Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό: Πώς Δικαιοσύνη και Τράπεζες φρενάρουν την ανάπτυξη - Τι εισηγείται έρευνα για του που και πως θα δοθούν δάνεια

Αποκλειστικό: Πώς Δικαιοσύνη και Τράπεζες φρενάρουν την ανάπτυξη - Τι εισηγείται έρευνα για του που και πως θα δοθούν δάνεια
Έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε 10 τομείς δραστηριότητας - Που και πως θα δώσουν δάνεια οι τράπεζες
Άμεσες μεταρρυθμίσεις σε 10 τομείς και 4 πυλώνες συστήνει η Grand Thorton σε έρευνα - οδηγό για τις χρηματοδοτήσεις που θα διενεργήσουν στο άμεσο μέλλο οι τράπεζες με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και τη βελτίωση του πιστωτικού της συστήματος.
 Ενας από τους τομείς που πάσχει άλλωστε η ανταγωνιστική δράση της Ελλάδας φαίνεται να είναι το ίδιος της το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Οι τράπεζες που σύμφωνα με την έρευνα δείχνουν υστέρηση ως προς τις χρηματοδοτήσεις στοχεύουν να μοχλεύσουν όσο το δυνατόν αποδοτικότερα τους πόρους τους στο πλαίσιο έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης Covid 19 και βγαίνουν ήδη μπροστά με τις επιλογές τους.

Τομείς και δράσεις

Προσμετρώντας τις αδυναμίες της Ελληνικής Διοίκησης  προτείνεται ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα αφορά σε:

- Πλήρη απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχείρησης
-Ταχύτερη έκδοση οικοδομικών αδειών
-Απλοποίηση διαδικασιών ηλεκτροδότησης
-Ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων
-Διευκόλυνση λήψης πιστώσεων
-Ενίσχυση εταιρικής διακυβέρνησης
-Μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων
-Βελτιστοποίηση διαδικασιών διεθνούς εμπορίου
-Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
-Βελτίωση πλαισίου αφερεγγυότητας

Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα λάβουν χώρα μέσα από το ρυθμιστικό πυλώνα (νομοθετικό έργο), τον φορολογικό πυλώνα, τον ψηφιακό πυλώνα και τον διοικητικό πυλώνα (βελτίωση διοικητικής λειτουργίας οργανισμών που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα).
Στόχο αποτελεί  η χώρα από την 79η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα συγκεντρώνοντας βαθμολογία  68,4 να βρεθεί μέσα από την υλοποίηση 33 δράσεων μέσα σε δύο χρόνια, στην 22η θέση με βαθμολογία 79,9 στο δείκτη Doing Business.
Image

Image
Τομείς υστέρησης: Δικαιοσύνη- Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την έρευνα η χώρα παρουσιάζει υψηλή υστέρηση σε τομείς όπως η απονομή της δικαιοσύνης, στη λήψη πιστώσεων και στην εγγραφή ακινήτων.
Ο δείκτης υστέρησης της χώρας είναι -41 στο σύνολο αν και σε κάποιους τομείς η Ελλάδα βρίσκεται σε επίπεδο υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. Εξετάζοντας επί μέρους τομείς θετική είναι η απόδοση στην ίδρυση επιχειρήσεων, στην προστασία των μετόχων μειοψηφίας ή στη λήψη ηλεκτροδότησης.
Η χώρα υστερεί ακόμη στη χορήγηση οικονομικών αδειών, στον τομέα της φορολογικής επιβάρυνσης στο διεθνές εμπόριο και στην επίλυση θεμάτων αφερεγγυότητας.

Βαθμολογία

Μεταξύ 2015-2020 η χώρα παρουσίασε σχετική βελτίωση της βαθμολογίας της σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας κατά 2,8 μονάδες.
Παρά το γεγονός αυτό σημειώθηκε σημαντική πτώση στην κατάταξή της ως απόρροια της βελτίωσης της θέσης των λοιπόν χωρών.
Οπως σημειώνει η έκθεση και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον προκύπτει το ενδιαφέρον των τραπεζών, από τη θέση των χωρών σε δύο δείκτες (Δείκτης Financial Development - δημοσιεύεται από το ΔΝΤ και αξιολογεί τις διάφορες πτυχές των πιστωτικών και χρηματοοικονομικών αγορών για 180 χώρες/ Δείκτης Doing Business μετρά την ανταγωνιστική θέση των χωρών ) προκύπτει ισχυρή και θετική συσχέτισης μεταξύ ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. 
Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρακτικά αυξάνει τις δυνατότητες χρηματοδοπσιμότητας, οι οποίες  με τη σειρά τους επιταχύνουν την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Χώρες που γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές τείνουν να αποκτούν ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα λέει η έρευνα.

Ανάλυση δράσης ανά τομεακή παρέμβαση

-Για την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυση επιχείρησης οι περισσότερες δράσεις έχουν υλοποιηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μόνον η εφαρμογή της κατάργησης υποχρέωσης για εταιρική σφραγίδα.
-Για την ταχύτερη έκδοση οικοδομικών αδειών πρέπει να προωθηθούν ηλεκτρονική διασύνδεση των e- αδειών με αρχαιολογική υπηρεσία, με πυροσβεστική και αστυνομία, με συμβούλιο αρχιτεκτονικής και με e ΕΦΚΑ.
-Για την απλοποίηση διαδικασιών ηλεκτροδότησης προβλέπεται απλοποίηση σύνδεσης με λιγότερα δικαιολογητικά, με εφαρμογή ηλεκτρονικού ελέγχου του ακινήτου, με βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και με κατάργηση της διαδικασίας για την απόκτηση υπεύθυνης δήλωσης επιφάνειας ακινήτου.
-Για ταχύτερη μεταβίβαση ακινήτων προβλέπεται η κατάργηση υποθηκοφυλακείων μέσα από την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η κατάργηση συμφωνητικού αγοραπωλησίας από το Δικηγορικό Σύλλογο όταν παρίσταται δικηγόρος στο συμβόλαιο, η ηλεκτρονική πρόσφβαση στους συμβολαιογράφους για την έκδοση ΤΑΠ, ΕΝΦΙΑ, φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, δημοσίευση στατιστικών για τις υποθέσεις που αφορούν κτηματικές διαφορές.
-Σε ότι αφορά τη διευκόλυνση λήψης πιστώσεων προβλέπεται κωδικοποίηση νομοθετικού πλαισίου για τις εξασφαλίσεις επί κινητών περιουσιακών στοιχείων, ανάπτυξη και πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου εξασφαλίσεων επί κινητών περιουσιακών στοιχείων, επέκταση δεδομένων πιστοληπτικής ικανότητας του γραφείου πιστώσεων. Μέσα στη διαδικασία αυτή προβλέπεται δυνατότητα παροχής δεδομένων για τις υποχρεώσεις σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, δημιουργίας δημοσίου μητρώου πιστώσεων, ψήφιση σχετικού νόμου, εύρεση χρηματοδότησης και καθορισμός φορέα υλοποίησης του έργου.
 -Για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης προβλέπεται ρητή διάκριση θέσης μεταξύ προέδρου και CEO και γνωστοποίηση πληροφοριών για προηγούμενη υφιστάμενη απασχόληση και τακτική επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών.
- Σε ότι αφορά τη φορολογία οι δράσεις έχουν ήδη ψηφιστεί και βρίσκονται προς υλοποίηση ή έχουν υλοποιηθεί ήδη και αφορούν στη μείωση συντελεστή εισοδήματος νομικών προσώπων, την αυτόματη ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για επιστροφή ΦΠΑ, την επιτάχυνση διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ.
-Για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών διεθνούς εμπορίου  οι δράσεις όπως η διευκόλυνση διαδικασιών εκτελονισμού με μείωση κόστους και η απλοποίηση της συλλογής εγγράφων έχουν ήδη διενεργηθεί.
- Σε ότι αφορά την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης έχουν υλοποιηθεί δράσεις όπως η ηλεκτρονική επίδοση δικογράφου, η προώθηση της περαιτέρω εφαρμογής διαμεσολάβησης ενώ πρέπει να επισπευσθούν διαδικασίες όπως η δημοσίευση αποφάσεων εμπορικών υποθέσεων σε όλους τους βαθμούς και ενέργειες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος.
-Τέλος για τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας προβλέπεται η προώθηση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης και οι ενέργειες ενίσχυσης των δικαιωμάτων των πιστωτών.

Αποτελέσματα

Aπό την υλοποίηση των τομεακών παρεμβάσεων αναμένεται σε ετήσια τιμή αναφοράς η ίδρυση 10 χιλιάδων ΙΚΕ, η έκδοση 15 χιλ  οικοδομικών αδειών, η διεκπεραίωση 12 χιλ αιτήσεων λήψης ηλεκτροδότησης, η μεταβίβαση 70 χιλ. ακινήτων, 12,7 δισ. φορολογητέα κέρδη και διεκπεραίωση 26 χιλ αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, εκδίκαση 50 χιλ εμπορικών υποθέσεων.

Σε επίπεδο τομεακών παρεμβάσεων αναμένεται η διευκόλυνση λήψης πιστώσεων ( προστασία δικαιωμάτων πιστωτών και δανειστών, δημιουργία κινήτρων για αύξηση χρηματοδότησης επιχειρήσεων, η βελτίωση της πρόσβασης σε πιστωτικές πληροφορίες, και η αύξηση διαφάνειας χρηματοδότησης) , η ενίσχυση εταιρικής διακυβέρνησης (αποτροπή φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων, περιορισμός ζημιογόνων συναλλαγών) , η βελτιστοποίηση διαδικασιών διεθνούς εμπορίου (επιτάχυνση διαδικασιών εξαγωγής κλπ) και η βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας  (διάσωση επιχειρηματικής δραστηριότητας επιχειρήσεων με ζητήματα αφερεγγυότητας, μείωση εκκρεμών υποθέσεων πτώχευσης, ενίσχυση ρόλου πιστωτών στις διαδικασίες αφερεγγυότητας).

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης