Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο σκοτάδι αφήνουν οι εισηγμένες τους επενδυτές για τις επιπτώσεις του COVID 19 στα οικονομικά τους μεγέθη

tags :
Στο σκοτάδι αφήνουν οι εισηγμένες τους επενδυτές για τις επιπτώσεις του COVID 19 στα οικονομικά τους μεγέθη
Ο λογαριασμός έρχεται το Μάρτιο του 2021
Λειψή ενημέρωση έχουν οι επενδυτές από την πλειονότητα των εισηγμένων  επιχειρήσεων αναφορικά με τις επιπτώσεις του COVID 19 στα οικονομικά  τους μεγέθη και την ίδια στιγμή κρατούν κλειστά τα βιβλία  για το λογαριασμό  της ζημίας από το δεύτερο lockdown.
Και οι παραινέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τις εισηγμένες για περισσότερη πληροφόρηση προς του επενδυτές  εξαιτίας  του κορωνοϊου έπεσαν στο κενό.  
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με επιστολή που έστειλε στις διοικήσεις τις παρότρυνε να δώσουν στη δημοσιότητα όποια σημαντική ενημέρωση έχουν  στους επενδυτές,για να μπορέσουν να εκτιμήσουν τη νέα κατάσταση και πόσο θα επιβαρύνει τα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρονταν ότι οι οικονομικές υπηρεσίες  των εταιρειών θα πρέπει να συμπεριλάβουν κάθε γνωστή έως σήμερα σημαντική πληροφορία, ιδίως σχετική με τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του COVID-19, στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη τους, στις προοπτικές ή στη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις διαφάνειας που προβλέπει ο Κανονισμός για την Κατάχρηση της Αγοράς.”
Τα στελέχη των εισηγμένων όμως στάθηκαν κυρίως στο πιο ευνοϊκό τμήμα της επιστολής που προσδιόριζε ότι οι επενδυτές πρέπει να ενημερωθούν  για την πορεία των μεγεθών τους στο εννεάμηνο του έτους.
 
Τι ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Συγκεκριμένα ζητούσε να παρέχεται ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με τις τη διαμόρφωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών τους κατά το γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2020 και τις εξελίξεις στην δραστηριότητά τους. Ειδικότερα, στην εν λόγω ανακοίνωση θα πρέπει να περιλαμβάνονται ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, τα ακόλουθα: α) τα έσοδα από πωλήσεις, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT), και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), για το γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2020 και σε σωρευτική βάση,καθώς και τα αντίστοιχα συγκριτικά μεγέθη της περσινής περιόδου, β) σημαντικές μεταβολές στη δανειακή θέση ή/και κεφαλαιακή διάρθρωση, καθώς και λοιπά μεγέθη της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2020 .

Οι Εισηγμένες δεν το …έχουν με την ενημέρωση

Οι επιχειρήσεις όταν κατανόησαν ότι το περιεχόμενο της επιστολής δεν είχε το  στοιχείο της υποχρεωτικότητας και της επιβολής προστίμων  στην περίπτωση που δεν εφαρμόσουν την οδηγία.
 Ο ρυθμιστής της αγοράς δηλαδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κινήθηκε στην κατεύθυνση της παρότρυνσης και προέτρεψε τις διοικήσεις να δίνουν πληροφορίες στους επενδυτές κατά πόσο έχει επηρεαστεί  το ταμείο της εταιρείας από την καραντίνα και γενικότερα από την πανδημία.
Οι διοικήσεις όταν κατάλαβαν τον προαιρετικό χαρακτήρα της επιστολής, επέλεξαν να δώσουν μόνο οικονομικά στοιχεία του εννεαμήνου  ενώ  απέφυγαν επιμελώς να ανταποκριθούν στο βασικό αίτημα της Επιτροπής  Κεφαλαιαγοράς.  
 
Το θετικό παράδειγμα του Jumbo:  

Η έρευνα του BN έδειξε ότι οι 7 στις 10 εισηγμένες κράτησαν τις πληροφορίες για το εαυτό τους αφήνοντας στο σκοτάδι τους επενδυτές.
Ωστόσο υπήρξε το φωτεινό παράδειγμα της Jumbo με τη διοίκηση του Απόστολου Βακάκη να δίνει από τον περασμένο Μάρτιο πληροφορίες στους επενδυτές για τον κύκλο εργασιών και πόσο επλήγη  από την πανδημία.
Ωστόσο υπήρξαν εκείνες οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται εκτός του λιανεμπορίου και ανταποκρίθηκαν στο αίτημα  της Ε.Κ. γράφοντας όταν δεν έχουν καμία επίπτωση από τον COVID 19

O λογαριασμός θα έρθει τον Μάρτιο του 2021.

Οι επενδυτές και μικρομέτοχοι  των εισηγμένων  θα πληροφορηθούν με κάθε  επισημότητα τον ερχόμενο Μάρτιο της νέας χρονιάς, όταν δημοσιοποιηθεί ο λογαριασμός της ζημιάς μέσα από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της χειρότερης χρονιάς των τελευταίων δεκαετιών καθώς η εκδήλωση  της πανδημίας μετέβαλε τις οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πάντως το χρηματιστηριακό ράλι των μετοχών φέρνει σε δεύτερη μοίρα τι είπαν και τη δεν είπαν οι εισηγμένες αφού η επενδυτική κοινότητα προεξοφλεί  ότι η πανδημία θα είναι παρελθόν από τα μέσα του 2021 χάρη στην κυκλοφορία εμβολίων κατά του COVID19.          
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης