Τελευταία Νέα
Διεθνή

BIS: Πλήρης αποσύνδεση αγορών με την πραγματική οικονομία - Έρχονται χρεοκοπίες και κατακλυσμός από εταιρίες ζόμπι

tags :
BIS: Πλήρης αποσύνδεση αγορών με την πραγματική οικονομία - Έρχονται χρεοκοπίες και κατακλυσμός από εταιρίες ζόμπι
H BIS στο Quarterly Review της προειδοποίησε ότι η άνοδος των χρηματιστηρικάων αγορών μετά από τις ανακαλύψεις εμβολίων COVID-19 και τις εκλογές στις ΗΠΑ έχουν ωθήσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε όλο και  υψηλότερα επίπεδα
H BIS στο Quarterly Review της προειδοποίησε ότι η άνοδος των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά από τις ανακαλύψεις εμβολίων COVID-19 και τις εκλογές στις ΗΠΑ έχουν ωθήσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων να αυξάνονται σε όλο και περισσότερο υψηλότερα επίπεδα.
Ακούγεται εκπληκτικά παρόμοιο με το report της Goldman Sachs η οποία ανέφερε πως από την Παρασκευή 4/6 ο δείκτης SI κατέγραψε τυπική απόκλιση άνω του μέσου όρου...

Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, ο δείκτης SI συνδυάζει έξι εβδομαδιαίες και τρεις μηνιαίες μετρήσεις τοποθέτησης μετοχών από ξένους και θεσμικούς επενδυτές, αλλά και από μικρομετόχους.
«Οι μετρήσεις +1.0 ή υψηλότερα σημαίνουν ότι αγορά είναι υπερπουλημένη και υπεραγορασμένη».
Εν προκειμένω, αξίζει να επισημανθεί πως η τελευταία φορά που ο δείκτης SI της Goldman Sachs ξεπέρασε το +1.0 ήταν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους - λίγο πριν την κατάρρευση λόγω της Covid19 -, ενώ η τελευταία φορά που ο δείκτης σημείωσε +2.0 ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019.
Επομένως, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, «η συνολική κατανομή μετοχών κατατάσσεται τώρα στο 97ο εκατοστημόριο από το 1990.
Υπολογίζουμε ότι, συνολικά, οι μετοχές αντιπροσωπεύουν το 48% των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών, των συνταξιοδοτικών ταμείων, των ξένων επενδυτών και των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες επενδυτών κατέχουν περίπου το 90% της συνολικής αγοράς εταιρικών μετοχών.
Αντίθετα, η συνολική κατανομή σε ομόλογα (22%) και μετρητά (13%) είναι στο 7η εκατοστημόριο και 19ο εκατοστημόριο, αντίστοιχα».

Η  τριμηνιαία έκθεση της BIS αναφέρει πώς οι πιστωτικές αγορές και ορισμένες από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου είχαν ξεπεράσει τα επίπεδα  που βρόισκονταν προ πανδημίας, ορισμένες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά , παρά τον σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας που παραμένει αφού η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται.
Σύμφωνα με την BIS ένα ράλι δικαιολογείται από τις ειδήσεις για το εμβόλιο και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική και νομισματική ώθηση από τις Κεντρικές Τράπεζες, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις υπέρβασης στις αγορές.
Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν αποσυνδεθεί από τα θεμελιώδη της πραγματικής οικονομίας σύμφωνα με την BIS.  
Μια από τις εξελίξεις που  είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς η μείωση των αποδόσεων ακόμα και των ομολόγων υψηλής απόδοσης (junk bonds), αποτελεί παράδοξο από τη στιγμή που  η εταιρική μόχλευση διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά, αλλά απολύτως κατανοητό από το γεγονός ότι ουσιαστικά η Fed στηρίζει ολόκληρη την αγορά εταιρικών ομολόγων, εκτιμάει η BIS.

Σύμφωνα με την BIS κινούμαστε από τη ρευστότητα στη φάση φερεγγυότητας της κρίσης.
Τι σημαίνει αυτό;
Η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί πολύ, επειδή οι Κεντρικές Τράπεζες θα αγνοήσουν όλες τις προειδοποιήσεις, θα διπλασιάσουν τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές ()προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης), ωθώντας τη μόχλευση ακόμη σε πιο υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ, τις αποδόσεις σε ακόμη χαμηλά επίπεδα πυροδοτώντας μια διάδοση εταιριών ζόμπι , δημιουργώντας ένα σκηνικό το οποίο  παρόμοιο δεν έχουν ξαναδεί οι αγορές.
Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες χρεοκοπίες στο μέλλον, τα πιστωτικά περιθώρια είναι αρκετά χαμηλά από τα ιστορικά πρότυπα, και μάλιστα, ενώ οι τράπεζες τιμολογούν τον κίνδυνο πιο προσεκτικά, δεν βλέπουμε το ίδιο στις κεφαλαιαγορές τονίζει η BIS.
Είναι χαρακτηριστικό πώς από ομόλογα αξίας 17,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν τώρα αρνητικές αποδόσεις, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων στρέφονται σε περιουσιακά στοιχεία αυξημένου ρίσκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης