινό και κτίσουν το περίφημο «τείχος της ανοσίας» και για αυτό το λόγο συστήνουν να τηρούνται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Image
Διαδοχικά lockdown στην Ευρώπη

Στη λύση του lockdown επιστρέφουν και πάλι μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, καθώς αδυνατούν να περιορίσουν το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η Γερμανία, από σήμερα Τετάρτη 16/12 ως και τις 10/1/2021 εισέρχεται οριστικά πλέον σε γενικευμένο, εθνικό lockdown.
Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Merkel ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλα τα  καταστήματα τα οποία δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης ενώ απηύθυνε έκκληση στους  εργοδότες να κλείσουν τα γραφεία, συστήνοντας παράλληλα στα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι.
Οι αυστηρότεροι περιορισμοί, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης συγκεντρώσεων την Πρωτοχρονιά, θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το «χαλαρό» lockdown που υιοθέτησε έως προχθές η χώρα δεν κατάφερε να ανακόψει το κύμα κρουσμάτων και θανάτων.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild αναφέρει ότι τόσο η καγκελάριος Merkel όσο και ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn πιέζουν ώστε η έγκριση να δοθεί στις 23/12 και όχι στις 29/12 όπως έχει προγραμματιστεί.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση.
«Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους.
Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Κρίνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει δράση» είχε αναφέρει την περασμένη Κυριακή ο Spahn.

Lockdown σε Ολλανδία, ακολουθεί και η Ιταλία

Σε αυστηρό lockdown θα μπει από σήμερα Τετάρτη 16/12 και για διάστημα πέντε εβδομάδων και η Ολλανδία.
Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι ότι την περίοδο των εορτών θα επιτρέπονται μέχρι δύο καλεσμένοι άνω των 12 ετών ανά σπίτι, ότι θα είναι κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις, ότι θα σταματήσουν τα σχολεία ενώ ανοιχτές θα μείνουν μόνο οι επιχειρήσεις με αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κοκ.
Προς αυστηρότερο lockdown οδεύει για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η Ιταλία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.
 «Χρειάζονται τώρα νέοι περιορισμοί ...
Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος ένα τρίτο κύμα, επειδή αυτό θα είναι καταστροφικό και από την άποψη των ανθρώπινων απωλειών» ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα La Stampa ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τη στιγμή που μετρά περισσότερους από 65.000 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας.
Ο Conte  δήλωσε πως η εκστρατεία του εμβολιασμού θα πρέπει να καλύψει περίπου 10 έως 15 εκατομμύρια ανθρώπους για να έχει «αποτελεσματικό αντίκτυπο στην ανοσία» και πως αυτός ο στόχος θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος της άνοιξης ή το αργότερο πριν από το καλοκαίρι.
Τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Ιταλία προβλέπουν πως από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια προβλέπεται να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Image
Γαλλία: Επέκταση του lockdown ως 7/1 - Δεν απέδωσαν τα μέτρα

Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες, άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Όμως, τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν και η κυβέρνηση Macron ανακοίνωσε συνέχιση του μερικού lockdown και μέσα στις γιορτές, το οποίο κρατά κλειστά θέατρα, κινηματογράφους Μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού και διασκέδασης και πέραν της 15ης Δεκεμβρίου.
Αρχικά η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στο άνοιγμα αυτών των χώρων για τις ημέρες των γιορτών όμως η νέα απόφαση παραπέμπει το άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου 2021.
Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία ήρθη στις 7/12 το lockdown για να εισέλθει σε μερικό lockdown έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Προς καραντίνα και το Λονδίνο

Προς καραντίνα πάντως οδεύει και το Λονδίνο, το οποίο, μαζί με άλλες πόλεις της νότιας Αγγλίας, θα περάσει χθες τα μεσάνυχτα στο τρίτο και ύψιστο επίπεδο συναγερμού όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού.
Η απόφαση αυτή αποτελεί προσπάθεια να αποτραπεί η κατάρρευση των νοσοκομείων, σε περίπτωση που τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Υπό το καθεστώς το νέου αυτού lockdown κλείνουν ξενοδοχεία, παμπ, εστιατόρια, κινηματογράφοι, μουσεία, ενώ η τηλεργασία θα ισχύσει για ακόμα περισσότερους εργαζόμενους.
Η Αγγλία άφησε πίσω της το lockdown στις 2/12 και επέστρεψε στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το σύστημα αυτό θα είναι σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021 και θα επανεξετάζεται το καθεστώς του περιορισμού των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στη Σουηδία – Ραγδαία εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία

Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Σουηδία, η οποία σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Δύσης δεν επέβαλλε lockdown ούτε κατέστησε υποχρεωτική την χρήση μάσκας, αλλά συνέστησε στους πολίτες της να τηρούν οικειοθελώς τον κανόνα της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή.
Ωστόσο, και παρά αυτή τη στρατηγική της, η Σουηδία «γονατίζει» από το β’ κύμα της επιδημίας καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας, 2.406 ασθενείς με την COVID-19 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, αριθμός ελαφρά χαμηλότερος από τους 2.412 που καταγραφόταν την 20ή Απριλίου, στην κορύφωση του λεγόμενου πρώτου κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Ωστόσο, γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται εδώ και αρκετό καιρό στα όρια τους – σημειώνεται πως το τελευταίο έτος καταγράφηκαν πολλές παραιτήσεις γιατρών της πρώτης γραμμής – ενώ εξαντλούνται και οι κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με covid.
Αναφέρεται μάλιστα πως Φινλανδία και Νορβηγία είναι έτοιμες να συμβάλλουν τη Σουηδία σε περίπτωση που διατυπωθεί και επίσημα τέτοιο αίτημα.
Η Σουηδία, αν και κινείται πολύ χαμηλότερα σε αριθμό θανάτων σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), έχει υποστεί πολύ σφοδρότερο «χτύπημα» σε σύγκριση με Φινλανδία και Νορβηγία, καθώς το τελευταίο μήνα κατέγραψε 1.400 θανάτους έναντι 100 στη Νορβηγία και 80 στην Φινλανδία.
Συνολικά η Σουηδία μετρά 7.514 νεκρούς.

Υποχωρεί η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία – Μια ανάσα από τα 10 εκατ. κρούσματα

Σαφείς τάσεις υποχώρησης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τείνουν να φτάσουν στα 10 εκατομμύρια.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 22.065 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται στα 9,9 εκατομμύρια.
Ο αριθμός αυτός κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται σε ημερήσια βάση από την 4η Ιουλίου.
Επιπλέον, άλλοι 354 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο τους να αγγίζει τους 143.709 νεκρούς.
Σημειώνεται πως η Ινδία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού και τρίτη σε θανάτους πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Επιβραδύνεται ο κορωνοϊός στη Βραζιλία – Συναγερμός σε Αργεντινή, Περού

Τάσεις επιβράδυνσης καταγράφει τα τελευταία δύο 24ωρα η επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία, αν και σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής έχει σημάνει συναγερμός.
Η Λατινική Αμερική είναι από τις πλέον πληττόμενες περιοχές του πλανήτη, με περισσότερα από 14 εκατομμύρια κρούσματα, αν και τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί η σφοδρότητα της επιδημίας.
Στη Βραζιλία, τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν 25.193 νέα κρούσματα και 433 θάνατοι από COVID-19.
Συγκεκριμένα, η Βραζιλία μετρά 6.927.145 κρούσματα και 181.835 νεκρούς.
Εν τω μεταξύ, καλύτερη είναι η εικόνα και στο Μεξικό όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.930 κρούσματα του SARS-CoV-2 και αναφέρθηκαν ότι 345 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν.
Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 114.298 θάνατοι επί συνόλου 1.255.974 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.
Σημειώνεται πως το Μεξικό είναι τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων.
Την ίδια στιγμή η Αργεντινή έγινε η ένατη χώρα παγκοσμίως που ξεπέρασε τα 1,5 εκατομμύρια κρούσματα.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 5.062 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 1.503.222.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο άλλοι 275 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 41.041.
Η χώρα κατάφερε πάντως να περιορίσει την έξαρση των κρουσμάτων, που είχαν φθάσει στην κορύφωσή τους, με 18.326 να καταγράφονται μέσα σε μια μέρα τον Οκτώβριο.
Συναγερμός όμως έχει σημάνει και στο Περού, όπου οι υγειονομικές αρχές διαπιστώνουν αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας από 18 ως 29 ετών.
Συνολικά έχουν καταγράψει 190.515 τέτοιες περιπτώσεις από τον Μάρτιο ως τον Δεκέμβριο.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν επιβεβαιωθεί 5.609 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους αυτού του ηλικιακού φάσματος στο Περού, εντείνοντας την ανησυχία των αρχών για την εκδήλωση δεύτερου κύματος.
Το Περού πλησιάζει το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων, συνολικά ανέρχονται σε 984.973, ενώ 36.677 άνθρωποι έχουν υποκύψει στη νόσο που προκαλεί.

Κορωνοϊός: Κανείς θάνατος από το Μάιο στην Κίνα

Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου έχει να αναφερθεί κάποιος νέος θάνατος λόγω του ιού από τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα από 16 που ήταν την προηγούμενη.
Από τα 17 κρούσματα, τα 14 ήταν εισαγόμενα ενώ δύο εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και ένα στην επαρχία Σετσουάν.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, που το υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 8, από 9 προηγουμένη.
Άλλοι 18 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 312 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων οι επτά σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.758 κρουσμάτων.
Image
Επιφυλάξεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη για το εμβόλιο

Και ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία, Καναδά και ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός, οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις έχουν έναν ακόμα μεγάλο σκόπελο να ξεπεράσουν.
Τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις που διατυπώνει ένα αρκετά σημαντικό μέρος τόσο των Αμερικάνων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι και παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν, γεγονός που με τη σειρά του είναι ικανό να τινάξει «στον αέρα» κάθε σχεδιασμό για μια σταδιακή επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, δείχνει ότι το 35% των γυναικών στις ΗΠΑ «δεν ενδιαφέρεται πολύ» ή «καθόλου» να εμβολιαστεί, σε αντίθεση με το 55% που λέει ότι ενδιαφέρεται «πολύ» ή «κάπως» να εμβολιαστεί.
Αντιθέτως, το 68% των ανδρών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, ενώ συνολικά το 61% δήλωσε ότι είναι ανοικτό στον εμβολιασμό.
Επιφυλακτικοί όμως είναι και οι Ευρωπαίοι.
Δημοσκόπηση της Ipsos Mori, έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Γάλλοι (46%) δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να εμβολιασθούν, ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και περισσότεροι από το 40% των Πολωνών και των Ούγγρων.
Πάντως, οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιστροφή στην κανονικότητα, εάν δεν εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού - τουλάχιστον το 70% -, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ανοσία που θα «αδρανοποιήσει» την ισχύ του ιού.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία

Δύσπιστο όμως εμφανίζεται και το 59% των Ρώσων για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο πάντως εμφανίζεται πλέον να αντιμετωπίζεται πιο θετικά από τη Δύση, ιδιαίτερα ύστερα από τη συμφωνία και με την AstraZeneca για κοινές κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα εμβόλια της κατά της covid 19.
Εκτιμάται ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανό να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα τους.
Εν τω μεταξύ, κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία ενώ πλέον αναμένεται να εμβολιαστούν από προχθές 14/12 και οι πρώτοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί προσφάτως σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Προτεραιότητα θα έχουν και πάλι τα άτομα που είναι άνω των 80 ετών, όπως και οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό αυτών των μονάδων.
Με τους ρυθμούς που εξελίσσονται οι εμβολιασμοί, εκτιμάται ότι αρκετά εκατομμύρια Βρετανών θα έχουν εμβολιαστεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Εμβολιασμοί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm

Στους πρώτους εμβολιασμούς προχώρησαν προχθές Δευτέρα 14/12 και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου και εκεί έχει εγκριθεί το εμβόλιο της Sinopharm.
Η αρχή έγινε στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπού Ντάμπι. του οποίου οι κάτοικοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας των υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, τουλάχιστον 45 νοσοκομεία και κλινικές εφοδιάστηκαν με το εμβόλιο της Sinopharm, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές των Εμιράτων, έχει αποτελεσματικότητα 86%. 
Καμία μελέτη για το θέμα αυτό δεν έχει ωστόσο δημοσιευθεί από κινεζικής πλευράς, προκαλώντας επικρίσεις για έλλειψη διαφάνειας.
Τα Εμιράτα κατέγραψαν επίσημα τουλάχιστον 186.000 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας και 618 θανάτους.

Moderna: Στις 12 Ιανουαρίου 2021 η έγκριση του εμβολίου από την ΕΕ 

Η Moderna αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της COVID-19 στα μέσα Ιανουαρίου και είναι έτοιμη να αρχίσει τη διανομή αμέσως μετά, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής της μονάδας στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.
«Αναμένουμε έγκριση για την ΕΕ και άρα για τη Γερμανία στις 12 Ιανουαρίου», δήλωσε προχθές ο Dan Staner στην εφημερίδα.
«Μόλις θα έχουμε την έγκριση, μπορούμε να κάνουμε διανομή», ανέφερε.

Sputnik V: Αποτελεσματικότητα άνω του 90% και στους τρεις ελέγχους των κλινικών δοκιμών

Το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας κατά του κορωνοϊού αποδεικνύεται τελικά πάνω από 90 % αποτελεσματικό μετά από ανάλυση τριών ελέγχου κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, αναφέρει η σελίδα του εμβολίου στο Twitter.
«Η ανάλυση δεδομένων στο τελικό σημείο ελέγχου των δοκιμών έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,4%.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η πρόοδος στο τελικό σημείο ελέγχου επέτρεψε την τελική απόδειξη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90%» αναφέρει το δελτίο τύπου δημοσιεύτηκε στο Twitter είπε.
Στο πρώτο σημείο ελέγχου, το εμβόλιο παρουσίασε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92%, στο δεύτερο σημείο 91,4%.
Το εμβόλιο έδειξε 100% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών περιπτώσεων κορωνοϊού.
Τώρα δοκιμές μπορούν να προχωρήσουν στο τελικό σημείο ελέγχου.
Το ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέγια θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα σε ένα διεθνές ιατρικό περιοδικό.
Στη συνέχεια θα συντάξει αναφορά με σκοπό την ταχεία έγκριση του Sputnik V σε διάφορες χώρες.

Curevac: Αρχίζει η τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών

Την έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Curevac.
«Η Curevac ξεκινά την παγκόσμια φάση 2b/3 των κλινικών δοκιμών της που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση του υποψήφιου εμβολίου της» ανακοίνωσε η εταιρεία, αναφέροντας ότι οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και σε αυτές θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 35.000 εθελοντές.
Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Curevac είχε ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με μια έρευνα που διεξήχθη στο Περού και τον Παναμά και τη συμμετοχή 690 εθελοντών. 
Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά αναμένεται να δημοσιευθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, διευκρίνισε η φαρμακοβιομηχανία. 
Η εταιρεία διαθέτει δεκάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά της covid-19. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρατήσει 225 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου και μπορεί να παραγγείλει έως και 180 εκατομμύρια ακόμη “μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό”. 

Αποτυχία για το εμβόλιο της Sanofi/ GlaxoSmithKline

Δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021 το εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi και της βρετανικής GlaxoSmithKline, καθώς όπως ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.
«Το πρόγραμμα καθυστερεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανοσολογική αντίδραση στους πιο ηλικιωμένους» επεσήμαναν οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες διευκρίνισαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νέα έρευνα το 2021 προκειμένου να έχουν καταλήξει σε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ως το τέλος του έτους αυτού.
Πλέον αναμένουν το εμβόλιό τους κατά της covid-19 να είναι διαθέσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ αρχικά σκόπευαν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να παραδώσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.
Η Sanofi είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκόπευε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης σε ανθρώπους στα τέλη Δεκεμβρίου.
Όμως τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρώτης και δεύτερης φάσης έδειξαν αντίδραση κατώτερη της αναμενόμενης.
Η ανοσολογική αντίδραση στους ενήλικες 18 με 49 ετών «ήταν αντίστοιχη με αυτή των ασθενών που ανέρρωσαν από covid-19, όμως η αντίδραση ήταν ανεπαρκής στους πιο ηλικιωμένους» ανέφεραν οι εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης