Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μεταξύ 18 και 22 Δεκεμβρίου οι αποφάσεις πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC

Μεταξύ 18 και 22 Δεκεμβρίου οι αποφάσεις πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC
Για την Εθνική Ασφαλιστική θα υλοποιηθεί και έκδοση ομολογιακού 50 εκατ ή 50 με 80 εκατ που θα καλύψει η τράπεζα
Εντός του Δεκεμβρίου ίσως 18 με 22 Δεκεμβρίου 2020, οριστικοποιείται η απόφαση για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC το οποίο αναμένεται να αναλάβει το 80% του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας έναντι ποσού 420-430 εκ. ευρώ.
Ασφαλείς πληροφορίες, προερχόμενες από το εσωτερικό της εταιρίας επιβεβαιώνουν το σχετικό δημοσίευμα του ΒΝ, της 6ης /12/2020 (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=534651), που μιλούσε για έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 50 εκατ το οποίο θα καλύψει η Εθνική τράπεζα και για τίμημα 420 εκατ ευρώ. 
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι το ομολογιακό δάνειο μπορεί να φτάσει και τα 80 εκ. ευρώ.  
Στο ενδεχόμενο αυτό αντιδρούν σθναρά οι εργαζόμενοι της ασφαλιστικής εταιρίας, σημειώνοντας ότι το ομόλογο αυτό μειωμένης εξασφάλισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Τα κεφάλαια Tier 2 μπορεί να μετρήσουν μέχρι 50% του SCR.
Δηλαδή εάν πάρεις 500 εκ. δάνειο θα μετρήσει μέχρι το 50% του SCR, δηλαδή 350 εκ. (που είναι σήμερα οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της Εταιρίας)* 50%=175 εκ.
Αλλά, όμως, εάν πάρεις λιγότερο από 175 εκ. ευρώ μετράει στο σύνολό του στα ίδια κεφάλαια.
Ετσι, ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης π.χ. 100 εκ., που θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της Εταιρίας, με συνέπεια να βελτιωθεί κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες ο δείκτης φερεγγυότητας (SCR ratio) της Εταιρίας, ο οποίος είναι σήμερα 120%, και την επόμενη χρονιά να πραγματοποιηθεί μια ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των μετόχων.
Δηλαδή, 80 εκατομμύρια ευρώ να καταλήξουν στο CVC και 20 εκατομμύρια ευρώ στην Εθνική τράπεζα.

Η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος

Προφανώς, πρέπει να λυθούν κάποια «ασήμαντα» προβλήματα, όπως το τι θα πει η Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί τον επόπτη της ασφαλιστικής, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου παίρνοντας υπόψη της τη σημερινή σταδιακή προσαρμογή των μεταβατικών μέτρων, που χρησιμοποιεί η Εταιρία, αλλά μάλλον αυτό είναι εύκολη υπόθεση στις σύγχρονες business…
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής καλεί την Εθνική Τράπεζα, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της απέναντι στην DGComp, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς (20%) (IPO) με στόχο την εισαγωγή της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία εισαγωγής με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης, ακόμα και στην περίπτωση συμμετοχής τυχόν στρατηγικού επενδυτή, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την στρατηγική σημασία της Εταιρίας μας στην εθνική οικονομία, σε όφελος των μετόχων, των ασφαλισμένων, των εργαζόμενων και των δικτύων πωλήσεών της.
Στη διαφορετική περίπτωση της εμμονής σε ξεπούλημα στο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC, με χρονικό ορίζοντα επένδυσης τα 5 - 7 χρόνια, σύμφωνα με το ίδιο, οι ευθύνες της Διοίκησης της Ε.Τ.Ε. θα είναι τεράστιες και οι αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους αλλά και την πολιτεία μεγάλες.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης