Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου 1 ή 1,5 δισ. στο β΄ τρίμηνο 2021 εξετάζει η Εθνική – Έκλεισε το deal με CVC για την Ασφαλιστική… και η «απορρόφηση» της Attica bank

Σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου 1 ή 1,5 δισ. στο β΄ τρίμηνο 2021 εξετάζει η Εθνική – Έκλεισε το deal με CVC για την Ασφαλιστική… και η «απορρόφηση» της Attica bank
Το σχέδιο της αύξησης κεφαλίου στην Εθνική τράπεζα έχει τριπλό στόχο
Σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου 1 ή 1,5 δισεκ. ευρώ με ξένους επενδυτές, έλληνες επιχειρηματίες και την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι βασικός μέτοχος με 40,3% εξετάζει η Εθνική τράπεζα.
Το πλάνο εξετάζεται αλλά ακόμη δεν έχει παρθεί τελική απόφαση, ωστόσο η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας βλέπει κάποια θετικά σημάδια στον ορίζοντα… τα οποία μπορούν να μετατρέψουν τον όμιλο της Εθνικής… στον πιο ισχυρό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το σχέδιο της αύξησης έχει τριπλό στόχο

1)Να καταστήσει την Εθνική την ισχυρότερη τράπεζα με όρους κεφαλαίων αλλά και πλάνου ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Μια αύξηση 1 ή 1,5 δισεκ. ευρώ θα διαμορφώσει τα κεφάλαια από 5,8 σε 6,8 ή 7,3 δισεκ. ευρώ και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 19,5% με 20%.

2)Θα μειώσει την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC από 4,6 δισεκ. στα 3,6 με 3,7 δισεκ. ευρώ.
Το DTC θεωρείται και είναι χαμηλής ποιότητας κεφάλαια.
Η Εθνική σε σύνολο 5,8 δισεκ. κεφαλαίων τα 4,6 δισεκ. είναι DTC και τα 4,9 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος (DTA).

3)Με την συμμετοχή και του ΤΧΣ π.χ. σε μια αύξηση 1 δισεκ. ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει τα 400 εκατ και η τράπεζα θα αναζητήσει 600 εκατ από ιδιώτες επενδυτές.
Με τα NPEs να μειώνονται στα 3,8 δισεκ. η Εθνική τράπεζα θα έχει δείκτη NPEs στο 10% με 11% και θα συμμετάσχει και στον Ηρακλή 2 με τιτλοποίηση 3,8 δισεκ. NPEs μηδενίζοντας τα προβληματικά δάνεια.
Η Εθνική τράπεζα στο γ΄ τρίμηνο του 2021 μπορεί να έχει NPEs ratio 2% σε σχέση με το 3,7% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.

Αύξηση κεφαλαίου σε ποια τιμή;

Ένα βασικό ερώτημα είναι ότι η Εθνική μπορεί να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου;
Η απάντηση είναι πως ναι η Εθνική έχει αποτελέσει την θετική έκπληξη στην τραπεζική αγορά, έχει τον χαμηλότερο δείκτη NPEs και επίσης επιτυγχάνει κέρδη πολύ αξιόλογα.
Για το 2020 τα κέρδη υπό όρους θα μπορούσαν να φθάσουν στα 600-620 εκατ ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα δεν χρειάζεται επί της ουσίας αύξηση, ωστόσο ο σχεδιασμός της αύξησης είναι απόδειξη δύναμης και υψηλών στόχων που έχει θέσει η διοίκηση Μυλωνά που αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική.
Αύξηση κεφαλαίου σε ποια τιμή;
Με βάση τις σημερινές τιμές 2 ευρώ και την αποτίμηση στα 1,88 δισεκ. η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής θα μπορούσε να έχει discount 35% με τις τότε τρέχουσες τιμές.
Π.χ. σε σημερινές τιμές η τιμής της αύξησης κεφαλαίου θα μπορούσε να προσδιοριστεί στα 1,3 ευρώ με τρέχουσα 2 ευρώ.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2020 το διοικητικό συμβούλιο

Μάλλον στις 18 Δεκεμβρίου 2020 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας ώστε να εγκρίνει την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,3 δισεκ. ευρώ NPEs.
Για την τιτλοποίηση που θα ενταχθεί στον Ηρακλή θα εκδοθεί κύριο ομόλογο senior bond περίπου 2 δισεκ. το οποίο θα λάβει κρατική εγγύηση.
Με την τιτλοποίηση Frontier την οποία – κατά πάσα πιθανότητα έως βεβαιότητα – θα αγοράσει η dovalue – η Εθνική τράπεζα θα μειώσει τα προβληματικά της ανοίγματα στα 3,8 δισεκ. ευρώ θα έχει τα λιγότερα προβληματικά ανοίγματα στο τραπεζικό σύστημα.

Έκλεισε το deal με το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική στα 420 με 430 εκατ ευρώ

Έκλεισε το deal μεταξύ της Εθνικής τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC το οποίο θα αποκτήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 420 με 430 εκατ ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα θα καλύψει ομολογιακό tier 2 της Εθνικής Ασφαλιστικής ύψους 50 εκατ ευρώ.
Οι ανακοινώσεις για διαδικαστικούς λόγους θα πραγματοποιηθούν ίσως αμέσως μετά το διοικητικό συμβούλιο στις 18/12/2020.
Η Εθνική τράπεζα άπαξ και έχει πάρει πρόβλεψη 500 εκατ και η πώληση θα πραγματοποιηθεί στα 420 ή 430 εκατ ευρώ ουσιαστικά θα εγγράψει μια ζημία 70 εκατ ευρώ ποσό που εξουδετερώνει το όφελος της αντιστροφής της πρόβλεψης από την Vivartia ύψους 60 εκατ ευρώ.
Για να μην χάσει το όφελος από την αντιστροφή πρόβλεψης της Vivartia – λόγω των 110 εκατ δανείων – αναζητείται φόρμουλα ώστε τα 70 εκατ αρνητική πρόβλεψη για την Εθνική Ασφαλιστική να την υπερβεί.

Η φόρμουλα

To plan B για το τίμημα της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι το CVC να δώσει υψηλότερο τίμημα στην Εθνική τράπεζα π.χ. αντί 420 εκατ να διαμορφωθεί στα 500 εκατ και εν συνεχεία η Εθνική τράπεζα να επιστρέψει κεφάλαιο στην Ασφαλιστική δηλαδή στο CVC μέσα στο 2021.

Στα 600 εκατ τα κέρδη της Εθνικής το 2020

Εάν αυτό συμβεί η Εθνική θα εγγράψει κέρδη στην χρήση 2020 πάνω από 600 εκατ και στο δ΄ τρίμηνο περίπου 150 εκατ ευρώ.
Το 2020 εν μέσω της χειρότερης ύφεσης στην ιστορία της Ελλάδος… θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές της Εθνικής τράπεζας των τελευταίων πολλών ετών.

Σχέδιο για απορρόφηση της Attica bank

Η Attica bank σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ αλλά δεν μπορεί να καλυφθεί και προφανώς η αύξηση δεν επαρκεί.
Όπως έχει αναλυθεί από την τιτλοποίηση Artemis των 1,3 δισεκ. και την δεύτερη τιτλοποίηση των 700 εκατ η Attica bank θα μπορούσε να εγγράψει ζημία άνω των 350 εκατ ευρώ ουσιαστικά καταστρέφοντας τα κεφάλαια που ανέρχονται σε μόλις 460 εκατ ευρώ.
Υπάρχει σκέψη – σε ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης – να εξεταστεί το σενάριο η Attica bank με σχέση ανταλλαγής να απορροφηθεί από την Εθνική τράπεζα ώστε να μην χάσουν την περιουσία τους – που την έχουν ήδη χάσει επί της ουσίας – το ΤΣΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ ο οποίος δεν θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση των 50 εκατ.
Αποφάσεις δεν έχουν παρθεί αλλά η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια.
Η απορρόφηση της Attica bank – και εφόσον δώσουν κάποιο bonus – στην Εθνική τράπεζα κάνει νόημα γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μετοχές Εθνικής.
Όμως τι θα γίνει με την ζημία;
Υπάρχουν δύο επιλογές
Α)Όταν απορροφηθεί η Attica bank από την συστημική Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να εντάξει τις δύο τιτλοποιήσεις της Attica bank στον Ηρακλή, θα προκύψει κάποια ζημία για την Εθνική αλλά μπορεί να απορροφηθεί.
Β)Στο τελευταίο εδάφιο του νέου πτωχευτικού 145 Β του νόμου 4261 που αφορά τις τράπεζες... αναφέρεται σε μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων τράπεζας υπό εκκαθάριση.
Θα μπορούσε η Εθνική να απορροφήσει την καλή Attica bank και η κακή να μεταφερθεί στην PQH την εταιρία που διαχειρίζεται τις bad bank ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Εν συνεχεία το ΤΕΚΕ με έκδοση ομολόγου θα κάλυπτε στην Εθνική το funding gap ύψους 1,2 δισεκ. – δάνεια 1,49 δισεκ. καταθέσεις 2,65 δισεκ. -

Ποια η δίκαιη τιμή της Εθνικής τράπεζας στο χρηματιστήριο;

Εάν όλα αυτά υλοποιηθούν όπως περιγράφονται η τιμή πέριξ των 2,6 ευρώ αντικατοπτρίζει δίκαιες τιμές ενώ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να φθάσει και στα 4 ευρώ η μετοχή της  Εθνικής τράπεζας.
Σημειώνεται ότι ενώ τα νέα της Εθνικής είναι όλα θετικά, η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα ανακόψει την ορμή στην μετοχή.
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 40,3% μετά την αύξηση και σε βάθος χρόνου θα πραγματοποιήσει placement διάθεση μετοχών πουλώντας σε πρώτη φάση το 20%.
Ο σχεδιασμός είναι να πουληθεί το 20% και εν συνεχεία το υπόλοιπο 20%.
Όμως αυτός ο σχεδιασμός αφορά το 2022 το νωρίτερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης