Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιορτινός «μποναμάς» με διαγραφές δανείων ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε 145.000 επιχειρήσεις

Γιορτινός «μποναμάς» με διαγραφές δανείων ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε 145.000 επιχειρήσεις
Δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να «σβήσει» η κυβέρνηση σε 145.000 επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και παραμένουν οικονομικά ευάλωτες
Δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να «σβήσει» η κυβέρνηση σε 145.000 επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και παραμένουν οικονομικά ευάλωτες από την πανδημική κρίση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και εξετάζεται στη βάση των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού προβλέπει την «αναδρομική» διαγραφή του 50% των φτηνών δανείων που έλαβαν οι προηγούμενες εταιρείες στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Με αυτό τον τρόπο τα νομικά πρόσωπα θα επιστρέψουν στο κράτος το 50% του δανείου, ενώ το άλλο 50% θα θεωρηθεί επιδότηση και θα δοθεί ως δώρο -όπως έγινε άλλωστε με την τέταρτη φάση και θα ισχύσει τουλάχιστον για τον πέμπτο κύκλο που αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Οι τελικές αποφάσεις για το μέτρο που θα έρθει με τη μορφή νομοθετικής διάταξης στη Βουλή θα κλειδώσουν τις επόμενες μέρες, ενώ όλες οι ενέργειες από το Γενικό Λογιστήριο γίνονται στη βάση της ίσης μεταχείρισης των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ας σημειωθεί ότι από την πρώτη κιόλας εφαρμογής αυτού του προγράμματος το οικονομικό επιτελείο είχε αφήσει «παράθυρο» μερικής επιστροφής αυτών των δανείων.
Αυτό που δεν είχε «κλειδώσει» ήταν το ύψους του ποσού που δεν θα επέστρεφε η επιχειρηματική κοινότητα στο ελληνικό κράτος.

Το αναδρομικό κούρεμα

Το αναδρομικό «κούρεμα» κατά 50% των κρατικών δανείων που δόθηκαν στις επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι ένα από τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας που ζητάει ο εμπορικός κόσμος.
Οπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς, το λιανεμπόριο χάνει και τις τελευταίες ελπίδες αξιοποίησης της εορταστικής περιόδου, καθώς η μέθοδος «click away» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τον χριστουγεννιάτικο τζίρο.
Σημειώνεται ότι στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής καταβλήθηκαν 3,369 δισ. ευρώ σε περίπου 145.000 επιχειρήσεις ενώ στον τέταρτο κύκλο μοιράστηκαν 2,16 δισ. ευρώ σε 444.170 ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Η ανάσα ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις από τους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής φτάνει τα 5,5 δισ ευρώ .


Για το επιστρεπτέο τμήμα των φτηνών κρατικών δανείων έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις.
Τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί η πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, ενώ στον κύκλο αυτό θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που άρχισαν να λειτουργούν μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020.
Το 50% της κρατικής ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο της διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης