Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κυβερνητικός αιφνιδιασμός με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στο γύρισμα του χρόνου

Κυβερνητικός αιφνιδιασμός με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στο γύρισμα του χρόνου
Παράθυρο για αλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων άνοιξε, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, το Μαξίμου...
Παράθυρο για αλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων άνοιξε, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, το Μαξίμου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή του έτους.
Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αλλάξει το όριο του 30% για τις e-αποδείξεις, ωστόσο όπως συμπλήρωσε «είναι ένα θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο για τους εξής δύο λόγους: πρώτον, σε περιπτώσεις πανδημίας, επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος, η κατανάλωση πέφτει, όπως την είδαμε να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες και, δεύτερον, ενώ αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε.
Και αυτό γιατί δεν ήταν έτοιμοι ούτε οι καταναλωτές αλλά ούτε και τα καταστήματα».
Ειδικά για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, όπως είπε, «υπάρχει μια τρομερή δυστοκία να παραδοθούν τα προϊόντα στην ώρα τους.
Ηδη πάρα πολλά καταστήματα ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, άρα αυτό συμπιέζει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».
Τηρώντας διακριτές αποστάσεις από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι «δεν εξετάζεται καμία αλλαγή στο ζητούμενο όριο των ηλεκτρονικών δαπανών», σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν το θέμα και να μην προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα προκαλούσαν σοβαρή σύγχυση στους φορολογούμενους.
 
Το 30% του εισοδήματος

Ετσι, με τα σημερινά δεδομένα, το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις του 2021 θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες από ηλεκτρονικό χρήμα.
Οσοι δεν καταφέρουν να εμφανίσουν στην Εφορία τις απαιτούμενες e-αποδείξεις θα πληρώσουν φόρο 22% επί του ποσού των αποδείξεων που λείπει.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αθροίσουν την αξία των αγορών τους και να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή, ώστε να υπολογίσουν αν και πόσο «έλλειμμα» έχουν στο απαιτούμενο όριο, το οποίο έχουν περιθώριο να καλύψουν έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Είναι πάντως γεγονός ότι, παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που έχει προκαλέσει η καραντίνα, πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν τα απολύτως αναγκαία: τρόφιμα, βασικά αγαθά, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και πολύ λιγότερο άλλα καταναλωτικά προϊόντα.
Υπενθυμίζεται πως για τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στον ή στη διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
Το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων μειώνεται από το 30% στο 20% για όσους καταβάλλουν πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους για την πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και για ενοίκια (κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη).
Τέλος, για φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας η περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης