Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε θα ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς; - Εάν χαθεί ο Απρίλιος, επόμενη στάση Φθινόπωρο 2021 και το Reverse Split

Πότε θα ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς; - Εάν χαθεί ο Απρίλιος, επόμενη στάση Φθινόπωρο 2021 και το Reverse Split
Τα χρονικά παράθυρα ευκαιρίας είναι μεταξύ Απριλίου – Μαΐου 2021 ή εάν χαθεί το διάστημα αυτό, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα μεταφερθεί για το Φθινόπωρο του 2021
Πότε θα ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας για την αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς μέσα στο 2021;
Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα και ειδικά τους μετόχους της Πειραιώς που έχουν δει την μετοχή να σημειώνει μεγάλη ανάκαμψη από τα χαμηλά είναι πότε και από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί ο χρόνος υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι η μετατροπή των Cocos των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ έχει καθοριστεί για τις 4 Ιανουαρίου 2020 και θα εκδοθούν 394,40 εκατ μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές η συνολική κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ανέλθει στα 1,04 με 1,05 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς θα διαθέτει 436,65 εκατ μετοχές + 394,40 εκατ μετοχές = 831 εκατ μετοχές ονομαστικής αξίας στα 6 ευρώ.

Η ονομαστική τιμή προσδιοριστικός παράγοντας

Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι μια εταιρία δεν μπορεί να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας που συνήθως προσδιορίζεται στα 0,30 ευρώ.
Στην περίπτωση της Πειραιώς η ονομαστική αξία είναι τα 6 ευρώ και η τρέχουσα 1,25 ευρώ οπότε θα πρέπει να υπάρξει reverse split, να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών για να επανακαθοριστεί και η ονομαστική αξία αλλά και η τρέχουσα.
Π.χ.  με reverse split 6 παλαιές προς 1 νέα μειώνεται ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών και αυξάνεται αναλογικά η τρέχουσα χρηματιστηριακή.
Το παράδειγμα που αναφέρουμε είναι ενδεικτικό και δεν σηματοδοτεί ανάλογη κίνηση από την Πειραιώς.

Οι παράγοντες

Πέραν από τον προφανή παράγοντα κατάλληλες οικονομικές και χρηματιστηριακές συνθήκες για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου η οποία δεν μπορεί να είναι κάτω του 1 δισεκ. ευρώ θα πρέπει πρωτίστως να αποσαφηνιστεί εάν μπορεί να υλοποιηθεί το capital plan το οποίο έχει ανακοινώσει η Πειραιώς ύψους 2 δισεκ. ευρώ.
Σε πραγματικούς όρους η Πειραιώς χρειάζεται 4 δισεκ. 2 δισεκ. από το capital plan με διάφορες κινήσεις και εκδόσεις ομολόγων και άλλα 2 δισεκ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Με τα κεφάλαια αυτά μηδενίζει τα προβληματικά δάνεια, καλύπτει την κεφαλαιακή τρύπα από τις δύο τιτλοποιήσεις 6 και 7 δισεκ. ονόματι Πίστη που θα ενταχθεί στον Ηρακλή 2 και δημιουργεί και ένα υγιές κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει και το ελληνικό δημόσιο – ΤΧΣ

Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, καθώς αναμένεται εντός Φεβρουαρίου να τροποποιηθεί ο νόμος που άπτεται του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο σημειωτέον θα είναι βασικός μέτοχος της Πειραιώς με ποσοστό 61,34%.
Σε μια αύξηση 1 δισεκ. ευρώ τα 610 εκατ θα επενδύσει το ΤΧΣ και τα υπόλοιπα 390 εκατ οι ιδιώτες μέτοχοι.

Πότε η αύξηση κεφαλαίου;

Τα χρονικά παράθυρα ευκαιρίας είναι μεταξύ Απριλίου – Μαΐου 2021 ή εάν χαθεί το διάστημα αυτό, η αύξηση θα μεταφερθεί για το Φθινόπωρο του 2021.
Να σημειωθεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να έρθει νωρίτερα από τις αρχές Καλοκαιριού και η Γενική Συνέλευση ώστε να εγκριθούν και οι διοικητικές αλλαγές στα μη εκτελεστικά μέλη της τράπεζας που θα διορίσει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης