Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχοινάς (ΕΕ): Δεν θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να γκρεμίσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής

Σχοινάς (ΕΕ): Δεν θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να γκρεμίσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής
Χτίζοντας κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς όπου όλοι μπορούν να βρουν τη θέση τους, μειώνουμε το ενδιαφέρον της εξτρεμιστικής ρητορικής» υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Τον στόχο της ΕΕ για ανθεκτικές κοινωνίες, οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τις επιθέσεις τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την παρουσίαση από την Κομισιόν της «νέας Ατζέντας για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας στην ΕΕ» επισημαίνοντας ότι «δε θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να γκρεμίσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».
«Τα θεμέλια της Ένωσης μας στηρίζονται στην ενσωμάτωση και στον σεβασμό των δικαιωμάτων και αυτό είναι η ισχυρότερη προστασία μας από την απειλή της τρομοκρατίας.
Χτίζοντας κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς όπου όλοι μπορούν να βρουν τη θέση τους, μειώνουμε το ενδιαφέρον της εξτρεμιστικής ρητορικής» υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σημείωσε ότι «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι προαιρετικός και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε εκείνους που επιδιώκουν να τον αναιρέσουν.
Με τη σημερινή Ατζέντα, εστιάζουμε στην επένδυση στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας με μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και για την προστασία των δημόσιων χώρων μας από επιθέσεις μέσω στοχευμένων μέτρων».
Η πρόσφατη σειρά επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος αποτέλεσε έντονη υπενθύμιση ότι η τρομοκρατία παραμένει πραγματικός και υφιστάμενος κίνδυνος.

Οι στόχοι

Επιδίωξη της νέας Ατζέντας είναι να εντείνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ΕΕ απέναντι στις τρομοκρατικές απειλές.
Με βάση το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, επιδιώκει να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην καλύτερη πρόβλεψη, πρόληψη, προστασία και αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.
Η Europol, ο Οργανισμός της ΕΕ για τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου, θα προσφέρει καλύτερη επιχειρησιακή υποστήριξη στις έρευνες των κρατών μελών στο πλαίσιο της αναθεωρημένης εντολής που προτείνεται σήμερα.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι «με την Ατζέντα για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, ενισχύουμε την ικανότητα των εμπειρογνωμόνων να προβλέπουν νέες απειλές, βοηθούμε τις τοπικές κοινότητες να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση, να δίνουμε στις πόλεις τα μέσα για την προστασία των ανοιχτών δημόσιων χώρων μέσω καλό σχεδιασμό και διασφαλίζουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων.
Προτείνουμε επίσης να δώσουμε στην Εuropol τα σύγχρονα μέσα για να στηρίξουν τις χώρες της ΕΕ στις έρευνές τους».

Η Ατζέντα για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατία έχει τους εξής στόχους:

- Προσδιορισμό τρωτών σημείων και οικοδόμηση ικανότητας για την πρόβλεψη απειλών

- Πρόληψη επιθέσεων με αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης

- Προώθηση της ασφάλειας μέσω σχεδιασμού και μείωση των τρωτών σημείων για την προστασία των πόλεων και των ανθρώπων

- Ενίσχυση της επιχειρησιακής υποστήριξης, της δίωξης και των δικαιωμάτων των θυμάτων για καλύτερη ανταπόκριση σε επιθέσεις

Η νέα εντολή θα επιτρέψει επίσης στην Εuropol να επεξεργάζεται μεγάλα και περίπλοκα σύνολα δεδομένων, να βελτιώσει τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καθώς και με χώρες εταίρους εκτός ΕΕ και να υπάρξει βοήθεια στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες επιβολής του νόμου.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης