Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κατακρήμνιση τζίρου 71% στα ΚΑΕ έως 11/2020 - Δυσοίωνες προβλέψεις για -50% το 2021

tags :
Κατακρήμνιση τζίρου 71% στα ΚΑΕ έως 11/2020 - Δυσοίωνες προβλέψεις για -50% το 2021
Πτώση κατά 71% εμφανίζουν στις πωλήσεις τους τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (Dufry) εξαιτίας της συρρίκνωσης της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακούς σταθμούς
Πτώση κατά 71% εμφανίζουν στις πωλήσεις τους τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (Dufry) εξαιτίας της συρρίκνωσης της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακούς σταθμούς.
Η πτώση, η οποία αφορά το πρώτο εννιάμηνο του 2020 οδηγεί, σε προβλέψεις οι οποίες είναι δυσοίωνες για τον ελληνικό τουρισμό καθώς, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, οι πωλήσεις των ΚΑΕ το 2021 εκτιμάται θα εμφανίσουν μείωση 50%.
Βεβαίως, οι εκτιμήσεις αυτές πραγματοποιούνται δίχως να υπάρχει ακόμα ακριβής εικόνα για τις τουριστικές αφίξεις.
Οι τελευταίες θα κρίνουν την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα μετά τον Μάρτιο και εφόσον ξεκινήσει, διεθνώς, μια αντίστροφη τάση στα κρούσματα και θανάτους λόγω της πανδημίας.      
Παρά την δραματική πτώση του τζίρου, η θυγατρική της Ελβετικής Dufry συνεχίζει τις επενδύσεις και στο εννιάμηνο αυτές ανήλθαν στα  20 εκατ. ευρώ πραγματοποιούν τα ελληνικά καταστημάτα Αφορορολογήτων Ειδών ( θυγατρική της Dutyfry).
Συγκεκριμένα, στα εν εξελίξει έργα  τα οποία αφορούν τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Κω, Σάμου, Κεφαλονιάς και Σαντορίνης.
Απο την αρχή του χρόνου έως τις 30 Νοεμβρίου, οι πωλήσεις σ ολα τα καταστήματα Αφορολογήτων ειδών εμφάνισαν πτώση κατά 71%.
Τον περασμένο μήνα, η πτώση του κύκλου εργασιών ήταν ακόμα μεγαλύτερη καθώς μειώθηκε κατά 82%. Το 2019 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ, ενω το 2020 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 85-90 εκατ. ευρώ.

Συνεχής πτώση τζίρου

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dufry στην Ελλάδα, το αεροδρόμιο Αθηνών εμφάνισε πτώση 71%, τα περιφερειακά Αεροδρόμια εμφάνισαν πτώση 75%, οι σταθμοί στα σύνορα 73% και τα λιμάνια είχαν την χειρότερη είκονα με πτώση πωλήσεων κατά 93%. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας για το 2021, η πτώση των πωλήσεων θα συνεχιστεί και παρόλο που δεν υπάρχει εικόνα για το πως θα κινηθεί η επιβατική κίνηση, οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν κατά 50% χαμηλότερα σε σύγκριση με τη  φετινή χρονιά.
Η νέα “κανονικότητα”, όπως αυτή θα διαμορφωθεί, μετά τους εμβολιασμούς αναμένεται απο το 2022.
Οι κατηγορίες των προϊόντων στις οποίες σημειώνονται  οι υψηλότερες πωλήσεις είναι τα αρώματα/καλλυντικά, τσιγάρα, ποτά και ακολουθούν τα ελληνικά τρόφιμα.
Η ελληνική θυγατρική της Dufry απασχολεί 1600 άτομα προσωπικό εκ των οποίων 700 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής και 800 είναι εργαζόμενοι.
Επίσης, την καλοκαιρινή περίοδο ως εποχιακό προσωπικό απασχολήθηκαν 596 εργαζόμενοι.
Η εταιρεία παρά τις θετικές ταμειακές ροές έλαβε πρόσφατα έλαβε δάνειο 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας.
Στην ελληνική θυγατρική σημειώθηκαν πρόσφατα διοικητικές αλλαγές, έτσι πρόεδρος είναι ο κ. Γ. Βελέντζας, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Alberto Iglesias και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο δρ. κ. Π. Βελέντζας.    

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης