Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλαγή στρατηγικής από το ΤΧΣ – Θέλει να συμμετάσχει σε όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών… που έρχονται

Αλλαγή στρατηγικής από το ΤΧΣ – Θέλει να συμμετάσχει σε όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών… που έρχονται
Το ΤΧΣ θέλει να συμμετάσχει σε όλες τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου
Μέχρι πρόσφατα προφανώς λόγω της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου… τα σχέδια για κεφαλαιακές ενισχύσεις απορρίπτονταν…
Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι πριν καιρό η Εθνική τράπεζα άτυπα έθεσε το θέμα στο ΤΧΣ για αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον αλλά τέτοιο αίτημα δεν μπορούσε να εξεταστεί από το Ταμείο.
Το ΤΧΣ ελέγχει ή θα ελέγχει το 61,34% της Πειραιώς, το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 11% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Με δεδομένο όμως ότι θα αλλάξει ο νόμος που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα επιτρέπει αλλαγές στις δομές των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αλλά και συμμετοχή του Ταμείου στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου… αλλάζει και η στρατηγική.

Το ΤΧΣ θέλει να συμμετάσχει σε όλες τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου

Άπαξ και τροποποιηθεί ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα του επιτρέπει να συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα ότι το Ταμείο… θα λειτουργεί ως κοινός μέτοχος και όχι ως πυλώνας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι σε κάθε αύξηση όχι μόνο της Πειραιώς, αλλά και της Εθνικής ή της Alpha bank το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εύλογο συμφέρον να συμμετάσχει και πρέπει να συμμετάσχει ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.
Το ΤΧΣ εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, των ελλήνων φορολογουμένων.

Μετά τις αυξήσεις τα placement των μετοχών

Όπως έχει αναλυθεί πολλές φορές από το bankingnews η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί το αμερικανικό μοντέλο του 2008 με 2009 όπου ενίσχυσε με κρατικά κεφάλαια τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες και το 2011 άρχισε μέσω διάθεσης μετοχών – placement να πουλάει αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες.
Το ΤΧΣ πρέπει να συμμετάσχει σε όλες τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι μόνο μια τράπεζα που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου – αλλά σίγουρα περισσότερες – και σε επόμενη φάση… να διαθέσει μέρος ή το σύνολο των μετοχών που κατέχει σε ιδιώτες επενδυτές.
Με ένα τέτοιο μοντέλο και στρατηγική θα είναι πρώτη φορά που από τα νέα χρήματα που θα επενδύσει το ΤΧΣ θα αποκομίσει υπεραξίες.
Ο μηδενισμός των προβληματικών δανείων στις τράπεζες με την στήριξη του Ηρακλή 2 και οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου θα οδηγήσουν σε σημαντικές υπεραξίες στο χρηματιστήριο, οι μετοχές των τραπεζών θα ανακάμψουν σημαντικά σε βάθος 12 και 24 μηνών.
Το ΤΧΣ με την στρατηγική συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου και εν συνεχεία αποεπένδυσης μερικής ή ολικής μπορεί να προσβλέπει σε αξιόλογα κέρδη.
Μόνο όταν το ΤΧΣ λειτουργήσει ως κοινός μέτοχος θα πετύχει υπεραξίες και μόνο όταν οι τράπεζες υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου και όχι όπως στο παρελθόν που υλοποιούσαν… ανακεφαλαιοποιήσεις.
Η διαφορά μεταξύ αύξησης κεφαλαίου για ενίσχυση κεφαλαίων και ανακεφαλαιοποίησης για ενίσχυση κεφαλαίων είναι τεράστια.
Ανακεφαλαιοποίηση σημαίνει ότι μια τράπεζα δεν διαθέτει επαρκεί κεφάλαια και υποχρεούται να βρει κεφάλαια για να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Αύξηση κεφαλαίου σημαίνει ότι διαθέτει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μια τράπεζα και με τα πρόσθετα κεφάλαια σχεδιάζει να εξυγιανθεί – αναπτυχθεί.

Υποσημείωση

Όλες οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί σχέδιο αύξησης κεφαλαίου, το πότε θα τις υλοποιήσουν, με ποιους όρους και προϋποθέσεις είναι το ζητούμενο.
Οι επόμενοι 12-18 μήνες θα είναι πολύ ενδιαφέροντες για τις τράπεζες και τα σχέδια τους.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης